Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

VIDEO: Gura Caliței. Acuzații de abuz în serviciu la adresa primarului PNL, a unor angajați ai Primăriei și a unor polițiști

Primarul comunei Gura Caliței, liberalul Gică Grosu, mai mulți funcționari ai Primăriei, dar și polițiști de la Secția de Poliție Gugești sunt acuzați de abuz în serviciu, violare de domiciliu și tulburare de posesie. Asta după ce a fost rupt gardul de la un teren pentru care există un proces pe rolul Curții de Apel Galați. Un polițist a fost chiar filmat în timp ce rupe gardul de sârmă cu un clește. O familie din Gura Caliței reclamă abuzul autorităților locale din comună care ar fi intervenit deși nu există o hotărâre definitivă pentru terenul aflat în litigiu. Mai grav este că în acest conflict s-au implicat autoritățile locale și agenți de poliție, adică cei care ar trebui să se asigure că legea și drepturile tuturor cetățenilor sunt respectate. Intervențiile au fost fotografiate și filmate de oamenii din comună.

Scandalul a pornit de la un teren de 317 metri pătrați din Gura Caliței, pe care familia lui Sili Teșilă spune că îl stăpânește de peste 30 de ani. Terenul este îngrădit și înscris la Oficiul de Cadastru Vrancea. În 2018, aceștia au deschis acțiune în instanță, considerând că îndeplinesc condițiile pentru dobândirea dreptului de proprietate prin uzucapiune. Inclusiv Primăria Gura Caliței a trimis o adresă prin care se confirmă că terenul în cauză nu a fost inventariat în domeniul public sau privat al comunei. La acest moment, procesul pentru terenul în cauză nu a fost finalizat. În primă instanță a obținut câștig de cauză Sili Teșilă. A urmat apelul admis al Primăriei Gura Caliței, iar acum se judecă recursul la Curtea de Apel Galați.

Practic, la acest moment, nu este o sentință definitivă și irevocabilă pentru acest teren. Cu toate acestea, de la începutul lunii iunie, conducerea Primăriei Gura Caliței și agenți de poliție de la Secția de Poliție Gugești au intervenit periodic pentru a dărâma gardul și porțile construite pentru a îngrădi terenul. Conform plângerii penale, prima încercare a avut loc în data de 4 iunie, când ar fi venit primarul Gică Grosu însoțit de mai mulți salariați ai primăriei, comisarul șef de secție Dănuț Pascu, agentul de poliție Cosmin Tîlvăr de la Secția Gugești. După ce li s-a spus că este vorba despre o acțiune abuzivă, aceștia au renunțat la acțiunea de demolare. A urmat al doilea incident, pe 12 iunie, când au fost prezente aproximativ aceleași persoane, fiind dărâmat gardul și poarta. „După ce au plecat aceștia, în jurul orelor 14.00 a sosit la teren soția mea, Teșilă Maricica. Ea a constatat acțiunile abuzive, ulterior soția refăcând gardul și poarta, ajutată de mai mulți cetățeni. În jurul orelor 17.00 în aceeași zi, au revenit la fața locului polițistul Militaru Valentin, de data aceasta însoțit de o polițistă, care nu a vrut să se legitimeze și de un elev practicant. Polițistul Militaru Valentin, după o discuție telefonică cu comisarul Pascu Dănuț, a luat un clește pe care îl avea Țigănuș Paul și a început să taie personal legăturile de la gardul și poarta refăcute. Martora Pușcoiu Mariana s-a opus acestei noi acțiuni abuzive, fiind lovită și bruscată”, se arată în plângerea penală depusă la Parchet.

A doua zi, 15 iunie, a fost repetat scenariul, cu dărâmarea porților. „Deși tuturor funcționarilor publici le-am atras atenția că în lipsa unei hotărâri judecătorești care să stipuleze obligația subsemnatului de a părăsi terenul în cauză, posesia pe care o exercit este protejată de lege, aceștia în mod deliberat au comis acțiunile care întrunesc elementele constitutive ale infracțiunilor de mai sus (n.r. abuz în serviciu, violare de domiciliu și tulburare de posesie )”, se arată în plângere.

Potrivit Codului Penal, „ocuparea în întregime sau în parte fără drept, prin violență sau amenințare, ori prin desființarea sau strămutarea semnelor de hotar ale unui imobil aflat în posesia altuia reprezintă infracțiunea de tulburare de posesie” iar infracțiunea violare de domiciliu este definită ca fiind „pătrunderea fără drept, în orice mod, într-o locuință, încăpere, dependință sau loc împrejmuit ținând de acestea fără consimțământul persoanei care le folosește ori refuzul de a le părăsi la cererea acesteia”. În ceea ce privește abuzul în serviciu, acesta este definit ca fiind „fapta funcționarului public care în exercitarea atribuțiilor de serviciu nu îndeplinește sau îndeplinește în mod defectuos un act prin care se cauzează o pagubă sau o vătămare a intereselor legitime ale unei persoane fizice”.

Primarul spune că e drum de acces, pe hărți nu figurează

Primarul comunei Gura Caliței, liberalul Gică Grosu, nu crede că s-a comis vreo ilegalitate atunci când a fost dărâmat gardul. Primarul ne-a spus că s-a intervenit doar pentru a fi eliberat drumul de acces către proprietățile oamenilor dar susține că nu e nicio legătură cu procesul pentru suprafața de teren. „Acolo era un drum de acces și noi am intervenit pentru a asigura accesul oamenilor la proprietățile pe care le au acolo. Fiind un drum de acces, acesta nu trebuia blocat”, ne-a spus primarul Gică Grosu.

Pe de altă parte, reprezentanții Inspectoratului Județean de Poliție ne-au spus că, fiind vorba de o plângere depusă la Parchet, nu pot comenta intervențiile agenților de la Secția de Poliție Gugești, ancheta procurorilor urmând să stabilească ce s-a întâmplat la Gura Caliței.

Oameni din comună ne-au spus că acest drum de acces invocat de autoritățile locale nu figurează în domeniul public al comunei și nici nu este înscris în documentele cadastrale. Mai mult, drumul care asigură accesul către proprietățile oamenilor ar fi fost de fapt pe malul râului Râmna și s-a surpat din cauza apelor, nefiind refăcut de autoritățile locale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?