Handbal, Liga Națională – A venit Goran Krstevski!

0
360
  • La Turda au avut loc primele jocuri de handbal cu echipe din Ligă de la 12 martie încoace!

Handbaliștii seniori ai Focșaniului au parcurs o lună de pregătire – intensă – în vederea participării la viitorul sezon al Ligii Naționale. Înainte de implinirea celor 30 de zile, jucătorii au primit de la conducerea echipei o scurtă pauză, după care au reluat antrenamentele, ieri seara, la Sala Polivalentă. La pregătire a venit și macedoneanul Goran Krstevski (în foto, alături de celălalt nou venit la Focșani, Filip Marjanovic), care a semnat de curând pentru doi ani cu CSM 2007. Nu a venit, încă, în România rusul Roman Makrishin, care așteaptă să primească viza pentru România, procedură mai greoaie în condițiile în care Ambasada României și Consulatul general al României de la Rostov pe Don, de care aparține jucătorul, încă nu lucrează.

La pregătire au participat toți ceilalți handbaliști ai Focșaniului care vor evolua în Liga Națională începând cu 19 august, când este programată prima etapă a viitorului sezon, cu CSM 2007 urmând să joace în deplasare, la CSM Reșița.

Stadiul pregătirii este cel stabilit pentru această perioadă de conducerea tehnică a echipei, însă apropierea datei de debut în campionat face necesară disputarea unor jocuri de verificare, fără de care nu poate fi vorba de intrarea în competiție. Cum până la această dată Federația Română de Handbal nu a a nunțat al calendar în afara celui pe care l-a stabilit la 11 iunie, timpul începe să nu mai aibă răbdare cu echipele din Liga Națională. Aceeași Federație nu a dat o cale de urmat în organizarea meciurilor amicale, dar o echipă a găsit formula prin care a organizat un turneu de pregătire! Este, cred, calea firească pe care entități independente și responsabile cum sunt cluburile cu echipe de handbal în primul nivel valoric al handbalului din România o pot urma, asumându-și, în mod firesc, respectarea cu strictețe a normelor legale în vigoare.

O splendidă pledoarie pentru handbal, pentru sport, în general!

Este vorba despre Potaissa Turda, a doua clasată la terminarea campionatului trecut, al cărei președinte este membru în Consiliul de Administrație al Federației. La sfârșitul săptămânii trecute, vineri și sâmbătă, Potaissa, CSM Vaslui și Minaur Baia Mare au jucat în turneul de la Turda care s-a desfășurat fără probleme și s-a dovedit extrem de util pentru toate cele trei participante. După turneu, președintele Potaissei Turda, Flaviu Sîsîeac, a declarat pentru site-ul Handbal Volei, între altele: „Respirăm din nou handbal după aproape 5 luni de pauză. Ne-a fost atât de dor de acest minunat fenomen sportiv, care ne-a contaminat frumos sufletul de-a lungul anilor de competiție. Cu efortul însumat al cluburilor participante la turneu, al primarului municipiului Turda și al grupului local pentru situații de urgență, precum și al DSP Cluj, prin respectarea normelor legale impuse și cu multă responsabilitate și asumare, acest turneu a putut avea loc. … Considerăm că, în manieră similară, respectând toate rigorile organizatorice în contextul pericolului pandemic, se vor putea organiza și de către colegii noștri de competiție meciurile de pregătire programate, atât la masculin cât și la feminin. Vom pune la dispoziție în mod direct și prin intermediul FRH toate documentele și recomandările de care ne-am folosit pentru organizarea turneului de la Turda.

Opinia mea este că pașii relansării competiționale trebuie făcuți acum, dar treptat si cu multă rigoare preventivă. În cazul în care am rămâne blocați, cu activitatea sportivă în adormire, riscăm să nu ne mai revenim ani de zile atât în ce privește handbalul cât și în ce privește restul ramurilor sportive. Sper să fim un exemplu de bune practici pe latura organizării meciurilor în contextul dat, iar exemplul nostru să fie util tuturor celor care iubesc handbalul în particular și sportul în general. Cred cu tărie că e timpul să facem toate eforturile legale și de organizare, în așa fel încât să poată fi reluate oficial întrecerile sportive aferente noului sezon. Solicit în acest sens sprijinul FRH, al tutuor cluburilor, al MTS și al celorlalte instituții abilitate, în așa fel încât sportul să nu ajungă în moarte clinică, dimpotrivă, să se poată relansa cu succes!”

Este o splendidă pledoarie pentru handbal, pentru sport, în general, pentru dreptul acestui fenomen la viețuire, și care este în consens cu aprecierile specialiștilor ce spun că este nevoie să ne învățăm să trăim cu virusul. Și este și o pildă de urmat pentru instituțiile – nu doar cele sportive, ci și de cele cu drept de decizie în domeniu – în primul rând, Direcțiile de Sănătate Publică, structurile locale pentrui situații de urgență. În fond, dacă la fotbal se poate, de ce nu s-ar putea și la handbal!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here