VIDEO și GALERIE FOTO: Niciun elev de clasa a VIII-a de la Școala Ștefan cel Mare nu a venit la cursuri; lecții cu mască și dezinfectant la alte unități de învățământ

0
5764

Marți, o parte din elevii vrânceni din anii terminali au revenit la școală pentru a participa la orele de pregătire specifice examenelor naționale. Și spunem o parte pentru că, spre exemplu, la o școală gimnazială din Focșani, niciun elev de clasa a VIII-a nu s-a prezentat la cursurile organizate în școală, și asta pentru că părinții au preferat ca elevii să continue cursurile online, în siguranță. Am mers și noi marți dimineață la câteva unități de învățământ din Focșani pentru a vedea cum decurg lucrurile.

Câte unul și pe rând

Unii cu ghiozdanele în spate, alții cu sacoșele pline cu manuale pe care urmau să le predea, elevii de la Colegiul Național Pedagogic „Spiru Haret” Focșani au trecut pregul liceului după mai bine de două luni în care pandemia de COVID-19 i-a ținut în casă. Am încercat și noi să intrăm în liceu pentru a vedea dacă se respectă măsurile de distanțare socială, însă reprezentații unității de învățământ ne-au spsu că au primit ordin de la Inspectoratul Școlar Vrancea să nu permită intrarea presei în interior, și nici altcuiva din exterior.

Așa că am discutat cu directorul instituției afară, în curtea liceului. „Elevii urcă pe scara profesorilor, apoi coboară pe scara lor și ies pe altă poartă ca să nu urmeze același traseu. La intrare primesc măscuțe, se șterg pe picioare pe preșulețul dezinfectant, au dezinfectant și se șterg pe mâini. Pe fiecare hol avem dezinfectant și, de asemenea, la baie avem tot ce trebuie. Avem 15 clase pregătite pentru aceste două săptămâni, am lăsat exact câte 10 bănci în fiecare clasă ca să nu fie tentați să vină unul la altul. Elevii nu au voie să părăsească clasa 2 sau 3 ore, cât au pregătire, decât la toaletă. Pe fiecare hol avem un om de serviciu sau un profesor care să-i dirijeze și să-i urmărească să mearcă pe rând, să nu se bulucească. Acum, problema este că noi am luat toate măsurile de siguranță pentru copii, dar ce se întâmplă până la școală și după ce pleacă de la școală, noi nu avem control”, a spus prof. Felicia Panaite, directorul Colegiului Național Pedagogic „Spiru Haret” Focșani.

Elevii vor veni direct la examene

La Școala Gimnazială „Ștefan cel Mare” din Focșani, clopoțelul nu a mai sunat marți, pentru că nu a avut pentru cine. Toți elevii de clasa a VIII-a au rămas acasă, părinții lor preferând cursurile online. „Sunt 88 de copii în 3 clase de a VIII-a și la acest program de pregătire nu participă niciunul. Am făcut ședințe cu părinții și toți părinții au propus să continuăm activitatea online pentru siguranța copiilor, în primul rând, mai au acasă părinți, bunici care au anumite afecțiuni, au posibilități să continue în online, toată lumea dispune de internet, de dispozitive performante. Avem acorduri semnate de la părinți, pe clase, deci părintele a bifat că dorește să continue acasă. Am lăsat în săli doar 9 bănci din încercarea de a păstra distanța de 4 mp, am pus afișe pentru a-i informa pe copii, avem distanțatoare de 1,5 m avem măști luate din fondul școlii, mănuși, dezinfectant. Deocamdată nu am primit măști de la Inspectorat pentru că nu ne vin copii, probabil vom primi în a doua etapă, cea pentru examene. Noi stăm bine, ne-am asigurat tot necesarul pentru examene ca să nu depindem de alții”, a precizat Paula Sîrbu, directorul Școlii Gimnaziale „Ștefan cel Mare” Focșani.

Pentru a-i proteja și pe profesorii care se încadrează în grupele de risc în ceea ce privește infectarea cu SARS-CoV-2, directorul Școlii „Ștefan cel Mare” Focșani ne-a spus că doar o parte dintre cadrele didactice vor asista la Evaluarea Națională: „Suntem 61 de cadre didactice în școală și am încercat să selectăm doar profesorii care nu au acasă situații deosebite, adică am renunțat la colegii care sunt la o anumită vârstă, cei cu afecțiuni sau cei care au în grijă părinți, am preferat să luăm persoanlul tânăr. Nu s-a pus problema de refuz, toată lumea a acceptat. Suntem 35 de persoane care participă la Evaluarea Națională.

Școala pregătită să-și aștepte toți cei 116 de elevi de clasa a VIII-a

Sunt și școli care s-au pregătit să-și întâmpine toți cei 116 elevi de clasa a VIII-a. Este vorba despre Școala Gimnazială „Anghel Saligny” Focșani, unde toți elevii din anii terminali care învață aici sunt așteptați la orele de pregătire pentru Evaluarea Națională. „Nu vă pot spune câți au venit pentru că noi avem 116 de elevi de clasa a VIII-a împărțiți pe grupe separate. Noi am presupus că toți cei 116 au, la un moment dat, dorința de a veni. Astăzi, orele au început la ora 08:00, au venit o serie de grupe. Am pregătit 12 clase pentru aceste cursuri. Fiecare grupă are clasa ei în care nu mai intră o altă grupă pentru că avem clase numeroase. Spre exemplu, o clasă de 30 a fost împărțită în trei grupe: grupa A1 intră pe intrarea ei și va avea o clasă în care va intra doar aceastp grupă”, a spus prof. Florentina Olteanu, directorul Școlii Gimnaziale „Anghel Saligny” Focșani.

Părinții copiilor care învață la Școala Gimnazială „Anghel Saligny” Focșani au primit asigurări că fiecare elev își va păstra locul în bancă pe durata celor două săptămâni de pregătire. Mai mult decât atât, elevii au fost anunțați din timp în ce grupă au fost separați și pe unde vor intra în școală. „Am făcut orar în fruncție de programul grupelor: o grupă face română, alta matematica, următoarea oră, schimb. Sunt aceiași profesori de la clasă care și-au făcut un progam încă de săptămâna trecută. Am făcut marcaje pentru fiecare grupă, i-am informat pe copii din timp în ce grupă sunt și pe la ce intrare au acces. Suntem avantajați că avem trei intrări: parterul intră prin față și tot pe aici iese, nu se întâlnesc cu ceilalți, etajul 1, pe altă intrare, etajul 2 pe altă intrare. Chiar dacă noi dezinfectăm după ce pleacă fiecare grupă, elvul își va păstra locul, în clasa respectivă intrând doar grupa lui. Asta i-a liniștit pe părinți ca să zic așa, faptul că în banca respectivă stă numai elevul care a început”, a mai spus prof. Florina Olteanu.

Calendarul examenelor naționale

Pe site-ul Ministerului Educației au fost publicate calendarele examenelor naționale astfel:

Înscrierea elevilor pentru EVALUAREA NAȚIONALĂ se face în perioada 2-5 iunie. Prima probă scrisă, la Limba și literatura română, va avea loc în data de 15 iunie, cea de la matematică pe 17 iunie, iar cea la limba maternă se va susține a doua zi, pe 18 iunie. Primele rezultate dinaintea contestațiilor vor fi afișate pe 22 iunie, până la ora 14:00, urmând ca în perioada 22-23 iunie elevii nemulțumiți să depună contestații. În prima zi, pe 22 iunie, progamul pentru depunerea contestațiilor este 16:00-19:00, iar pe 23 iunie, elevii se vor putea prezenta în intervalul: 08:00-12:00. Contestațiile vor fi soluționate în perioada 23-26 iunie, iar pe 27 iunie se vor afișa rezultatele finale.

Înscrierea candidaților pentru BACALAUREAT are loc în perioada 3-10 iunie. Echivalarea și recunoașterea competențelor lingvistice și digitale se va face în intervalul 11-17 iunie, urmând ca pe 22 iunie să aibă loc examenul scris la limba și literatura română. Pe 23 iunie, elevii vor susține proba scrisă la limba și literatura maternă, urmând ca în zilele de 24 și 25 iunie să aibă loc proba obligatorie a profilului, respectiv proba la alegere a profilului și a specializării.

Rezultatele la probeel scrise vor fi afișate pe 30 iunie, la ora 12:00, depunerea contestațiilor făcându-se în intervalul 16:00-20:00. Elevii de liceu care vor să conteste rezultatele obținute la Bac mai au la dispoziție și data de 1 iulie, între orele 08:00-12:00. Contestațiile vor fi rezolvate în perioada 1-4 iulie, iar pe 5 iulie vor fi afișate rezultatele finale.

Sesiuni speciale pentru examenele naționale

Având în vedere contextul epidemiologic în care ne aflăm, s-a luat hotărârea organizării unei sesiuni speciale pentru elevii care nu se pot prezenta din diferite motive medicale cum sunt: temperatura peste maximul de 37,3 la prezentarea în ziua examenului, aflarea în izolare la domiciliu sau carantină instituționalizată în perioada desfășurării examenelor, alte motive medicale.

Calendarul sesiunii speciale a Evaluării Naționale (EN VIII):

22-26 iunie: înscrierea candidaților

29 iunie: Limba și literatura română

30 iunie: Matematică

1 iulie: Limba și literatura maternă

2 iulie: afișarea rezultatelor (ora 12:00)

2 iulie: depunerea contestațiilor (între orele 14:00 – 19:00)

4 iulie: afișarea rezultatelor finale (după ora 12:00)

Calendarul sesiunii speciale a examenului național de Bacalaureat:

29 iunie -3 iulie: înscrierea candidaților

6 iulie: Limba și literatura română – proba E a) -proba scrisă

7 iulie: proba obligatorie a profilului -proba E c) -proba scrisă

8 iulie: proba la alegere a profilului și a specializării – proba E d) -proba scrisă

9 iulie: Limba și literatura maternă – proba E b) -proba scrisă

10 iulie: afișarea rezultatelor (ora 12:00)

10 iulie: depunerea contestațiilor (între orele 14:00 – 19:00)

12 iulie: afișarea rezultatelor finale (după ora 12:00).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here