Deputatul PSD de Vrancea, Nicușor Halici, președintele Comisiei Juridice, de disciplină şi imunităţi din Camera Deputaților, a precizat într-un comunicat de presă transmis luni că „necesitatea completării si îmbunătățirii cadrului legislativ care reglementează funcționarea justiției în România, astfel încât statutul fiecărei categorii de personal care ia parte la acest proces să fie cât mai bine definit, a fost și este o prioritate pentru Parlament. Este și cazul grefierilor care, alături de judecători și procurori, reprezintă o componentă esențială în derularea procesului de judecată și a anchetelor penale”.
Luni, 27 iulie 2020, deputații din Comisia Juridică, de Disciplină și Imunități, condusă de deputatul PSD de Vrancea Nicușor Halici, au dat aviz favorabil pentru trimiterea către plenul Camerei Deputaților – în vederea obținerii votului final – Proiectului de Lege, inițiat de deputați PSD, care vizează modificarea şi completarea Legii nr.567/2004 privind statutul personalului de specialitate judiciară, al personalului care ocupă alte funcții de specialitate și al personalului conex din cadrul instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea şi al personalului care funcţionează în cadrul Institutului Naţional de Expertize Criminalistice. „Nu doar în calitate de parlamentar, dar și ca jurist, consider că definirea cât mai precisă a statutului fiecărei categorii de angajați din sistemul de justiție va face ca acesta să funcționeze în parametri incomparabil mai buni. Nu trebuie niciodată uitat că oamenii sunt cei care fac ca sistemul să funcționeze, iar în acest context redefinirea statutului grefierului mi se pare un act de o însemnătate aparte, cu efecte benefice imediate asupra eficienței actului de justiție”, a declarat deputatul Nicușor Halici.
Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Legii nr.567/2004 – ajustările legislative vizând aspecte referitoare la cariera, drepturile şi obligaţiile grefierilor. Noua inițiativă legislativă votată de Comisia Juridică a Camerei Deputaților conține, printre alte reglementări, și importante măsuri cu caracter social, în ceea ce privește categoria de personal vizată, cum ar fi:eliminarea condiției de împlinire a vârstei de pensionare de 60 ani pentru personalul de specialitate judiciară și criminalistică, precum și acordarea pensiei de serviciu de la 55 de ani, în cazul împlinirii a cel puțin 25 de ani de vechime în specialitate, din care cel puţin 15 ani în funcţie. Proiectul de lege urmează să primească votul plenului Camerei Deputaților, ca for decizional, marți, 28 iulie 2020.