Primarul Londrei anunţă verificarea tuturor statuilor din trecutul imperial

0
87

Primarul Londrei, Sadiq Khan, a ordonat verificarea tuturor statuilor şi numelor de străzi din capitala britanică, după ce protestatarii împotriva rasismului au dărâmat monumentul unui negustor de sclavi, informează Reuters marţi. Duminică, în contextul valului de proteste după uciderea de către poliţia din SUA a afro-americanului George Floyd, un grup de demonstranţi a dărâmat şi a aruncat în portul Bristol o statuie a lui Edward Colston, care a făcut avere în secolul al XVII-lea din comerţul de sclavi din vestul Africii.

Khan a anunţat că o comisie va revizui toate statuile, plăcile memoriale şi numele de străzi, care reflectă în bună măsură expansiunea rapidă a puterii şi bogăţiei Londrei la apogeul Imperiului Britanic, sub regina Victoria. „Diversitatea capitalei noastre este punctul nostru cel mai tare, dar statuile, numele de străzi şi spaţiile publice reflectă o eră apusă”, a arătat primarul, promiţând că unele statui vor fi îndepărtate. „Este un adevăr incomod că naţiunea şi oraşul nostru îşi datorează o parte din bogăţie rolului în comerţul de sclavi, iar în timp ce asta se reflectă în domeniul public, contribuţia multor comunităţi la viaţa capitalei noastre a fost ignorată intenţionat”, a adăugat el.

În cadrul celei mai mari deportări cunoscute în istorie, milioane de sclavi africani au făcut obiectul schimburilor cu arme şi praf de puşcă din Europa. Circa 17 milioane de bărbaţi, femei şi copii au fost smulşi din casele lor din Africa şi trecuţi peste Atlantic, în lanţuri, de navele care aduceau apoi din America în Europa zahăr, bumbac şi tutun. Cel mai brutal comerţ din istoria omenirii a durat din secolul al XV-lea până în al XIX-lea. Multe victime au murit din cauza condiţiilor inumane. Sclavii supravieţuitori au îndurat o viaţă de exploatare pe plantaţii. Britanicii au abolit comerţul transatlantic de sclavi în 1807, dar sclavia a mai dăinuit încă o generaţie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here