VIDEO: Mâna lungă a legii controlează Covid-ul peste tot: biserici, piscine, terase, centre comerciale, vânzători ambulanți, mijloace de transport

0
1981

Joi, 9 iulie a.c., poliţiştii vrânceni împreună cu jandarmi, polițiști locali și reprezentați ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratului Teritorial de Muncă, Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranţa Alimentelor, Direcției de Sănătate Publică şi ai Protecției Consumatorului au acţionat în sistem integrat în zona teraselor, centrelor comerciale și zonele adiacente, la unități de alimentație publică, zone de agrement și zone cu aflux ridicat de persoane, după cum se arată într-un comunicat de presă transmis vineri de Biroul de presă al IPJ Vrancea.

Conform sursei citate, a fost verificat „în principal, modul în care societățile comerciale aplică măsurile specifice de diminuare a riscurilor, pentru activitățile desfășurate în spațiul public, privat sau închis, care constau în purtarea mijloacelor de protecție individuale de către angajați și clienți, modul de amenajare a teraselor pentru asigurarea distanțării fizice, asigurarea accesului și participarea unui număr limitat de persoane la evenimente”. „În cadrul acţiunilor punctuale desfăşurate în cursul zilei de joi, au fost verificate peste 45 de locații, fiind vizate localurile de alimentaţie publică, cât şi piscine, hoteluri, pensiuni, spații de cazare, vânzători/ comercianți ambulanți, mijloace de transport în comun, cum ar fi autobuze, maxi-taxi, dar şi zone turistice care în această perioadă sunt frecventate de un număr ridicat de persoane. Au fost legitimate peste 219 persoane, au fost verificate 79 de mijloace de transport în comun, iar în urma verificărilor au fost aplicate 18 sancţiuni contravenţionale, ca urmare a nerespectării măsurilor de protecţie individuală”, se arată în comunicatul IPJ Vrancea.

Polițiștii îi roagă pe vrânceni să conștientizeze „importanţa măsurilor necesare în contextul situației epidemiologice actuale şi efortul comun pentru limitarea riscului de răspândire a infecției cu Coronavirus. Astfel, măsurile sunt cu caracter temporar şi trebuie interpretate în sensul abordării unei conduite preventive, responsabile, la nivel personal, pentru limitarea riscului de a ne infecta, care va fi urmat de riscul de a transmite şi apropiaţilor această afecţiune. Comportamentul responsabil al fiecăruia dintre noi este felul în care vom reuși împreună, să traversăm această perioadă care a venit cu niște provocări deosebite. Reamintim că scopul acțiunilor este ca cetățenii să înțeleagă importanța respectării în continuare a recomandărilor privind limitarea expunerii în spații aglomerate și purtarea mijloacelor de protecție individuale, alături de respectarea celorlalte recomandări privind igiena personală, ținând cont mai ales de numărul ridicat de îmbolnăviri cu virusul Sars-CoV 2”.

Controalele au continuat sâmbătă, 11 iulie, când au fost verificate peste 70 de societăți comerciale, „fiind vizate localuri de alimentaţie publică, cât şi piscine, pensiuni, terase, mijloace de transport în comun, cum ar fi autobuze, maxi-taxi, dar şi zone turistice care în această perioadă sunt frecventate de un număr ridicat de persoane”.

„Aproximativ 700 de persoane au fost legitimate în vederea verificării cu privire la respectarea măsurilor și interdicțiilor impuse. Pentru neregulile constatate au fost aplicate 21 de sancțiuni contravenționale în valoare de 51370 de lei, din care 3 pentru nerespectarea măsurilor de protecție individuală, 4 sancțiuni pentru nerespectarea modului de amenajare a teraselor privind distanțarea fizică și locul prevăzut la mese, precum și alte sancțiuni de natură economică sau pentru nerespectarea prevederilor Legii 61/199, Legii 8/1996, OUG 195/2002, OG 28/1999 și HG 333/2010”, se arată într-un comunicat transmis duminică de IPJ Vrancea.

Pe de altă parte, duminică dimineață, „polițiștii vrânceni s-au deplasat la lăcașele de cult unde au efectuat verificări cu privire la accesul, distanța minimă de siguranță și măsurile sanitare specifice pentru desfășurarea activităților religioase. La acțiuni au participat peste 250 de efective”.

IPJ Vrancea anunță că acțiunile în sistem integrat pentru protejarea sănătății cetățenilor vor continua și în perioada următoare. „Vă amintim de TELVERDE – 0800800165, numărul de telefon la care puteţi sesiza nereguli privind respectarea măsurilor stabilite în contextul COVID–19”, se mai arată în comunicatul menționat, care dă și câteva exemplu din cadrul acțiunilor:

„1. La data de 11 iulie a.c., cu ocazia controlului efectuat la o societate comercială de pe raza municipiului Focșani, unde funcționează o piscină în aer liber, polițiștii au constatat faptul că o parte dintre clienți utilizau șezlonguri întinse fără respectarea distanței legale de 2 metri între acestea, dar și alte nereguli, fapt pentru care societatea a fost sancționată contravențional.

2. La data de 12 iulie a.c., între orele 01.00-03.20, o echipa de control mixtă, alcătuită din polițiști, jandarmi, pompieri și reprezentanți ai Inspectoratului Teritorial de Muncă, Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor și ai Direcției de Sănătate Publică au efectuat un control la o societate comercială de pe raza municipiului Focșani. În cadrul activităților desfășurate, s-a procedat la verificarea modului de respectare a regulilor de prevenire a răspândirii virusului Covid 19, precum și a normelor ce reglementează activitatea societății. Cu ocazia controlului efectuat, s-a constatat faptul că la o parte dintre mese nu se respecta numărul de 4 persoane, fiind totodată identificate mai multe mărfuri pentru care nu s-au putut prezenta documente legale de proveniență. În cauză, s-a procedat la sancționare societății comerciale cu amendă în valoare de 10000 de lei și la confiscarea bunurilor a căror proveniență nu a putut fi dovedită”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here