Când găina cenuşie și cocoşul împintenat conduc sănătatea vrânceană

0
3202

În data de 11 aprilie a.c., prefectul PNL-ist Gheorghiță Berbece a înaintat o adresă ministrului Sănătății, Nelu Tătaru, prin care solicita, printre altele, postul de director medical al Serviciului de Ambulanță Județean Vrancea pentru ruda sa, Elena Codruța Neagu, tânăr stomatolog la Păunești, studentă la medicină generală, aflată „în curs de pregătire în managementul calității”. Ce o recomanda? Nu știm dacă vocea, dar sigur talentul. Talentul de a fi rudă cu un potentat al zilei, recte prefectul susmenționat.

Solicitarea nu a fost acceptată de ministru, dar cum, din câte se vede, gradul de rudenie și carnetul de PNL-ist garantează un post călduț în instituții publice, Codruța Neagu a reușit în cele din urmă să părăsească meleagurile rurale pentru o slujbă la oraș. Din 11 mai, ocupă interimar postul de manager al Spitalului Județean Sf. Pantelimon Focșani, după ce liberalii l-au internat cu forța pe Constantin Mîndrilă și au adus, pentru aproximativ o lună de zile, o conducere militară la principala unitate spitalicească din județ.

Ajunsă printre blocuri, ruda lui Berbece s-a pus pe treabă. În 2 luni și jumătate de manageriat interimar:

– a hălăduit prin subsolul spitalului pe care Mîndrilă n-a mai apucat să-l renoveze

– a chemat presa PNL-istă să publice fotografii făcute într-o clădire lăsată în paragină chiar de fosta conducere liberală

– s-a lăudat cu incubatoarele achiziționate printr-un contract încheiat de Mîndrilă

– a promis că vin medici care n-au mai venit

– a determinat demisia din funcție a unor medici renumiți

– a vrut să mute bolnavii de TBC în alte județe și să desființeze secția de Pneumoftiziologie

– așa cum a vrut să facă și cu bolnavii de Covid, mulți dintre ei cadre medicale

– a dat cu tifla auditorilor de la Camera de Conturi Vrancea, care au solicitat documente referitoare la modul în care fost condusă unitatea sanitară și cum au fost efectuate achizițiile publice în perioada stării de urgență, fiind pasibilă de amendă

– și-a aranjat gărzi la Stomatologia Spitalului Județean

– dar nu a reușit nici până acum să pună în funcțiune aparatul Real Time PCR – de testare pentru coronavirus, achiziționat cu fonduri de la Consiliul Județean Vrancea.

Asta în condițiile în care, la prima și ultima conferință de presă pe care a organizat-o, pe 22 mai, managerul Codruța declara că „aparatul Real-Time PCR urmează să fie pus în funcţiune începând de luni”. Doar că ziua de luni s-a transformat în luni de zile. „Acest aparat a sosit cu 2.000 de teste şi are o capacitate de testare de 22 de teste concomitent, cu un rezultat în două ore de la introducerea probelor de exudat în aparat. Cu acest aparat vor fi testate toate persoanele simptomatice conform metodologiei «SORS-CoV-2»”, a spus atunci Codruța Neagu. SARS, SORS, important era ca acel aparat să testeze, în special cadrele medicale.

La mijlocul lunii iunie, managerul interimar al Spitalului Județean Focșani, stomatologul de la Păunești, Elena Codruța Neagu, rudă a prefectului PNL-ist (fost PDL-ist) Gheorghiță Berbece, credea că a „ajuns la o soluție”, după cum se arăta într-un comunicat trimis presei. Codruța zicea, în comunicat, că a „identificat un spaţiu la subsolul Centrului de Transfuzii Sanguine din Focşani, astfel încât să mutăm aparatul Real Time-PCR, dar şi laboratorul BK (unde sunt efectuate analize pentru diagnosticul tuberculozei – n.r.) în spaţiul respectiv‟. Ea spunea că a „trimis instalatorii” astfel încât „să nu fie probleme cu apa”. Însă chiar și la o simplă căutare pe google sunt găsite informații privind intervenții ale pompierilor vrânceni pentru evacuarea apei din subsolul CTS.

Surse din spital spun că există o stare generalizată de nemulțumire în rândul angajaților, neexistând o testare periodică. Codruța se laudă că mai sunt doar 2 cazuri de infectare cu Covid în spital, dar sunt acestea cifrele reale în condițiile în care cadrele medicale nu sunt testate sistematic?

Pe de altă parte, aceleași surse spun că, în ciuda unui ordin al ministrului Sănătății de a fi deschise secțiile pentru cronici, astfel de internări nu s-au făcut, tocmai pentru managerul stomatolog nu are un management coerent. De altfel, chiar în comunicatul citat, arăta că voia să mute cam tot. Voia să găsească „soluţii pentru a muta Secţia de Oncologie şi Hematologie”. Asta deși surse din spital ne spuneau că bolnavii de cancer de la Oncologie şi Hematologie au nevoie de chimioterapie, care poate avea loc doar în secțiile unde sunt instalațiile și hotele de producere a acestui tratament pentru fiecare bolnav în parte. Acestea nu sunt secții pe care pur și simplu să le muți în alte imobile, nu e vorba doar de paturi ori stative.

Nu erau singurele secții care au intraseră în vizorul rudei – stomatolog – studentă – manager interimar – în curs de a face cursuri. „În principiu, Secţia de Oftalmologie ar putea rămâne unde se află acum, dar există şi varianta să o mutăm pe altă secţie. Secţia de Dermatologie va rămâne în aceeaşi locaţie, dar va avea circuit separat. Urmează să mutăm şi Secţia TBC pe un alt circuit‟, se mai arăta în comunicatul de presă citat.

După tot acest traseu, Codruța se crede pe cai mai. Atât de mari încât să facă „front comun” cu Bunghez, coborât și el la oraș, de la Soveja, unde practica tot stomatologia, și ajuns șef la DSP Vrancea pe bază de concubinaj – cu Ana-Maria Dimitriu, consilier local PNL, dar și al premierului Orban, după ce a fost cea mai mare contributoare la campania electorală pentru europarlamentare – 300 de mii de euro. „Frontul comun” îl fac împotriva lui Oprișan. Ceea ce este de-un penibil care duce spre grotesc.

Cum să ieși tu, Codruța, Bunghez, Berbece sau oricare altă rudă, concubin, secretară, manichiuristă etc, ajuns(ă) într-o funcție PRIN NUMIRE pentru că ești rudă cu un cutare sau pentru că i-ai cărat servieta lui cutare ori pentru că i-ai făcut pedichiura vreunui pitic politic, cum să ieși tu și să strigi prin comunicate de 2 bani la un om care în toată cariera lui a ocupat funcții pentru că A FOST ALES?

Marian Oprișan este reprezentantul legal și constituțional al cetățenilor județului Vrancea în raport cu orice instituție națională și internațională, inclusiv cu Guvernul PNL, pe care Codruța și Bunghez îl servesc, deși ar trebui să servească interesele vrâncenilor. În momentul în care îl ataci pe Oprișan, îi ataci pe vrânceni, pentru că ei l-au ales! Din păcate, PNL-iștii nu doar că au distrus sistematic această țară de fiecare dată când au acaparat puterea, dar s-au făcut remarcați și prin grosolănie, tupeu, nesimțire.

Dar când datorită lui Oprișan îți pui țoalele cu animal print, pantofii cui cu animal print și îți prinzi părul cu clamă de la târg, ca să te bagi în film când vine aparatura pentru Unitatea de Primiri Urgențe, achiziționată printr-un proiect al Consiliului Județean, iar apoi ai tupeul să dai comunicate în care să transmiți nimic, atunci e prea mult chiar și pentru fanii comediilor cu proști.

Cel de-al treilea lot de echipamente din cadrul proiectului „Dotarea cu aparatură medicală modernă a Unității de Primire Urgențe, Focșani” a fost predat, vineri, 10 iulie, conducerii Spitalului Județean, în prezența vicepreședintelui Consiliului Județean Vrancea, Dănuț Cristian. Anul trecut, președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a semnat contractul de finanțare pentru proiectul intitulat „Dotarea cu aparatură medicală modernă a Unității de Primire Urgențe, Focșani”. Valoarea totală a contractului este de 4.641.692,58 lei (985.497 euro). În cadrul acestui proiect, UPU a fost dotat cu tot ce înseamnă aparatură de ultimă generație, iar Codruța are tupeu! Aveți grijă doamna manager, să nu fie așa de mult tupeu încât să vă cedeze tocurile. Cu ce mai mergeți după aia să vă cumpărați clame de plastic?

Nu ne apucăm să scriem ce-a făcut Marian Oprișan în și pentru Vrancea. Nu scriem de drumuri, canalizare, alimentare cu apă, managementul deșeurilor, reabilitarea unor clădiri simbol, a mausoleelor. Dar trebuie să scriem ce a făcut pentru sănătate. PDL-iștii, transformați în PNL-iști, au închis spitalele, iar Oprișan va construi un nou spital județean, a adus 2 tomografe și un RMN la actualul Spitalul Județean, aparatură de 50 de milioane de lei, toate sălile de operație au fost modernizate, a inițiat proiecte prin care sunt modernizate Policlinica pentru copii și secția de Pneumoftiziologie, dar și un proiect prin care a fost cumpărat un aparat de testare pentru Covid 19. Iar în timp ce DSP-ul condus de concubin testează după cum vrea, aparatul achiziționat cu fonduri de la Consiliul Județean stă nefolosit.

Gata cu tupeul! Gata cu nesimțirea! Am ajuns ieri la 1604 de cazuri confirmate cu Covid în Vrancea! 11 cazuri nou confirmate, 13 pozitive la retestare! 81 de oameni au murit! Opriți-vă! Au fost testați oameni după ce au murit, stați în singurul aparat de la DSP, iar voi aveți cu ce testa, dar nu vreți! Pur și simplu nu vreți să folosiți aparatul cumpărat cu fonduri de la Consiliul Județean! Este ăsta abuz în serviciu, doamna manager-rudă-studentă? Nu de alta, dar asta e o infracțiune pedepsită cu închisoarea de la 2 la 7 ani.

Marea majoritate a vrâncenilor a înțeles: poartă mască, păstrează distanța. Problema e că DSP-ul nu face anchete epidemiologice sau dacă le face, le face defectuos. Problema e că DSP-ul nu testează. Problema e că DSP-ul a angajat peersoane fără studii de specialitate. Ori, în aceste condiții, nu sunt izolate focarele, iar virusul se răspândește.

Marian Oprișan a cerut săptămâna trecută, printr-un protest public, președintelui Klaus Iohannis „intervenția în regim de urgență pentru salvarea vieților cetățenilor din Județul Vrancea”. „Drepturile, și mai ales libertățile cetățenilor Județului Vrancea, riscă să fie, din nou, limitate ca urmare a neștiinței și lipsei de profesionalism a prefectului județului Vrancea, directorului DSP Vrancea și managerului Spitalului Județean de Urgență ”Sfântul Pantelimon” Focșani”, arată președintele Consiliului Județean, solicitând șefului statului demiterea prefectului județului Vrancea și „și numirea la conducerea DSP Vrancea a unei echipe cu știință de carte și responsabilă”.

Rămâne de văzut dacă Iohannis este președintele tuturor românilor sau doar al clicii PNL-iste. Între timp, vrâncenii continuă să se îmbolnăvească, iar liberalii continuă să strige cât de mult s-au înălțat, precum găina cenuşie și cocoşul împintenat de pe gard. Însă „Câţi-ca-voi! Câţi-ca-voi!…”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here