7,5 milioane lei investiți de UAIC Iaşi într-un laborator privind studiul aerosolilor atmosferici, la Tulnici

0
428

O investiție de aproximativ 7,5 milioane lei va fi realizată la Tulnici, în cadrul unui proiect derulat de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iaşi. Este vorba despre un „Laborator de geografia şi fizica pământului (UAIC-Staţiunea de Cercetare şi Practică Studenţească „Simion Mehedinţi”, Tulnici, Localitatea Tulnici, Judeţul Vrancea)”.

Este doar unul dintre cele 10 laboratoare distincte de cercetare/dezvoltare care vor fi create, în spaţii aflate în proprietatea UAIC din regiunile Nord-Est şi Sud-Est. Laboratoarele „vor avea ca obiect de activitate studiul aerosolilor atmosferici, a factorilor care contribuie la formarea şi abundenţa acestora în atmosferă (aerosolii marini, praful generat din eroziunea solului sub acţiunea vântului etc)”, după cum se arată într-un comunicat de presă al UAIC Iași.

Conform sursei citate, „Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi (UAIC) a câştigat o finanţare în valoare de 89.490.216,60 de lei pentru dezvoltarea şi modernizarea infrastructurii de cercetare, inclusiv din cadrul staţiunilor de cercetare ale Universităţii, prin proiectul „Centru de cercetare cu tehnici integrate pentru investigarea aerosolilor atmosferici în România (RECENT AIR)”. Proiectul RECENT-AIR îşi propune să aducă contribuţii semnificative la creşterea capacităţii de cercetare, dezvoltare, inovare a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi prin dezvoltarea şi modernizarea infrastructurii existente, orientate către monitorizarea şi analiza factorilor de mediu, precum şi prevenirea şi gestionarea durabilă a riscurilor de mediu. De asemenea, proiectul urmăreşte dezvoltarea unei infrastructuri noi de cercetare la UAIC, aliniată standardelor internaţionale.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here