Violeta, nu uita, sunt șomeri în Vrancea, și nu doar din Sri Lanka!

0
912

Aproape 700 de patroni din Vrancea au trimis în șomaj tehnic 3.200 de angajați în luna martie a acestui an. Trendul s-a menținut și în aprilie. Nici mai nu a venit cu vești mai bune. A venit însă luna iunie. A venit cu Violeta. Violeta Alexandru, ministrul PNL al Muncii care, ieri, la Focșani a fost foarte preocupată de soarta muncitorilor din Sri Lanka, dați afară din fabrica de confecții a fostei senatoare PDL, Sorina Plăcintă. Săracii oameni chiar au nevoie să fie ajutați, că s-au și infectat cu coronavirus, colac peste pupăză, dar doamna ministru nu a spus nimic despre vrâncenii care au rămas fără loc de muncă, despre măsurile concrete pe care ar trebui să le ia Guvernul PNL ca să repornească economia blocată atât de mult timp.

Deși a venit setată pe sri-lankezi, totuși niciun muncitor din Sri Lanka nu a fost prezent, ieri, la ședința de la Prefectură condusă de ministrul Muncii, Violeta Alexandru și la care au participat șefii serviciilor publice deconcentrate din județ. Ședința a avut ca scop declarat tocmai situația zecilor de muncitori din Sri Lanka care au fost dați afară sau au demisionat de la fabrica de confecții Sorste a fostei senatoare PDL, Sorina Plăcintă. În locul muncitorilor străini au fost prezenți patronatul fabricii, directorii Inspectoratului Teritorial de Muncă, Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă, Direcției de Sănătate Publică, Serviciului pentru Imigrări al județului.

La final, concluzia a fost că au fost respectate toate procedurile legale, iar angajatorul nu are nicio vină sau responsabilitate deoarece a urmat procedurile legale la concedierea angajaților. Prezente la discuţii, atât şefa Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Vrancea, cât şi fosta senatoare au refuzat să discute cu jurnaliştii.

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru a fost ca un fel de avocat pentru fosta senatoare PDL, Sorina Plăcintă. Ministrul a spus că angajatorul nu se face vinovat de situaţia creată şi că nu ar trebui blamat. Aceasta în condițiile în care la întâlnire nu a fost prezent niciun muncitor din Sri Lanka care să poate să prezinte nemulțumirile pe care le au. „Nu este o soluţie să blamăm niciun angajator doar ca o concluzie precipitată cum că vina aparţine unuia sau altuia. (…) Pe fondul acestor emoţii şi transmiterii de date, de experienţe dintr-o parte în alta, s-a ajuns până la situaţia la care deşi nu aveau simptom, deşi nu erau diagnosticaţi cu Covid, repet, pe baza circulării informaţiilor dintr-o parte într-alta, s-a ajuns până în stadiul în care nu s-au mai prezentat la serviciu, fiind dreptul angajatorului, şi am verificat cu Inspecţia muncii dacă s-au respectat procedurile şi răspunsul primit este că s-au respectat‟, a mai declarat Violeta Alexandru.

Întrebată despre alte nemulțumiri ale muncitorilor străini, cum ar fi neplata concediilor medicale sau obligația de a avea documente medicale în format original dacă vor să revină în țară, ministrul Muncii a recunoscut că nu știa despre aceste subiecte. Pe de altă parte, nu putem să nu remarcăm atitudinile diferite pe care le-au avut alți angajatori din domeniul confecțiilor de textile din Focșani pentru a veni în sprijinul angajaților în perioada stării de urgență. Unii au ales varianta acordării de concedii și au trimis salariații acasă tocmai pentru că era o perioadă agitată, cu multe informații contradictorii, în care mesajul autorităților centrale mai degrabă îi speria pe oameni, decât să le ofere un sprijin. În alte cazuri, patronii firmelor de confecții au ales testarea masivă a angajaților tocmai pentru a le oferi siguranța că pot lucra fără teamă în fabrică.

Ministrul Muncii a dat și un termen de două zile pentru AJOFM Vrancea în care să fie identificate oferte de muncă pentru cei din Sri Lanka. Aceasta în condițiile în care, chiar dacă ar dori să plece acasă, varianta repatrierii nu se poate pune în practică imediat.

Potrivit informaţiilor prezentate de inspectorii ITM Vrancea în cazul muncitorilor din Sri Lanka, 20 de contracte de muncă au fost încheiate de către angajator pe seama neprezentării angajaţilor la locul de muncă, în timp ce alte 21 de contracte au fost încheiate după ce srilankezii şi-ar fi depus demisiile. În momentul de faţă, 14 srilankezi se află în carantină în tabăra de la Gălăciuc.

Conform unui comunicat al Institutului Naţional de Statistică, rata şomajului în România a urcat la 4,8%, în aprilie 2020, reprezentând un număr de 432.000 persoane. INS arată că salariaţii cu contractul de muncă suspendat nu sunt în mod automat clasificaţi drept şomeri, ori conform datelor publicate de Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale, la data de 30 aprilie, erau 725.200 de contracte de muncă suspendate din cauze legate de şomaj tehnic. Iată așadar că peste un milion de români sunt șomeri, iar ministrul PNL al Muncii face vizite prin județe și dă ordine să se găsească locuri de muncă pentru câteva zeci de muncitori din Sri Lanka.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here