Ediția: Marți 21 ianuarie 2025 Nr. 6797
Ediția: Marți 21 ianuarie 2025 Nr. 6797

Angajaţii serviciilor de ambulanţă au protestat şi şi-au comemorat colegii decedaţi în timpul pandemiei de COVID-19

Aproximativ 2.000 de angajaţi ai serviciilor de ambulanţă au protestat miercuri în Bucureşti şi în judeţe, această acţiune sindicală fiind organizată pe fondul nemulţumirilor generate de amânarea proiectelor cu impact asupra personalului şi organizării serviciilor de ambulanţă.

Astfel, Federaţia Naţională Sindicală „Ambulanţa” din România a organizat, în Parcul Izvor din capitală, o acţiune de comemorare a celor doi colegi decedaţi în timpul pandemiei de COVID-19, sub forma unui moment de depunere de flori, ocazie cu care liderul sindical Gheorghe Chiş a explicat nemulţumirile salariaţilor din serviciile de ambulanţă faţă de acţiunile guvernanţilor şi legiuitorilor. Protestul anunţat iniţial a fost transformat în moment comemorativ, deoarece sindicaliştii au fost anunţaţi de Primăria Capitalei că prevederile legale în vigoare la această dată, respectiv în starea de alertă, nu permit desfăşurarea de acţiuni revendicative de tip protest public, a explicat Chiş.

* GALAŢI

O parte din membrii Sindicatului „Ambulanţa” Galaţi, din cadrul Serviciului de Ambulanţă Judeţean (SAJ), au participat, miercuri, la protestul ambulanţierilor care s-a desfăşurat în toată ţara, în intervalul orar 10.00-12.00. Protestatarii au purtat la braţ banderole albe iar pe ambulanţe au fost lipite hârtii cu mesajul „protest naţional”. Potrivit liderului de sindicat de la „Ambulanţa” Galaţi, Cornel Butunoiu, protestul nu a împiedicat activitatea curentă a SAJ Galaţi, pentru că au oprit lucru doar acei angajaţi care nu sunt chemaţi să intervină în cazuri de urgenţe majore.

Principala revendicare a ambulanţierilor este legată de faptul că legislaţia în vigoare nu prevede acordarea stimulentului de risc în lupta cu COVID-19 tuturor angajaţilor SAJ îndreptăţiţi să-l primească. Butunoiu a precizat că în plan local au primit stimulentul de risc (2.250 de lei net/lună) doar 170 de persoane, respectiv doar acei angajaţi care au intrat în contact direct cu cazuri confirmate pozitiv, deşi toţi cei 268 de angajaţi ai SAJ Galaţi ar trebui să-l primească, pentru că au fost expuşi pericolului atât personalul TESA, care a manipulat fişele medicale, cât şi cel din dispecerat sau personalul auxiliar-infirmierii sau oamenii de serviciu care fac curăţenie în ambulanţe.

Din luna martie şi până în prezent, la SAJ Galaţi s-au îmbolnăvit de COVID -19, 24 de angajaţi- ambulanţieri, şoferi, asistenţi medicali sau personal auxiliar.

Potrivit directorului SAJ Galaţi, Mihai Polinschi, o altă problemă a staţiilor de ambulanţă este personalul insuficient.

* HARGHITA

Aproximativ 40 de sindicalişti din cadrul Serviciului Judeţean de Ambulanţă (SJA) au protestat, miercuri, la Miercurea Ciuc, în curtea instituţiei, cerând, printre altele, acordarea stimulentului de risc pentru că au lucrat în perioada pandemiei de COVID-19 sau reducerea vârstei de pensionare. Liderul Sindicatului „Ambusan” Miercurea Ciuc, Reszeg Attila, a declarat, pentru AGERPRES, că oamenii s-au adunat în curtea instituţiei, inclusiv de la unele staţii din zona Ciuc şi au protestat paşnic, păstrând distanţa socială. Aceştia au cerut, printre altele acordarea sporului de periclitate de 2.500 lei, precizând că ordonanţa de urgenţă prevede că pot primi acest stimulent doar cei care intră în contact direct cu pacienţi diagnosticaţi cu COVID-19, dar lucrătorii de pe ambulanţă nu au de unde să ştie care dintre pacienţi sunt pozitivi şi „se pot infecta atât direct cât şi indirect”.

* IAŞI

Aproximativ 100 de sindicalişti din cadrul Serviciului Judeţean de Ambulanţă au protestat, miercuri, la Iaşi, nemulţumiţi fiind de faptul că stimulentul de risc nu a fost acordat tuturor echipajelor care „s-au luptat în linia întâi” în perioada stării de urgenţă instituită din cauza pandemiei de COVID-19.

În perioada protestului activitatea SAJ nu a fost întreruptă. „Principala nemulţumire a noastră se referă la neacordarea stimulentului de risc având în vedere lupta din linia întâi pentru echipajele Serviciilor de Ambulanţă. Munca din această perioadă nu ne-a fost recunoscută. Dacă ne raportăm la personalul operativ, media este de 350 angajaţi însă acele stimulente au fost primite doar de 200 dintre ei. Personalul s-a prezentat la cazuri, s-au purtat echipamente de protecţie şi s-au efectuat proceduri, s-au transportat suspecţi sau pozitivi la COVID-19, s-au întors la unitate, au făcut decontaminare. Într-un cuvânt, au fost expuşi. Când s-au făcut listele am constatat că o bună parte dintre ei nu au primit stimulentul de risc deşi toate procedurile au fost respectate. Legislaţia a exclus posibilitatea ca toate echipajele de urgenţă să primească acest spor. Mai mult, deşi nu s-a făcut o testare largă a populaţiei să ştim dacă sunt pozitivi sau nu la COVID-19 noi ne-am dus acolo unde am fost solicitaţi”, a declarat presei Nicolai Pralea, purtătorul de cuvânt al SAJ Iaşi.

O altă nemulţumire a ambulanţierilor vizează vârsta de pensionare. „Ne-ar ajuta la ieşirea la pensie la vârsta de 57 de ani, dacă îndeplinim cumulativ două condiţii: 20 de ani de muncă în sistemul de urgenţă, şi 30 de ani de cotizaţie în sistemul public de pensii. Este o solicitare la cerere care nu împiedică personalul să rămână în activitate”, a spus Nicolai Pralea. Statutul angajaţilor serviciilor de ambulanţă este un alt motiv de nemulţumire pentru protestatari. „Având în vedere că Serviciul de Ambulanţă este unitate strategică pe timp de pace, de război, pe pandemie, pe calamitate, nu ni se recunoaşte statutul. E un statut profesionist care are drepturi şi responsabilităţi care de doi ani se află în Camera Deputaţilor, dar e blocat în comisii. Astăzi tragem un semnal de alarmă parlamentarilor asupra acestui aspect şi pentru a debloca de urgenţă acest statut”, a explicat Nicolai Pralea.

Articolul integral pe – https://bit.ly/3f2VV9g

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?