Pentru că nu s-au oferit voluntare, cadrele medicale vor fi detașate de PNL în spitalele Covid

0
1510

Autorităţile vor putea utiliza „instrumentul legal al detaşării” cadrelor medicale în unităţile sanitare implicate în lupta anti-COVID, a declarat, marţi, premierul PNL Ludovic Orban, conform AGERPRES. El a fost întrebat, după întâlnirile cu reprezentanţii Federaţiei Sanitas şi Federaţiei Solidaritatea Sanitară, cum vor rezolva autorităţile problema lipsei de personal medical înregistrată la nivelul unor spitale din ţară pe fondul pandemiei de COVID. „Ştiţi răspunsul, e detaşarea. Detaşarea cadrelor medicale care sunt în alte entităţi, de exemplu, pentru Direcţiile de Sănătate Publică avem nevoie de medici generalişti, de medici infecţionişti, de medici şi asistente medicale care să se implice în derularea tuturor activităţilor DSP-urilor. De asemenea, în special în spitalele COVID, în secţiile exterioare care sunt destinate tratării pacienţilor cu forme uşoare avem nevoie de cadre medicale. Noi am apelat la voluntariat, aici, răspunsul pe care l-am primit nu este la nivelul aşteptărilor şi, ca atare, vom utiliza instrumentul legal al detaşării”, a spus Ludovic Orban la Ministerul Sănătăţii.

La discuţiile cu sindicaliştii din Sănătate s-a precizat și că există mai multe categorii de personal din Sănătate care „nu au beneficiat de creşterea în avans în baza Legii salarizării”. Orban a spus că se fac un studiu și o analiză de impact. „Cum au fost alte categorii, medici, asistente, sunt infirmieri, brancardieri, personal TESA, care nu au beneficiat. Şi aici facem un studiu, o analiză de impact şi, în măsura în care vom avea resurse, suntem deschişi unei discuţii de a asigura creşterea anticipată, la nivelul anului 2022, pentru salariile acestor categorii. În ceea ce priveşte sporul de risc, sigur că am avut discuţii referitoare la sporul de risc, dar aici nu există altă entitate decât managementul unei instituţii sanitare care să decidă care au fost angajaţii care au intrat, au interacţionat cu pacienţi COVID sau suspecţi care ulterior au fost confirmaţi. Sigur că a existat o discuţie legată şi de limitarea sporurilor, şi aici noi susţinem un amendament la lege prin care să se permite creşterea procentului pe care se acordă sporul. De asemenea, am discutat de limitarea timpului de lucru efectiv pentru persoanele care se află în echipament la trei ore. Evident, nu înseamnă că lucrează trei ore pe zi, ci după trei ore să poată să facă pauză şi eventual să revină după o pauză în echipament. Sunt mai multe aspecte legate de organizarea activităţii de sănătate publică, cu unele dintre ele am căzut de acord, pe altele, evident, le analizăm în continuare”, a mai afirmat Orban.

Săptămâna trecută, FederaţiaSanitas a organizat un protest în faţa sediului Guvernului. Atunci, secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii, Horaţiu Moldovan, a găsit de cuviință să critice cadrele medicale participante la protest pentru risipirea echipamentului medical prin purtarea combinezoanelor în timpul mitingului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here