FOTO: “Spune Nu violenței domestice! Nu fi indiferent, atitudinea ta poate salva vieți!”

0
71

Acesta este mesajul pe care polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vrancea l-au transmis luni, 29 iunie, cetățenilor județului Vrancea, prin intermediul pliantelor și al afișelor expuse la cele mai importante instituții din municipiul Focșani (Tribunalul Vrancea, Judecătoria Focșani, Primăria Municipiului Focșani, Administrația Județeană a Finanțelor Publice Vrancea, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Vrancea, Serviciul Public Comunitar Local de Evidență a Persoanelor Focșani, Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor Vrancea, Inspectoratul Teritorial de Muncă Vrancea).

Victimele violenței domestice au la dispoziție diferite servicii. În orice situație de urgență, când ești în pericol sau există un risc iminent pentru viața, sănătatea și integritatea unei persoane, nu ezita să suni la 112! Dacă ai fost victimă sau martor al unor abuzuri anterioare și consideri că poliția trebuie să cunoască ce se întâmplă și să ia măsuri împotriva agresorului, poți sesiza faptele la secția arondată locului unde s-au întâmplat evenimentele.

Dacă ești o persoană cu deficiențe de auz și/sau vorbire, înregistrează-te în prealabil cu numărul telefonului mobil personal în baza de date a Sistemului Național Unic pentru Apeluri de Urgență. Când vei suna la 112, numărul tău va fi automat recunoscut de sistem și vei primi un SMS cu textul: “TRIMITEȚI SMS LA 113 CU URGENȚA ȘI ADRESA INCIDENTULUI”. Vei răspunde printr-un SMS la numărul 113, descriind pe scurt urgența și indicând cu exactitate adresa, inclusiv județul. Este de preferat să nu folosești diacritice pentru a redacta mai rapid mesajul. După transmiterea SMS-ului, este posibil să mai primești mesaje din partea operatorului cu întrebări suplimentare. Trebuie să răspunzi scurt și cât se poate de exact. Operatorul va transmite apoi datele obținute de la tine agențiilor specializate de intervenție ( Poliție, Ambulanță, SMURD, Pompieri, Jandarmerie) care te vor ajuta în urgența pe care o ai.

O unealtă deosebit de utilă în situații de urgență, pentru combaterea violenței domestice este ordinul de protecție provizoriu care a intrat în legislația românească odată cu intrarea în vigoare a legii nr. 174/2018. Ordinul de protecție provizoriu se emite de către polițiștii care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu constată că există un risc iminent ca viața, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie pusă în pericol printr-un act de violență domestică, în scopul diminuării acestui risc. Polițiștii constată existența riscului iminent pe baza evaluării situației de fapt care rezultă din probele obținute și formularul de evaluare a riscului.

Prin ordinul de protecție provizoriu emis de polițist, se dispun pentru o perioadă de 5 zile, una ori mai multe măsuri de protecție :

– evacuarea temporară a agresorului din locuința comună, indiferent dacă acesta este titularul dreptului de proprietate;

– reintegrarea victimei și după caz a copiilor în locuința comună;

– obligarea agresorului la păstrarea unei distanțe minime determinate față de victimă, față de membrii familiei acesteia, ori față de reședința, locul de muncă sau unitatea de învățământ a persoanei protejate;

– obligarea agresorului de a preda poliției armele deținute;

Ordinul de protecție provizoriu va cuprinde și mențiunea că încălcarea oricăreia dintre măsurile dispuse constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la o lună la un an.

Comunicat de presă IPJ Vrancea, 30 iunie 2020

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here