Primarul Focșaniului, Cristi Misăilă a solicitat proceduri clare de control pentru proiectele derulate prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL), la întâlnirile organizate, ieri, între Consiliul Director al Asociației Municipiilor din România (AMR) și reprezentanții Guvernului României și cei ai Camerei Deputaților. Alături de ceilalți primari de municipii din țară, edilul Focșaniului a discutat despre mai multe subiecte importante pentru autoritățile locale și unde este nevoie de reglementări urgente. Unul dintre subiectele sensibile este cel al controalelor efectuate la proiectele implementate prin PNDL. Primarul Cristi Misăilă a arătat că este nevoie de proceduri clare de control pentru a preîntâmpina eventuale abuzuri care să ducă la blocarea acestor investiții.
Astfel de probleme au fost la Focșani unde Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației condus de deputatul liberal „Grindă”, Ion Ștefan, a refuzat să plătească facturile pentru lucrările executate la străzi invocând motive nejustificate, după cum au arătat autoritățile locale din Focșani. În cele din urmă, a fost făcută și o plângere penală la DNA, astfel încât ministrul Lucrărilor Publice să justifice în fața procurorilor deciziile luate și care au afectat zeci de mii de focșăneni. Plângerea penală făcută de primarul Cristi Misăilă vizează modul abuziv în care au fost făcute controalele la Focșani pentru proiectele finanțate prin PNDL, respectiv sistarea alocării de bani pentru lucrările executate pe patru străzi din municipiu. Primarul a arătat că, în procesele verbale, sunt trecute constatări generale, fără să fie specificată suprafața cu binder care nu este conformă, zona în care este aceasta, câte borduri au fost dislocate, amplasarea acestora. De asemenea, nu sunt precizate persoanele responsabile de aceste nereguli și măsurile de remediere care trebui aplicate de către municipalitate. Mai mult, în adresa prin care Primăriei Focșani i s-a comunicat sistarea plăților, apar informații despre neconformități cantitative, adică materiale sau lucrări neefectuate și trimise la decontare. Aceste informații grave nu apar însă în procesele verbale întocmite cu ocazia controalelor efectuate în teren. Ori, a explicat primarul Misăilă, dacă aceste controale ar fi fost derulate cu bună credință, s-ar fi trecut în procesele verbale suprafețele de asfalt cu probleme, lungimea bordurilor cu neconformități, s-ar fi dispus termene pentru remedierea abaterilor. Însă acest lucru nu s-a întâmplat.
Un alt subiect al întâlnirii de ieri a vizat rectificarea bugetară și asigurarea sumelor necesare funcționării administrației publice locale. Primarii de municipii au arătat că se impune această rectificare în condițiile în care costurile legate de limitarea pandemiei de coronavirus au fost foarte mari și au fost suportate, în mare parte, din bugetele locale. „În acest context, am discutat despre modalitățile de decontare a indemnizațiilor pentru șomaj tehnic, plătite de APL personalului care activează în domeniul culturii, conform OUG nr. 30/2020 dar și despre pachete de sprijin pentru sportivi”, a precizat primarul Cristi Misăilă.