Consiliul Județean a preluat în administrare un teren pentru funcționalitatea proiectului Vrancea Curată

0
325

Consiliul Județean Vrancea a preluat în administrare o mie de metri pătrați de teren pentru funcționalitatea proiectului ,,Sistem de Management Integrat al Deșeurilor în Județul Vrancea”, cunoscut sub numele de Vrancea Curată, pe durata existenței obiectivului. Preluarea terenului a fost aprobată de plenul Consiliului Județean Vrancea la finele lunii mai. Între Unitatea Administrativ-Teritorială județul Vrancea, în calitate de beneficiar și Ministerul Mediului, în calitate de Autoritate de Management a fost încheiat contractul de finanțare nr. 82224/03.11.2009 având ca obiect reglementarea termenilor și condițiilor de acordare a finanțării nerambursabile pentru implementarea proiectului intitulat ,,Sistem de Management Integrat al Deșeurilor Solide în Județul Vrancea’’ (S.M.I.D). ,,În conformitate cu prevederile Aplicației de finanțare, una dintre componentele Proiectului o reprezintă colectarea deșeurilor mixte, biodegradabile, din ambalaje și voluminoase (DEEE). Pentru deșeurile voluminoase, DEE și deșeurile mici periculoase au fost stabilite, la nivel de aplicație de finanțare, 6 centre/platforme de colectare, în apropierea fiecărei zone urbane, câte unul pentru fiecare din cele patru orașe, respectiv Adjud, Mărășești, Panciu, Odobești și 2 pentru municipiul Focșani”, se arată în referatul care însoțește proiectul de hotărâre.

Proiectul „Sistem de Management Integrat al Deşeurilor Solide în Judeţul Vrancea“ – Vrancea Curată este realizat în proporție de peste 98% și are o valoare totală de aproximativ 107 milioane lei. Proiectul „Vrancea Curată“ a fost demarat la finele anului 2009, la inițiativa președintelui Consiliului Județean, Marian Oprișan, când a fost semnat contractul de finanțare. Proiectul „Vrancea Curată“ a fost întârziat mulți ani de procedurile de achiziție publică, mai exact contestațiile făcute de competitori. Doar la primul contract de lucrări a fost o întârziere de trei ani din cauza contestației și a procesului din instanțele de judecată.

Ulterior au fost problemele cu autoritățile locale din comunele conduse de primarii liberali din Țifești și Ciorăști. De altfel, la Ciorăști, inițial adminstrația locală a pus la dispoziție terenul pentru cele opt puncte de colectare într-un singur amplasament, nu în diferite zone ale comunei. Abia ulterior, după discuții cu primarul liberal a fost emisă o nouă hotărâre a Consiliului Local din Ciorăști prin care au fost stabilite alte opt amplasamente.

În luna octombrie 2018, Consiliul Județean Vrancea a anunțat că a finalizat Faza I a proiectului „Sistem de management Integrat al Deșeurilor Solide în județul Vrancea”. Indicatorii de performanță ai proiectului vor fi îndepliniți la finalizarea celei de a 2-a Faze a Proiectului după cum urmează: gradul de acoperire a colectării în zona urbană va fi de 100%, gradul de acoperire a colectării în zona rurală va fi de 90%, va fi introdus în zona rurală sistemul de colectare separată a deșeurilor din ambalaje și biodegradabile, volumul deșeurilor mixte la depozitele de deșeuri va fi redus cu 40%.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here