Site-ul Lumea Justiției – luju.ro – dezvăluie într-un articol publicat marți că Direcția Națională Anticorupție (DNA), cu Laura Codruța Koveși șefă, a făcut poliție politică. În articol se arată că președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a fost pus sub monitorizare pentru fapte inexistente. Oprișan a primit clasare în 2020 într-un dosar fabricat în 2014. „Oprișan a fost interceptat, supravegheat audio, video sau prin fotografiere, localizat și urmărit prin mijloace tehnice“, se arată în articolul semnat de George Tarata.
Sunt șase ani de zile în care DNA a cheltuit resursele statului român pentru a supraveghea un lider politic cu care deja pierduse, răsunător, un proces care a durat timp de 10 ani. Sunt șase ani în care șefului administrației județene i-a fost călcată în picioare viața privată. Sunt șase ani în care, ca într-un film prost cu spioni, angajați ai Direcției Naționale Anticorupție, în loc să se ocupe de lucruri serioase și de cazuri reale de corupție, ei l-au filmat, fotografiat, înregistrat, interceptat și urmărit timp de șase ani pe Marian Oprișan. Și cu ce finalitate? Clasarea! Este de domeniul absurdului! Și totuși se întâmplă în România, și totuși sunt implicate instituții ale statului!
Iată ce scrie luju.ro:
„Concret, DNA i-a făcut lui Marian Oprișan dosar în 2014, declanșând apoi împotriva acestuia operațiunea de interceptare și supraveghere. Reiese acest lucru dintr-o comunicare primită recent de șeful CJ Vrancea. Astfel, printr-o adresă din 18 iunie 2020 a parchetului anticorupție, semnată de procurorii Călin Nistor și Adrian George Matei, președintele Consiliului Județean Vrancea Marian Oprișan a fost informat că în 15 iunie 2020, DNA a dispus față de el soluția de clasare în dosarul 392/P/2014. Deci un dosar început în 2014 și clasat șase ani mai târziu, în 2020.
Interceptare, localizare și supraveghere
Foarte grav este că o bună parte de timp din acest interval, Marian Oprișan a fost interceptat și supravegheat de către DNA, pentru o pretinsă faptă care în final nu s-a confirmat. O recunoaște chiar DNA în adresă trimisă către Oprișan. Mai exact, DNA îi transmite șefului Consiliului Județean Vrancea că în dosarul în care a primit clasare au fost autorizate împotriva sa măsuri de supraveghere tehnică, stabilindu-se ca acestea să nu-i fie aduse la cunoștință lui Oprișan până la terminarea urmăririi penale: “În baza art. 145 C.p.p., vă aducem la cunoștință faptul că, în privință dumneavoastră, au fost autorizate în dosarul penal cu numărul de mai sus, măsurile de supraveghere tehnică prevăzute la art. 138 lit. a, c și d din C.proc.pen. și amânată aducerea la cunoștință, până la terminarea urmăririi penale. În dosarul nr. 392/P/2014 a fost dispusă soluție de clasare la data de 15.06.2020”.
În ceea ce privește măsurile concrete de supraveghere la care a fost supus Marian Oprișan, conform art. 138 alin. 1 lit. a), c) și d) din Codul de procedura penală, acestea au constat în:
-interceptarea convorbirilor și comunicărilor (art. 138 alin. 1 lit. a din Cpp);
-supravegherea video, audio sau prin fotografiere (art. 138 alin. 1 lit. c din Cpp);
-localizarea sau urmărirea prin mijloace tehnice (art. 138 alin. 1 lit. d din Cpp); ”, arată luju.ro.
Un proces de 10 ani, pierdut de DNA
Pe 18 decembrie 2015, președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a fost achitat definitiv într-un dosar care a fost pe rolul instanțelor de judecată timp de 10 ani, mai întâi la Judecătoria Focșani, fiind apoi strămutat la Cluj la cererea procurorilor DNA. Apelurile formulate de procurorii DNA, Ministerul Finanțelor Publice, Guvernul României și Ministerul Dezvoltării au fost respinse, rămânând astfel definitivă decizia instanței de fond, care l-a achitat pe Oprișan și pe cei cinci foști funcționari publici judecați în acest dosar. De asemenea, magistrații Curții de Apel Cluj au obligat Ministerul Finanțelor, Ministerul Dezvoltării și Guvernul României la plata unor cheltuieli judiciare către stat.
La acel moment, Marian Oprișan nu a putut fi contactat pentru a comenta decizia definitivă de achitare. În luna februarie 2015, la aflarea deciziei pe fond, Oprișan a mulțumit DNA-ului pentru această „lecţie de viaţă“, care l-a făcut „mai înțelept“. „Vreau să mulţumesc bunului Dumnezeu şi tuturor magistraţilor judecători garanţi ai statului de drept din această ţară. Am crezut mereu în Justiţie. Vreau să mulţumesc DNA pentru această imensă lecţie de viaţă, care m-a făcut mai înţelept”, a spus la vremea respectivă Oprişan, adăugând că reacţia sa nu este una ironică. „Am suferit mult în anii de când se judecă procesul, dar am devenit mai puternic”, a mai spus Marian Oprișan.
DNA a pierdut așadar pentru a doua oară în fața liderului social democrat. De data asta parcă și mai urât, după șase ani de interceptări și supravegheri finalizate cu absolut nimic. Este rușinos că asemenea instituții, care au menirea de a proteja cetățenii, se ocupă cu mizerii politice.