„Pâine mai scumpă! Asta e tot ce le poate oferi PNL românilor pe vreme de pandemie!”

0
127

„Au împrumutat 14 miliarde de euro în 6 luni, dar nu au dat nici măcar un euro sutelor de mii de fermieri ale căror culturi au fost compromise din cauza secetei. Știau care sunt problemele cu care se confruntă producătorii români, dar preocuparea guvernului Orban a fost exportul românilor pentru agricultura ALTORA ! Între timp, la noi, de pe 1,4 milioane de hectare nu se mai poate recolta NIMIC !”, a scris miercuri preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, pe pagina sa de Facebook.

Acesta afirmă că singura speranță ca fermierii să își refacă culturile în toamnă vine tot din Parlament. „Astăzi am votat o lege prin care agricultorii români primesc despăgubiri de până la 70% din valoarea cheltuielilor pentru culturile compromise. Simplu, rapid și fără birocrație. Când guvernul PNL spune că ”vom vedea”, ”vom analiza”, ”o să facem”, #PSD acționează și găsește soluții concrete pentru oameni!”, a transmis Marcel Ciolacu.

În cadrul Programului PSD de relansare a economiei – ”Repornim România” – care include 28 de măsuri economice și sociale pe termen scurt și mediu, punctul 8 anunță că „PSD susține agricultura românească”, astfel:

Plata la produsele alimentare proaspete de către marile lanțuri de magazine către furnizorii locali va fi efectuată în termen de 5 zile lucrătoare, de la emiterea facturii, respectiv 15 zile lucrătoare pentru celelalte tipuri de produse alimentare.

Se asigură din Fondul De Garantare a Creditului Rural (”FGCR”) garantarea în procent de 100% a proiectelor declarate eligibile pe fonduri europene în cadrul Agenției pentru finanțarea investițiilor rurale (”AFIR”), în perioada aprilie–decembrie 2020.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale instituie o schemă de ajutor de stat privind plata suplimentară pe hectar/cap de animal pentru anul 2020 echivalent cu cuantumul platii de bază pentru anul de cerere anterior. Schema de ajutor de stat se va adresa atât fermierilor afectați de fenomenele meteorologice nefavorabile cât și pentru cei care au suferit pierderi de venit sau costuri suplimentare urmare a situatiei generate de existența Covid-19 pe teritoriul României. Plafonul maxim a schemei de ajutor de stat este de 500 milioane de lei si se asigura de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here