GALERIE FOTO: BACALAUREAT 2020: În Vrancea, doi candidaţi eliminaţi pentru că au copiat; un altul în izolare la domiciliu

0
1384

Ieri, la ultima probă scrisă a examenului de Bacalaureat, doi candidaţi au încercat să copieze, tentativa lor fiind catalogată drept fraudă şi penalizată cu două sesiune de examinare pe tuşă. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi miercuri, la proba oglibatorie a proflului, când doi elevi au fost prinşi în timp ce copiau. În afară de aceste incidente, prima sesiune din anul acesta s-a încheiat fără alte probleme.

Conform reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Vrancea, rata de participare de ieri la proba scrisă la alegere a profilului şi a specializării a fost de 94,84%. „Astfel, dintre cei 2.368 de candidaţi înscrişi pentru susţinerea testului scris la una dintre cele 13 discipline (Biologie – 350, Anatomie – 184, Chimie anorganică – 59, Chimie organică – 46, Fizică teoretic – 133, Fizică tehnologic – 44, Economie – 31, Filosofie – 8 , Geografie – 1095, Informatică – 36, Logică şi argumentare – 145, Sociologie – 69 şi Psihologie – 46), s-au prezentat 2.246 de candidaţi. 122 de candidaţi au absentat, iar 2 candidați au fost eliminaţi pentru fraudă”, se arată în comunicatul ISJ Vrancea.

Un singur candidat la Bacalaureat din Vrancea se află în izolare, el având posibilitatea de a susține examenul în etapa specială care se va desfășura în data de 8 iulie.

Adio liceu, bun-venit studenție!

Asta spun acum cei mai mulți absolvenți de liceu care au depășit cea mai solicitantă perioadă din viața lor: examenul de Bacalaureat. Dacă luni, emoțiile revederii cu profesorii și colegii au fost uriașe pentru unii dintre absolvenții de liceu, ieri, la ultima probă a examenului, elevii au fost mai relaxați, obișnuindu-se deja cu procedurile de monitorizare a temperaturii, dezinfectatul mâinilor și purtarea măștilor de protecție pe parcursul celor trei ore de examen.

A fost ușor, la Fizică cel puțin. Eu lucram pentru că mă pregăteam pentru admitere și mi s-a părut destul de ușot bac-ul. Vreau să intru la Politehnică. Față de Română și Matematică, proba de astăzi a fost ușoară; întotdeauna proba a treia este mai ușoară decât celelalte. La Fizică sper la 10, dacă n-am greșit la calcule. La Română sper la un 8, la Matematică 9.50. Din punctul meu de vedere, a fost bună perioada asta cu școala online pentru că mi-am organizat timpul mult mai bine, n-am mai învățat la alte obiecte, ci m-am concentrat pe ce-mi trebuia la bac‟, a spus Costin, proaspăt absolvent al Colegiului Național „Unirea‟ Focșani.

Cu un pas mai aproape de visul american

Pandemia nu i-a speriat pe tinerii care își doresc să fie studenți ai prestigioaselor universități din străinătate. Codrin Ghibiu este asbolvent al CNU Focșani și singurul din liceu care a dat ieri proba scrisă la Filosofie. A spus că a fost ușor și că se așteaptă la note de 10 la toate cele trei probe. Acum este cu un pas mai aproape de visul american. Din primăvara anului viitor, Codrin va fi student al New York University. „Am fost singurul care a dat la Filosofie din acest liceu. Participasem la olimpiadă și trebuia să intru la națională doar că nu s-a mai ținut din cauza coronavirusului, și am zis că, dacă tot învățasem materia, de ce să mă mai chinui la altceva. Subiectele de la Română au fost un pic mai dificile, dar nu a fost ceva la care să nu ne fi așteptat, sau ce să nu fi muncit înainte. Urmează să merg la New York University. O prietenă este acolo și mi-a spus că este foarte ok. Voi pleca la primăvară pentru că nu ne pot duce pe toți acolo în campus, așa că au amânat puțin plecarea‟, spune Codrin Ghibiu.

Româna nu-i de mine

Din fericire, suntem diferiți. Iar acest lucru se reflectă în domeniile spre care se îndreaptă tânăra generație. Spre exemplu, Vladimir Ș., recunoaște că Limba româna nu este punctul său forte, însă intenționează să-și valorifice cumva înclinația pentru cifre. „La Română nu prea m-am descurcat, nu prea o am cu Româna în general, dar cred că o să iau un 7. La Mate, după ce m-am uitat pe barem, cred că o să iau un 9, sau mai bine; și la Fizică nu știu, sper să iau peste 8. Sincer, n-am nicio ideea unde voi merge mai departe, dar cred că o să rămân în zona asta de mate-fizică pentru că Româna nu-i de mine‟, a spus Vladimir Ș.

Tinerii vrânceni aspiră și către domenii în numele legii. „Am dat la Geografie, dar la Iași, la Drept, nu este admitere. Eu sunt autodidactă mai mult, și învăț singură, nu știu cât de mult m-a ajutat școala online. Vreau să fac Dreptul pentru că am încredere că generația noatră va putea schimba puțin din concepțiile pe care și alte generații dinaintea noastră au promis să o facă. Ei au fost cu promisiunule, noi vom fi cu realizările‟, a spus Diana, absolventă a Colegiului Național „Alexandru Ioan Cuza” Focșani.

Elevii în spatele măștilor, notele sub protecția anonimatului

Primele rezultate vor fi afișate marți, 30 iunie, până în ora 12.00, cu anonimizarea numelui și al prenumelui; fiecare candiadat primind o foaie cu un cod în baza căruia va afla ce note a obținut la examenul de Bacalaureat. Este primul an în care notele elevilor sunt afișate în acest fel, iar părerile sunt împărțite. „Am ajuns niște coduri. Nimic mai mult. Cu ce-l ajută pe un copil care nu a învățat că nu i se vede numele, nu tot cu nota aia rămâne? De ce ne ascundem după deget”, acuză mama unui proaspăt absolvent de liceu.

Într-un fel e bine că nu mai vede tot orașul ce note am luat fiecare la examen, dar, în cazul celor care au luat 10, ăsta era un motiv de laudă. Gen, mamă ce deștept sunt!”, este de părere o elevă.

Contestațiile pot fi depuse atât în format fizic, cât și electronic, în zilele de 30 iunie, în intervalul orar 16:00 – 19:00 și pe data de 1 iulie, în intervalul orar 8:00 – 12:00. În acest caz, candidații completează, semnează și depun/transmit electronic și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Pentru candidații minori, declarația-tip este semnată și de către părinții/reprezentanții legali ai acestora.

Rezultatele finale vor fi anunțate duminică, 5 iulie.

Sursa foto: www.bzi.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here