Cartoful de Noirmoutier devine Indicaţie Geografică Protejată

0
89

Cartoful de Noirmoutier a obţinut miercuri certificatul de Indicaţie Geografică Protejată (IGP), a anunţat Comisia Europeană, fiind astfel recompensate un savoir-faire şi două secole de istorie, relatează AFP. Executivul european a răsplătit astfel „reputaţia‟ acestui cartof, „construită de-a lungul a peste două secole de istorie prin atracţia pe care a suscitat-o, atât la nivelul consumatorilor regionali, cât şi străini‟, a explicat într-un comunicat. „Caracteristicile sale sunt direct legate de proprietăţile solurilor din insula Noirmoutier‟ din largul Vendée, în vestul Franţei, a subliniat Comisia.

Plantat în sol nisipos, cartoful de Noirmoutier se caracterizează printr-un gust dulce. Este cel mai timpuriu dintre cartofii noi francezi. Există cinci varietăţi. Cartofii bonnotte, din soiul cel mai rar, se recoltează manual. Acesta a dispărut aproape în totalitate după război în favoarea unei varietăţi mai profitabile, însă cultura sa a fost reluată la jumătatea anilor ’90. În fiecare an, un festival dedicat cartofului de Noirmoutier, organizat de la sfârşitul lunii aprilie până la începutul lunii mai, atrage câteva mii de persoane.

IGP identifică un produs agricol, brut sau prelucrat, asociat originii sale geografice. Cel puţin o etapă din producţia, transformarea sau elaborarea produsului trebuie să fie realizată în această zonă geografică delimitată. Peste 1.475 de produse agricole sunt protejate şi înregistrate în baza de date europeană. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here