Consiliul Județean Vrancea intenționează să depună spre finanțare un proiect care vizează „Dotarea centrelor sociale rezidențiale din subordinea DGASPC cu echipamente de protecție în contextul generat de pandemia COVID-19”. Finanțarea urmează să fie obținută prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020”. În acest sens, plenul Consiliului Județean a aprobat joia trecută un proiect de hotărâre dată fiind această oportunitate apărută în perioada pandemiei cu coronavirus.
Astfel, în data de 15.05.2020 Ministerul Fondurilor Europene prin Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Infrastructură Mare a lansat apelul „Consolidarea capacității sistemului medical public de gestionare a situației de urgență cauzată de criza COVID – 19”, finanțat din fondurile alocate în cadrul Axei Prioritare 9 Protejarea sănătății populației în contextul pandemiei cauzate de COVID – 9, Obiectivul Specific 9.1 Creșterea capacității de gestionare a crizei sanitare COVID-19. Axa Prioritară 9, prin prioritatea de investiții 9- Investiții în infrastructurile sanitare și sociale, contribuie la dezvoltarea la nivel național, regional și local, reducând inegalitățile în ceea ce privește starea de sănătate, promovând incluziunea socială prin îmbunătățirea accesului la serviciile sociale, culturale și de recreere, precum și trecerea de la serviciile instituționale la serviciile prestate de comunități.
Obiectivul Specific al acestui tip de proiect este creșterea capacității de gestionare a crizei sanitare COVID-19 și vizează promovarea investiţiilor necesare pentru consolidarea capacităţii de reacţie la criza de sănătate publică cauzată de răspândirea virusului SARS-CoV-2.
Potrivit Ghidului solicitantului aferent apelului de proiecte POIM/819/9/1/ Consolidarea capacității de gestionare a crizei sanitare COVID-19, este finanțată inclusiv dotarea centrelor sociale rezidențiale pentru categorii vulnerabile (persoane vârstnice/ persoane cu dizabilități / copii, etc), a unităților/instituțiilor de învățământ de stat cu echipamente de protecție a personalului în special, dar fără a fi limitate la: combinezon, inclusiv cu glugă şi protecție încălțăminte, vizieră de protecție, mănuși de unică folosință, măști de protecție, biocide și materiale de protecție, etc. Valoarea maximă eligibilă/proiect este de 3 milioane de euro. ,,Astfel este posibilă depunerea unui proiect în parteneriat cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Vrancea pentru obținerea de fonduri nerambursabile în vederea dotării centrelor sociale rezidențiale publice pentru categorii vulnerabile cu echipamente de protecție în contextul generat de pandemia COVID-19”, se arată în referatul care a însoțit proiectul de hotărâre.