Trei echipaje din cadrul Detașamentului de Pompieri Focșani au intervenit marți, în jurul orei 13:55, în cooperare cu SVSU Tătăranu, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o locuință din comuna Tătăranu. La fața locului s-au deplasat 2 autospeciale de stingere cu apă și spumă și 1 ambulanță SMURD. La sosirea forțelor de intervenție ardeau bunurile din 2 camere locuit și un hol, pe o suprafață de circa 30 mp. Pompierii militari au localizat imediat incendiul, care amenința să se propage la alte 2 încăperi, reușind să stingă focul în limitele găsite, după aproximativ 1 oră. În urma incendiului, au ars: mobilier, aparatură electrocasnică și articole de îmbrăcăminte.
Cercetările efectuate la faţa locului au indicat faptul că evenimentul s-a produs, cel mai probabil, din cauza fumatului în locuri neprotejate corespunzător față de materialele combustibile. În timpul intervenției paramedicii au acordat primul ajutor calificat unei persoane de sex masculin, în vârstă de 65 de ani, care a suferit atac de panică. Cu toate că i-au fost explicate consecințele, persoana a refuzat transportul la spital.
Măsuri de prevenire a incendiilor provocate de fumat
În scopul preîntâmpinării unor astfel de evenimente, soldate cu pagube materiale și uneori, chiar cu pierderi de vieţi omeneşti, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Anghel Saligny” al judeţului Vrancea reaminteşte cetăţenilor măsurile specifice de apărare împotriva incendiilor generate de fumat:
• Atunci când stingeţi ţigara, asiguraţi-vă că aţi stins-o cu adevărat, pentru că mucurile de ţigară incandescente pot cădea pe covor, ziare sau pe orice alt material combustibil, generând un incendiu care poate mistui întreaga locuinţă;
• Stingeţi ţigara numai în scrumieră. Se recomandă să puneţi puţină apă în aceasta pentru a favoriza stingerea rapidă a resturilor de ţigări;
• Nu goliţi scrumierele în coşurile de hârtie sau în alte locuri în care există materiale combustibile, deoarece acestea se pot aprinde şi provoca un incendiu;
• Nu fumaţi în pat, mai ales când sunteţi obosiţi, când luaţi somnifere sau când aţi consumat alcool. Există riscul să adormiţi cu ţigara aprinsă şi să provocaţi un incendiu.
• Utilizaţi întotdeauna scrumiere grele, care să nu se răstoarne uşor şi care să fie confecţionate din materiale incombustibile.
Compartimentul de Informare şi Relaţii Publice ISU Vrancea, 14.07.2020