Ediția: Miercuri 22 ianuarie 2025 Nr. 6798
Ediția: Miercuri 22 ianuarie 2025 Nr. 6798

FOTO! Incendiu de amploare la o gospodărie din Boloteşti! Patru persoane au suferit atac de panică

Un apel primit astăzi, 11 iunie, în jurul orei 12:10, la numărul unic de urgenţă 112, anunţa izbucnirea unui incendiu la o gospodărie din satul Găgeşti, comuna Boloteşti.
În cel mai scurt timp, la fața locului s-au deplasat 4 echipaje din cadrul Staţiei de Pompieri Vidra, cu 2 autospeciale de stingere cu apă și spumă, 1 autospecială de primă intervenţie şi comandă și o ambulanță SMURD cu echipaj de prim ajutor.

La sosirea forțelor de intervenţie, incendiul se manifesta generalizat la o magazie şi la acoperișul locuinţei. Echipajele de pompieri au lucrat susținut timp de aproape 5 ore. În sprijinul pompierilor profesionişti au acţionat SVSU Boloteşti, care a intervenit cu un tractor şi o cisternă cu apă şi SVSU Jariştea, care a intervenit cu o autospecială de stingere cu apă şi spumă. Intervenția a fost extrem de solicitantă, din cauza cantității mari de materiale combustibile din structura acoperișului și a bunurilor depozitate în interiorul anexelor. Cu toate acestea, datorită eforturilor depuse de forţele de intervenţie, s-a reuşit salvarea a două locuinţe aflate în imediata vecinătate.
În timpul intervenţiei patru persoane, dintre care trei femei şi un bărbat, au suferit atac de panică. Paramedicii le-au acordat primul ajutor calificat, la faţa locului dar, cu toate că le-au fost explicate consecinţele, acestea au refuzat transportul la spital.
În urma evenimentului nu au fost înregistrate victime, însă pagubele materiale sunt însemnate. Au ars: aproximativ 150 mp din acoperişul locuinţei, o magazie de circa 60 mp şi alte anexe în suprafaţă de 60 mp, precum şi 3 mc de cherestea, 6 m ster de lemne, mobilier, aparate electrocasnice şi îmbrăcăminte.
Din cercetările efectuate a rezultat faptul că incendiul s-a produs în urma unui scurtcircuit electric.

Măsuri de prevenire a incendiilor de natură electrică
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Anghel Saligny” al judeţului Vrancea recomandă cetăţenilor respectarea următoarelor măsuri și reguli de preîntâmpinare a acestor tipuri de evenimente:
• Verificaţi periodic cordoanele de legătură ale aparatelor electrice şi luaţi măsuri pentru înlocuirea acestora atunci când sunt uzate;
• Nu utilizaţi aparatele electrice, cablurile electrice, prizele, întrupătoarele, dispozitivele de protecţie cu defecţiuni sau cu improvizaţii;
• Nu folosiţi siguranţe fuzibile supradimensionate prin înlocuirea cu liţă a fuzibilului calibrat;
• Nu lăsaţi nesupravegheate aparate electrice sub tensiune, cum sunt: fier de călcat, radiator, reşou, lampă, televizor şi altele asemenea;
• Instalaţi şi utilizaţi aparatura electrocasnică respectând cu stricteţe indicaţiile producătorului ce sunt menţionate în prospectul produsului;
• Dacă sesizaţi miros de plastic topit, deconectaţi aparatul de la sursa de curent. De cele mai multe ori, acest miros este produs de topirea corpului prizei sau a ştecărului. Treptat, arsura se va extinde pe conductorul de alimentare, acesta schimbându-şi culoarea până când se înnegreşte. Următorul punct va fi aparatul electric sau sistemul electric din perete. Incendiul este iminent.
• Unele incendii se produc din cauza solicitării excesive a aparatelor electrice. Avertismentul vizează în mod special, electrocasnicele mari (boiler, aerotermă, frigider, reşou, televizor, maşina de spălat etc.). Alocaţi fiecărui aparat câte o priză. În cazul în care uniţi mai multe aparate la o singură sursă, aceasta se poate încălzi, provocând în scurt timp, un incendiu.
• Atunci când plecaţi de acasă pentru câteva ore, deconectaţi consumatorii puternici de la sursa de curent electric. În cazul în care folosiţi prelungitoare cu posibilitatea de stopare a alimentarii cu energie electrică, nu ezitaţi să deconectaţi consumatorii electrici de fiecare dată când petreceţi mai mult timp în afara casei.
• Nu blocaţi copiii în casă cu sisteme de încălzire electrice sau aparate electrice aflate în funcţiune;
• Înlăturaţi orice curiozitate a copiilor în legătură cu focul, explicându-le cu răbdare, pericolul pe care acesta îl reprezintă pentru viaţa lor şi modul în care pot evita producerea unui astfel de eveniment.
• Dacă în clădirea în care locuiţi nu există senzori pentru fum şi incendiu, puteţi face singur aceasta achiziţie pentru o mai bună protecţie. Dacă aveţi deja un sistem de acest gen, verificaţi periodic funcţionalitatea sa, precum şi starea bateriilor.
• Păstraţi la îndemână un stingător cu pulbere şi verificaţi valabilitatea acestuia. În cazul în care asistaţi la un incendiu electric, nu folosiţi niciodată o soluţie lichidă pentru stingerea focului. Apelaţi numărul de urgenţă 112.

Compartimentul de Informare şi Relaţii Publice al ISU Vrancea, 11 iunie 2020

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?