Cămătarii care au împrumutat afaceriști din Focșani și apoi au început să-i terorizeze pentru dobânzile percepute, rămân în arest

0
5829

Cămătarii arestați în urmă cu aproximativ două săptămâni, după ce polițiștii vrânceni le-au percheziționat locuințele, rămân în arest. După măsura arestului preventiv dispusă de magistrații de la Judecătoria Focșani, ei au făcut contestație iar dosarul a ajuns pe rolul Tribunalul Vrancea. Judecătorii le-au luat în discuție contestațiile la începutul acestei săptămâni și au dispus respingerea lor. Asta înseamnă că, cel puțin pentru moment, cei patru bărbați care au împrumutat mai mulți afaceriști din Focșani și apoi au început să-i terorizeze pentru a-și primi dobânzile percepute, rămân în arest.

„Respinge, ca nefondate, contestațiile formulate de contestatorii inculpați C (…) ADRIAN, M (…) VALENTIN, A (…) TOMA şi C (…) IONUŢ, împotriva încheierii pronunţată de judecătorul de drepturi si libertăți din cadrul Judecătoriei Focşani la data de 10.06.2020, în dosarul nr. 6815/231/2020. Obligă pe fiecare dintre cei patru inculpați la câte 50 lei cheltuieli judiciare către stat. Ia act că inculpaţii au fost asistaţi de apărători aleşi. Definitivă”, se arată în hotărârea instanței.

Cei patru bărbați au fost arestați într-un dosar de cămătărie şi şantaj după ce poliţiştii de la Serviciul de Investigaţii Criminale, împreună cu mascaţi şi jandarmi şi sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Focşani, le-au percheziţionat locuinţele. De la percheziţii, oamenii legii au plecat cu sume importante de bani, bijuterii, dar şi o armă. Persoanele arestate preventiv sunt bănuite că au împrumutat mai mulţi afacerişti din Focşani cu diferite sume de bani, sume pentru care le percepeau dobânzi consistente. În cazul neachitării acestora, cătămarii treceau la ameninţări cu acte de violenţă. Anchetatorii spuneau că suma împrumutată victimelor ar fi de aproximativ 300.000 euro. „În perioada noiembrie 2019-iunie 2020, poliţiştii au documentat activitatea unei grupări infracţionale ai cărei membri se ocupau cu săvârşirea de infracţiuni de camătă şi şantaj, constând în acordarea de împrumuturi băneşti la diferite persoane, în special administratori de societăţi comerciale, sume pentru care percepeau dobânzi între 15%-35% pe lună, iar în cazul neachitării recurgeau la ameninţări cu acte de violenţă. Sumele împrumutate au fost estimate la aproximativ 300 000 euro. Au fost efectuate 9 percheziţii domiciliare pe raza municipiului Focşani, ocazie cu care au fost identificate şi indisponibilizate 5 autoturisme în valoare totală de aproximativ 40 000 euro, sumele de 21 500 euro şi 19 100 lei, bijuterii, o armă de vânătoare deţinută ilegal, mai multe arme şi mai multe obiecte ascuţit -tăietoare”, au transmis la momentul acțiunii reprezentanţii poliției vrâncene.

Pentru un alt inculpat, instanța de fond a dispus măsura controlului judiciar. La momentul discutării propunerii de arestare, pe parcursul întregii zile, zeci de rude ale cămătarilor au fost prezente în fața sediului Judecătoriei Focșani și au așteptat cu sufletul la gură decizia judecătorilor, decizie care nu i-a mulțumit deloc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here