Liceul cu Program Sportiv – școală de performanță nu doar în sport!

0
1211

Liceul cu Program Sportiv Focșani este una dintre școlile cu rezultate bune la învățătură – chiar foarte bune – într-un județ cu colegii de renume național. Dacă despre performanțele sportive se vorbește mult – pentru că sunt multe și importante – în etape de campionat sau în competiții cu caracter de repetitivitate, acum, după examenul de bacalaureat și admiterea în clasa a 9-a, este momentul să fie relevate și rezultatele la învățătură. Am făcut o scurtă trecere în revistă pe această dimensiune a preocupărilor liceului, cu directorul adjunct, profesorul Ionel Agrigoroaiei. Aveam să aflu că ”procentajul peste medie la examenul de bacalaureat este o constantă în viața școlii și a absolvenților săi, tot așa cum este și înscrierea – cu admitere sau doar cu dosare – a absolvenților, la facultăți și specializări foarte căutate și bine cotate în România.

În acest an, mi-a spus profesorul Ionel Agrigoroaiei, absolvenții din seria curentă au avut o rată de 76 la sută promovare la bacalaureat, ușor peste ceea ce a fost în anul trecut. Despre opțiunile lor pentru continuare, să spun doar că nu avem o situație exactă, deoarece procesul este în curs și absolvenții încă vin să-și ia documentele de care au nevoie la facultăți. Însă din discuțiile cu ei am înțeles că se păstrează trendul din anii anteriori când foști elevi ai noștri au optat pentru școli superioare unde au făcut și învățătură performantă care se întemeiază, în mod necesar, și pe cea ce au învățat în liceu la noi. Reușim an de an să scoatem – nu neapărat generații, dar cu siguranță individualități, copii foarte bine pregătiți, care știu ce vor de la viață și continuă procesul de autoperfecționare!”

Profesorul Agrigoroaiei mi-a vorbit despre câțiva dintre foștii elevi ”ca exemplu de ceea ce pot face aceștia în viața de după liceu”. Despre Claudia Prisecaru, Laris Borș – studenți și campioni cu medalii naționale și internaționale, Vasile Bobu – student la kinetoterapie, la medicină, Carmen Gurguiatu, care termină în acest an kinetoterapia, la medicină, Beniamin Moisă, absolvent de kinetoterapie la medicină și, acum, cu cabinet în Franța. ”Am dat câteva nume care mi-au venit în minte pe loc, dar există o listă lungă de performeri în sport și în viață care au învățat la LPS Focșani. Avem în lucru un portofoliu cu aceștia, și când va fi gata veți putea vedea – și vor putea vedea cei interesați – care este calitatea învățământului la LPS Focșani”, mi-a mai spus directorul adjunct al LPS Focșani.

Planul de școlarizare, acoperit aproape în totalitate!

Pentru clasa a 9-a din acest an, Liceul cu Program Sportiv Focșani a avut o ofertă generoasă, ca discipline sportive, dar și ca număr de locuri. Fotbalul, rugbyul, handbalul, baschetul, atletismul, judo-ul au oferit absolvenților de gimnaziu dornici să facă sport 86 de locuri, alte două, speciale, fiind rezervate elevilor de etnie romă. Au fost ocupate 82, unii dintre candidați reorientându-se spre alte școli, dar așa cum arată experiența anilor anteriori, acestea nu vor rămâne neocupate. ”Nevoia de personal didactic este acoperită, însă, în întregime. Avem cadre didactice foarte bine pregătite – majoritatea, cu gradul 1, și încercăm să asigurăm și cele mai bune condiții pentru pregătirea sportivă – închirieri de baze acolo unde este nevoie, antrenamente de vară iar când condițiile vor permite, cazare în internat pentru elevi”, așa cum a conchis directorul Ionel Agrigoroaiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here