VIDEO și GALERIE FOTO: Aparat de recoltare a plasmei la Focșani. Constantin Mîndrilă, primul donator în Vrancea

0
1257

Premieră în Vrancea, marți dimineață, când a fost adus primul aparat de recoltare a plasmei din județ. Primul donator de plasmă în Vrancea a fost Constantin Mîndrilă, managerul suspendat al Spitalului Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon” Focșani. După ce Constantin Mîndrilă a fost supus mai multor investigații medicale care să ateste faptul că poate dona plasmă, s-a prezentant marți dimineață la Centrul de Transfuzie Sanguină (CTS) Vrancea. „Pentru comunitatea vrânceană este un moment deosebit pentru că, iată, și la noi în Vrancea avem posibilitatea să recoltăm această plasmă de la pacienții care au fost pozitivi și s-au negativat. Prin sprijinul și mijlocirea președintelui Consiliului Județean, domnul Marian Oprișan, a venit azi un aparat de recoltare plasmă și la noi în Focșani. Aparatul a ajuns în dimineața aceasta, acum două ore, deja echipa este sus și instalează aparatul, fac ultimele verificări și treining-ul. Eu sunt primul pacient căruia i se recoltează sânge. Există un registru unic al pacienților care se pot înregistra să doneze plasmă, sau pot efectiv să vină la Centrul de Transfuzii, să se înregistreze, urmând să fie programați pentru a dona plasmă, evident, în urma unor teste și analize pe care au obligația să le facă înainte de a dona plasmă.

Este o procedură rapidă, am înțeles că durează undeva la 45 de minute. Plasma care este recoltată de la un donator poate să ajute alți trei pacienți. Nu știm exact protocolul, plasma se recoltează la nivel național, de acolo, probabil în baza unui protocal va fi distribuită, sau va fi dată celor care au nevoie de ea”, a declarat Constantin Mîndrilă la intrarea în Centrul de Transfuzie Sanguină Vrancea. Mîndrilă a lansat un apel către toți colegii din spital, și nu numai, care au fost infectați cu COVID-19, și care, între timp s-au vindecat, să vină la CTS Vrancea și să doneze plasmă pentru a-i ajuta pe ceilați oameni care încă se luptă să învingă boala.

Auzind că, începând de marți, se poate dona plasmă și în Vrancea, la Focșani, chirurgul Cristian Onia, primul pacient din România care a donat plasmă cu ajutorul unui aparat performant la Centrul Național de Transfuzii din București, a venit să-i salute pe reprezentanții trimiși din partea firmei producătoare a aparatului. Chirurgul a spus că așteaptă cu nerăbdare să ocupe din nou locul pe scaunul de donator, pentru a-i putea ajuta pe bolnavi.

De la Suceava la Focșani la Tîmboești

Am reușit să vorbim ieri și cu Florin Hozoc, directorul general al Besmax Pharma, companie specializată în comerțul cu produse farmaceutice și dispozitive medicale. Acesta ne-a spus că, inițial, aparatul fusese destinat spitalului din Suceava. „De o lună de zile aștept să-mi spună când îl pot instala acolo, pentru că am considerat că Suceava, cu 2.300 de vindecați, are ce face cu echipamentul. La Suceava nu și-l doresc pentru că doamna director de acolo nu-și dorește. Motive nu există, există scuze, și scuzele sunt că nu are personal suficient, că nu are echipament de testare…”, ne-a declarat Florin Hozoc. Conform acestuia, aparatul a ajuns la Focșani după discuțiile cu chirurgul Cristian Onia.

Directorul general al companiei Besmax Pharma ne-a mai declarat faptul că, pe 3 aprilie, a trimis o ofertă Ministerului Sănătății prin care statul român ar fi beneficiat de 50 de echipamente de prelevare a plasmei de la pacienții COVID-19 care s-au vindecat, cu titlu gratuit, pentru o perioadă de un an de zile, însă doar 19 astfel de echipamente funcționează la momentul actual, așteptând noi indicații de la Ministerul Sănătății. „Aparatul de la Focșani vine la pachet cu 500 de kit-uri, care înseamnă 1.500 de doze pentru plasmă, fiecare kit recoltează 3 doze de plasmă. Nu noi distribuim echipamentele astea, noi le-am cumpărat pentru că, în condițiile în care România este una dintre puținele țări în care nu se colectează plasmă, și nu se permite colectarea de plasmă pentru fabricarea de medicamente derivate din plasmă, am cumpărat două centre de colectare de plasmă într-una din țările din Uniunea Europeană, adică în Ungaria, acolo unde privații pot colecta plasmă de la donatori și pot face din ea medicamente. Aceste echipamente erau pentru centrele din Ungaria, doar că am ales să le punem la dispoziție statului român pentru un an de zile, amânând investiția din Ungaria un an de zile. România, până la momentul la care am adus noi aceste echipamente, nu a colectat plasmă prin procedura de plasmafereză niciodată, deși este un echipament inventat acum 40 de ani”, a mai adăugat Florin Hozoc.

După ce a mers la CTS Vrancea, acolo unde l-a întâlnit și pe Constantin Mîndrilă, Florin Hozoc a făcut un mic popas și la Tîmboești. „Sunt născut la Piatra Neamț, dar tatăl meu este născut la Tîmboești, chiar acum mă duc la el pentru că astăzi împlinește 77 de ani, și mă duc să-i spun: «La mulți ani!», în drum spre București. Mama mea este din Domnești, lângă Adjud, iar eu, toată copilăria mea, stăteam jumătate din vacanța de vară la Tîmboești și jumătate la Domnești. Așa că mă simt vrâncean”, a mai spus directorul general al companiei Besmax Pharma.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here