Managerul interimar al Spitalului Județean Focșani, stomatologul de la Păunești, Elena Codruța Neagu, verișoară a prefectului PNL-ist (fost PDL-ist) Gheorghiță Berbece, a „ajuns la o soluție”, după cum se arată într-un comunicat trimis miercuri presei, „în sensul transferării pe alte secţii exterioare a ceea ce înseamnă Secţia Pneumoftiziologie şi dispensarul TBC, urmând să găsim soluţii pentru a muta Secţia de Oncologie şi Hematologie”. Surse din spital ne spun însă că bolnavii de cancer de la Oncologie şi Hematologie au nevoie de chimioterapie, care poate avea loc doar în secțiile unde sunt instalațiile și hotele de producere a acestui tratament pentru fiecare bolnav în parte. Acestea nu sunt secții pe care pur și simplu să le muți în alte imobile, nu e vorba doar de paturi ori stative.
Nu sunt singurele secții care au intrat în vizorul verișoarei – stomatolog – studentă – manager interimar. „În principiu, Secţia de Oftalmologie ar putea rămâne unde se află acum, dar există şi varianta să o mutăm pe altă secţie. Secţia de Dermatologie va rămâne în aceeaşi locaţie, dar va avea circuit separat. Urmează să mutăm şi Secţia TBC pe un alt circuit‟, se mai arată în comunicatul de presă citat.
Verişoara prefectului penelist Gheorghiţă Berbece a trimis o adresă reprezentanţilor secţiei de Pneumoftiziologie prin care solicita „eliberarea secției pneumoftiziologie în sensul ca pacienții internați actualmente în această secție să fie transferați în regim de urgență către centre specializate, urmând ca personalul medical din secția pneumologie să își desfășoare activitatea în secția boli infecțioase începând cu data de 15.06.2020”. Adresa a fost trimisă vineri, ceea ce însemna ca, în week-end, personalul medical să caute centrele unde să transfere cei 18 pacienți internaţi, să obțină acordul reprezentanților centrelor specializate, dar și al pacienților, apoi să-i transfere. În același timp, trebuia să elibereze spațiul și să mute tot ce au în secția Boli Infecțioase, acolo unde sunt internați bolnavii de COVID–19.
Nici medicii, şi nici pacienţii nu au fost de acord cu această situaţie. Însă, conform surselor noastre medicale, am aflat că duminică au început mişcările de trupe: „Au trimis pe asistenta şefă pe spital şi pe contabil pentru a se ocupa de relocarea secţiei, astăzi, duminica. A sosit în faţa secţiei de Pneumologie şi doamna manager şi a stabilit ca luni dimineaţă să aibă loc o discuţie. E bine şi în al 12 lea ceas‟. La începutul acestei săptămâni, reprezentanţii secţiei de Pneumoftiziologie au discutat cu managerul interimar şi au stabilit că pacienţii de la TBC vor fi relocaţi în secţiile ORL şi Oftalmologie.
Aparatul de testare și laboratorul BK, la subsolul inundabil al CTS?!
Aparatul Real Time PCR, cumpărat cu fonduri de la Consiliul Judeţean şi care ar fi trebuit să testeze cadrele medicale, nu a fost pus în funcţiune nici la o lună şi jumătate de când a ajuns la Spitalul Județean. Dar Codruța zice, în același comunicat de presă, că a „identificat un spaţiu la subsolul Centrului de Transfuzii Sanguine din Focşani, astfel încât să mutăm aparatul Real Time-PCR, dar şi laboratorul BK (unde sunt efectuate analize pentru diagnosticul tuberculozei – n.r.) în spaţiul respectiv‟. Ea spune că a „trimis instalatorii” astfel încât „să nu fie probleme cu apa”.
Însă chiar și la o simplă căutare pe google am găsit informații privind intervenții ale pompierilor vrânceni pentru evacuarea apei din subsolul CTS. Dar Codruța vrea să compartimenteze spațiul și să-l igienizeze, „astfel încât el să se preteze” la planul ei.
Contractul de lucrări a fost semnat în data de 24 aprilie
Secția de Pneumoftiziologie trebuie modernizată printr-un proiect cu finanțare europeană derulat de Consiliul județean. Conform unui comunicat de presă al Consiliului Județean, contractul de lucrări a fost semnat în data de 24 aprilie, iar „de la acel moment nu s-a făcut niciun demers pentru mutarea secției într-o altă locație conformă, în condițiile în care Ministerul Sănătății deține în județul Vrancea unități spitalicești care pot găzdui temporar această secție“.
„Avertizăm cu foarte multă seriozitate conducerea PNL a celui mai mare spital din județ că în cazul în care proiectul cu finanțare europeană prin care se reabilitează secția TBC nu se va putea realiza conform graficului aprobat de Uniunea Europeană, vom recupera sumele aferente proiectului de la cei care au împiedicat implementarea lui, în speță doamna manager Codruța Neagu, domnul director economic Liviu Laurențiu Vlad și domnul director medical Gabriel Negoiță”, se mai arată în comunicatul Consiliului Județean.
La nivelul Spitalului Județean, atât cadrele medicale cât și pacienții, Covid și nonCovid, sunt bulversați de felul în care este condusă unitatea medicală. Chiar și la nivel de șefi de secție, informațiile ajung la nivel de zvon, nu sunt consultați, pur și simplu li se impune o anumită decizie luată de managementul impus politic de PNL. Toate acestea vin pe fondul creșterii numărului de cazuri de infectare cu coronavirus, atât în rândul pacienților, cât și în rândul angajaților Spitalului Județean.