stiripesurse.ro: PRĂPĂD în Vrancea: Peste 100 de persoane, în ultimele şapte zile, infectate cu COVID-19

0
5259

Presa centrală remarcă numărul crescut de infectări din județul nostru. „PRĂPĂD în Vrancea: Peste 100 de persoane, în ultimele şapte zile, infectate cu COVID-19”, titrează, luni, site-ul stiripesurse.ro. Sursa citată arată că peste 100 de persoane, din aproape o mie testate de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Vrancea în ultimele şapte zile, au fost depistate cu COVID-19, potrivit ultimei raportări a Prefecturii Vrancea. „În spitalele de la Focşani şi Adjud se află internaţi 85 de pacienţi, dintre care şapte la secţia ATI, cinci la Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sf. Pantelimon” Focşani şi două la Spitalul Municipal Adjud. Numărul persoanelor vindecate a ajuns la 647, iar al persoanelor decedate la 69. DSP Vrancea a efectuat până acum 8.418 de teste, fiind depistate 1.130 de persoane pozitive”, a precizat Prefectura Vrancea. Sursa citată mai remarcă faptul că în urmă cu şapte zile, Prefectura Vrancea raporta un număr de 7.748 de teste efectuate de DSP Vrancea şi un număr de 1.026 de persoane pozitive cu COVID-19. În prezent, ca urmare a publicării în Monitorul Oficial a deciziei Curţii Constituţionale privind neconstituţionalitatea unor măsuri împotriva pandemiei, nicio persoană nu se mai află în carantină sau izolare în Vrancea.

Pe 14 martie 2020, cu medicul Cătălin Graur la conducerea Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vrancea și Constantin Mândrilă la conducerea Spitalul Județean Focșani, Vrancea raporta doar 1 caz de infectare cu noul COVID-19. O lună mai târziu, pe 14 aprilie, când ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, i-a înlăturat din funcție atât pe Graur, cât și pe Mândrilă, Vrancea număra 157 de cazuri.

După aproape 3 luni de conducere liberală a instituțiilor de sănătate, marți, 7 iulie, conform Grupului de Comunicare Strategică (GCS), în Vrancea erau 1.148 de persoane diagnosticate cu COVID-19, clasându-ne astfel pe un nedorit loc doi în topul județelor din țară ca număr de îmbolnăviri la mia de locuitori cu 3,37 cazuri, după Suceava cu 6,46 cazuri la mia de locuitori.

Apeluri ignorate, răspunsuri evazive și „ședințe‟ nesfârșite

De asta am tot avut parte din partea peneliștilor puși la conducerea instituțiilor publice din județ. Când am sunat să întrebăm despre cazul cetățenilor srilankezi angajați la fabrica de confecții a Sorinei Plăcintă, infectați cu COVID-19, liberalul Cătălin Bunghez, director executiv al DSP Vrancea, ne-a spus că este la o ședință care nu știe cât durează și… ne-a închis. Când am întrebat despre medicii care au hotărât să demisioneze din funcțiile pe care le ocupau la Spitalul Județean Focșani, atât Elena Codruța Neagu, cât și dr. Gabriel Negoiță ne-au luat peste picior spunând că nu știu nimic despre asta și că noi, presa, ar trebui să venim cu informații reale. Pe 4 iunie aflam că cinci medici de la Spitalul Județean Focșani și-au prezentat demisiile invocând atât motivele personale, cât și neregulile din spital. Atunci, unul dintre medici declara că: „lucrurile merg într-o direcție total greșită privind conducerea sistemului de sănătate‟.

Liberalii au pus creșterea alarmantă a numărului de cazuri în cârca vrâncenilor înșiși. „Relaxarea greșit înțeleasă”, este răspunsul pe pagina de Facebook a Prefecturii Vrancea la comentariul unei doamne: „Ceva nu funcționează…nu vă dă de gândit acest număr imens de cazuri ? Suntem pe locul doi la nr de îmbolnăviri la nr de locuitori. Cineva nu-și face treaba, luați măsuri până nu devenim Suceava 2”.

Și totuși, până și județe cu mare potențial turistic sunt sub Vrancea la numărul de cazuri de infectare la mia de locuitori: Brașov – 3,17, Sibiu – 1,70; Galați – 2,06; până și supraaglomeratul București are 1,84 de cazuri de infectare la mia de locuitori.

Cu toate astea, în tabăra liberală pare să fie relaxare. DSP-ul sponsorizează pe facebook postări cu interviuri ale conducerii, prefectul Berbece face selfie-uri cu palma înmănușată pe care scrie cu marker-ul STOP COVID!, de parcă ar fi găsit leacul pentru Covid.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here