GALERIE FOTO: Brazilian Jiu-Jitsu – Maricel Ferbinte: Atâta timp cât iubești ceea ce faci, succesul vine de la sine

0
754

De unde și cum Brazilian Jiu-Jitsu

Maricel Ferbinte este un nume de referință – pentru Vrancea, cel puțin – într-un sport cu nume exotic Brazilian Jiu-Jitsu. Exotică este, cumva, și originea acestui sport. Ne spune Wikipedia: ”Jiu-Jitsu Brazilian … este un sport de contact care se bazează pe lupta la sol și care prin folosirea tehnicilor articulare și a strangulărilor îl forțează pe oponent să renunțe la luptă. Pe principiul folosirii cât mai eficiente a tehnicii și în special a pârghiilor, în dauna atributelor fizice (greutate, forță explozivă, alonjă etc.), un practicant fără atribute fizice de excepție are șanse de reușită ridicate în luptă, în fața unui adversar superior din punct de vedere fizic. Stilul a fost creat la începutul secolului 20 de către familia Gracie, în Brazilia. BJJ-ul poate fi practicat si pentru auto-apărare alături de alte tehnici de luptă corp la corp, pentru aspectul competițional (Gi și No Gi) sau pentru competițiile de arte marțiale mixte (Mixed Martial Arts sau MMA)”.

Interesant este și modul în care Maricel Ferbinte a aflat despre BJJ și cum a început să învețe să-l practice. Să-l ascultăm: ”În 2007, un prieten din Seatle, SUA, Valentin Munteanu, mi-a trimis un CD despre BJJ să-l studiez. Mi s-a părut destul de complicat. Eu făcusem judo cu domnul Burlan, veneam din box, unde lucrasem trei ani cu maestrul Hogaș, la CS Unirea, care mi-a fost mentor, după ce trecusem și pe la fotbal, la domnul Petrea. Nu făcusem box ca să fiu campion, însă am fost foarte ambițios și am învățat multe. Dar mai ales m-am pregătit fizic pentru sănătate. Apoi, am renunțat la sportul în mod organizat pentru că tata mi-a spus să mă țin de carte. Și m-am ținut, am absolvit Liceul 4. Însă am avut tot timpul acasă sala mea cu sac de box, cu gantere, bară de împins. Am făcut și kick boxing, cu Dănuț Poiană, apoi la Ju San. Toate aceste sporturi m-au ajutat să înțeleg BJJ-ul. Pentru înțelegerea arbitrajului – deși diferit – m-au ajutat judokanii. În ultimă instanță, antrenorul meu în Brazilian Jiu-Jitsu a fost youtube unde am găsit înregistrări din concursuri, demonstrații. M-am pregătit până în 2016 în sală la Policlinica 2, unde Marinel Palade mi-a permis – și îi mulțumesc pentru aceasta – să mă antrenez cu judocanii. Am devenit un practicant de BJJ fără să-mi propun mari performanțe.”

Ăsta-i trenul meu, dacă nu l-am prins altul nu mai vine. Și m-am urcat în el!”

În România, BJJ a venit în 2002. Informația circula mai greu, Maricel Ferbinte nu avea internet și nu era conectat la fenomenul național. Elevii săi, pe care îi pregătea la Ju San, mai avizați decât el, i-au spus la un moment dat că în țară sunt 5-6 cluburi de BJJ și că sunt organizate competiții naționale. În 2012, s-a înscris la un concurs MMA și a devenit campion din prima.”A fost relativ simplu, îmi spune acum, în BJJ este ca într-un joc de șah. Trebuie să-ți folosești inteligența. Îi întinzi adversarului capcana și îl faci să cadă în ea”. S-a dus la un antrenament deschis MMA, a înțeles și mai bine BJJ-ul, în concursuri a contat mult pe condiția fizică, pe rezistență, pe apetitul ofensiv, și-a construit strategii de succes.

Avea 36 de ani și acumulările din sport de până atunci aveau să se dovedească foarte importante. Muncea foarte mult într-un serviciu de noapte, urmat de orele de lucru în sala cu sportivii, propriul antrenament. Rezultatele au apărut foarte repede. Și au fost de nivel înalt! În 2014, pentru că avea centura albă urma să se bată la începători, dar cum avea un meci câștigat la MMA a fost urcat la avansați, adversar fiindu-i un sportiv cu centura maro. A devenit campion la adulți BJJ și la master iar la Open s-a clasat al treilea. ”Pe lângă faptul că am obținut medalii, am influențat și regulamentul. Pornind de la cazul meu, dacă pînă atunci se mergea de la începători la avansați, a fost introdusă o categorie pentru a exista și un nivel intermediar în care competitorii să fie de valori apropiate”Maricel Ferbinte.

În 2015 va fost campion la Tecuci, dar marea performanță a fost cea de la open-ul de la Madrid unde a câștigat aurul la kimono, pentru ca în 2016 să obțină titlul continental la „Rome International Jiu Jitsu IBJJF Championship 2016” pe gi (cu kimono), titlul la „Rome Open European IBJJF NO GI” (fără kimono) pe categorie și să devină vicecampion la „Open Rome European 2016”. Remember: ”La Roma am plecat cu pneumonie. Înainte de saltea mi-am zis ăsta-i trenul meu, dacă nu l-am prins altul nu mai vine. Și m-am urcat în el!”

În 2017, la Open-ul Ungariei a luat aur și argint, în 2018, a câștigat patru medalii la Open-ul de la Geneva, unde a concurat ”cu genunchiul făcut praf și cu o coastă fisurată”, iar în 2019 la București, la Campionatul Mondial WBJJA GI & NO Gi, turneu deschis luptătorilor din întreaga lume, Maricel Ferbinte care s-a clasat de cinci ori pe primul loc!

Parcă nu-i puțin pentru o carieră începută la 36 de ani într-un sport, BJJ, în care s-a pregătit mai mult singur. Dar în care a avut tot timpul alături familia, pe soția sa care l-a susținut și încurajat, inclusiv în competiții!

Oameni importanți pentru cariera lui Maricel Ferbinte

Pe unii oameni importanți pentru cariera sa, anunțați ca atare de Maricel Ferbinte, i-am numit mai devreme. Dar și George Stanciu, Florin Cernat, Iulian Surlă, Dumitru Sandu Zisu, Sergio Vita fac parte dintr-o galerie de oameni cărora le este și le va fi mereu recunoscător. La fel cum, îmi spune ”nu aș fi reușit pe acest drum fără suportul echipei Altdorf Tehnik – Emil Crihană, Cristi Petrea, Romeo Dragomir și firmei Domeniile Panciu – Daniel Guzu, cărora le mulțumesc pentru susținerea mea în continuare atât ca antrenor, cât și ca sportiv. Și fără de ajutorul cărora nu aș fi putut să fac deplasările – foarte costisitoare, la concursurile din afara țării!”

Clubul la care se antrenează și unde îi pregătește pe elevii săi, DAOS Focșani, face parte din clubul ICON România, care are și reprezentativitate, și puterea financiară de a înscrie sportivi la marile competiții internaționale.

Să te întreci cu tine însuți!

Maricel Ferbinte: ”De când mă știu, viața mea a avut legătură cu sportul, iar tot ce am făcut a avut legătură cu sportul. Sportul m-a ajutat să mă organizez, m-a întărit fizic și psihic. Mi-a clădit un caracter puternic și m-a responsabilizat. Un lucru important pe care sportul te învață este că nu trebuie să fii într-o continuă competiție cu ceilalți, ci trebuie să te întreci cu tine însuți. Este important să vrei să te autodepășești, să vezi care îți sunt limitele, să fii din ce în ce mai bun pe zi ce trece, să progresezi. Nu este greu, nu este imposibil, tot ce îți trebuie este motivație. Atâta timp cât iubești ceea ce faci, succesul vine de la sine. Dacă nu încerci, nu ai de unde să știi cum este! Dacă încerci, nu vei mai dori să te oprești din a avea o viață activă, sănătoasă, nelipsită de sport. Promovez BJJ în orașul meu, Focșani!”

Sursa foto, facebook Maricel Ferbinte

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here