Fotbal – Vrânceanul Benny Moisă, kinetoterapeut și fotbalist în Franța!

0
2160

Beniamin Moisă- Benny a făcut parte dintr-o generație de copii deștepți și frumoși, cu siguranță, talentați, ai fotbalului vrâncean. Adjudean, s-a impus prin calitățile sale în Selecționata U 16 a Vrancei – pregătită de Puiu Oprișan, și care a făcut o figură foarte frumoasă în singurul campionat național organizat pentru selecționatele județene de juniori U 16– ediția 2010-2011. Era ceea ce se putea numi intelectualul grupului – cultivat, cu lecturi importante, umblat prin lume, foarte bun coleg, foarte conștiincios. Puțin rebel, adică în ton cu generația din care făcea parte. S-a transferat la LPS Focșani, apoi a jucat la CSM Focșani în Liga a III-a, până în 2012.

A fost între cei mai buni elevi ai Liceului focșănean admiterea sa la Universitatea de Medicină și Farmacie din București, secția kinetoterapie fiind un lucru firesc! În studenție a jucat și fotbal, la Metaloglobus, însă dorința sa de a fi un student care chiar învață carte nu i-a mai dat timp și de antrenamentele care să-i permită să performeze ca fotbalist la Liga a II-a. A jucat în partea de final a facultății la Sportul Ciorăști cu care a câștigat în 2017-2018 Cupa și Campionatul. Nu a mai evoluat în barajul pentru promovare în Liga a III-a deoarece avea de pe atunci un angajament pentru a lucra în Franța în profesia în care tocmai devenise licențiat.

La 17 ani, dăduse teste în Franța, pentru echipa de tineret Le Havre. În cei doi ani de când este în Franța, a jucat pentru Belhomert și Condé-sur-Huisne, formații sub nivelul său fotbalistic, dar recent s-a transferat la una dintre cele mai vechi echipe ale Franței – fondată în 1920, dar clubul ființa din 2013 – AM. Courville S/Eure. Pe pagina de facebook a clubului la secțiunea ”Mercato” transferul lui Benny este anunțat astfel: Clubul are plăcerea de a anunța venirea lui Benjamin Moisă în echipa de seniori care se va consolida astfel. În vârstă de 24 de ani, a jucat ca mijlocaș dreapta sau de mijlocaș defensiv la nivel profesional. Versatil, de asemenea, poate avea o contribuție ofensivă în jocul echipei. În România a început fotbalul la 8 ani. A jucat apoi în toate campionatele naționale de juniori. Ulterior a jucat la nivel profesional, pentru CSM Focșani (actualmente în Liga 3 din România) și Metaloglobus București (încă în Liga a II-a 2 din România). La vârsta de 17 ani, a venit în Franța pentru echipa de tineret Le Havre. S-a întors în România pentru a continua fotbalul și pentru a studia fizioterapia. Bine ai venit printre noi, Benjamin!”

După ce Benny Moisă a semnat cu AM. Courville S/Eure, am avut cu el o scurtă convorbire din care redau o parte din spusele sale: ”Mulțumesc frumos pentru felicitări și vă mulțumesc frumos pentru tot sprijinul dat încă de când eram mic! Am un cabinet de fizio și kinetoterapie împreună cu fratele meu Liviu Moisă aici în Franța, suntem independenți și ne merge foarte bine. Suntem foarte apreciați și nu suntem nicidecum victimele rasismului. Între timp fac și fotbal. Nivelul competițional în care evoluează noua mea echipă este de amatori, dar este echivalentul valoric al Ligii a III-a din România. Nu îmi permit să fac fotbal profesionist pentru că nu îmi permite programul. Facem 3 antrenamente pe săptămână, seara pe nocturnă și meciuri, duminica.

Poza de campion este cu Sportul Ciorăști… Mi-au cerut niște poze cu mine pentru că abia am semnat cu ei și erau cam singurele pe care le aveam mai interesante în legătură cu fotbalul!”

Courville-sur-Eure este un mic oraș din centrul Franței, departamentul Eure-et-Loir, regiunea Centru, districtul Chartres.

Pentru cei care îl cunosc, dar și pentru cei care nu îl cunosc, voi spune doar că Benny Moisă ar fi putut fi un bun fotbalist profesionist. Ca fundaș dreapta, cum a juca la Selecționata U 16 a Vrancei, dar și ca mijlocaș dreapta și, mai ales, mijlocaș de acoperire, cum a evoluat la juniorii mari ai LPS Focșani și la CSM Focșani.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here