GALERIE FOTO: Despre Eroi și supereroi la Liceul Tehnologic „Eremia Grigorescu” Mărăşeşti

0
204

Gânduri despre Bine, Dragoste, Speranță, Zâmbet și Credință

Anul 2020 este un an de mari și grele încercări pentru noi românii de pretutindeni și pentru întreaga omenire.. Cu toate acestea România nu poate uita de cultul eroilor, adică pomenirea din neam în neam sau din generație în generație a celor care s-au jertfit pentru apărarea credinței și a patriei. Pomenirea eroilor în ziua Înălțării Domnului Iisus Hristos – instituită prin Decretul-Lege nr. 1693 din 4 mai 1920, întreruptă în anii dictaturii comuniste și reluată abia în anul 1990 – este o adevărată cultură a sufletului românesc care crede, simte și mărturisește că ”iubirea este mai tare decât moartea

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române spunea că ”Biserica a ales sărbătoarea Înălțării Domnului ca zi de pomenire a eroilor pentru a ne învăța că există o legătură tainică între Crucea suferințelor, Învierea și Înălțarea Mântuitorului Iisus Hristos, pe de o parte, și jertfa eroilor neamului, care și-au dat viața pentru libertatea, unitatea și demnitatea poporului român, pe de lată parte”.

Vicepreședinta Cercului Cultul Eroilor „Regina Maria” din Liceul Tehnologic „Eremia Grigorescu” Mărăşeşti, afiliat Asociației Naționale Cultul Eroilor ”Regina Maria” Filiala Vrancea, prof. Sanda Burlacu afirmă că ”S-au împlinit de curând, o sută de ani de când s-a statornicit oficial în țara noastră,înfrățirea a două mari sărbători ale spiritualității și istoriei românești: Ziua Înălțării Domnului Nostru Iisus Hristos la Ceruri și Ziua Eroilor Neamului. Asemenea Înălțării lui Hristos, în urma jertfei Sale mântuitoare pentru salvarea întregii omeniri, jertfa supremă a miilor de eroi ai neamului a contribuit la înălțarea poporului nostru pe cea mai înaltă treaptă a libertății, unității și demnității naționale. Așa că și noi, tineri sau mai puțin tineri, cu profundă recunoștință în suflete și în conștiințe, prețuim și comemorăm în aceste zile, pe toți eroii cei de demult sau pe cei mai de curând, care au luptat pentru libertate și unitate”.

Acum un an, la Mausoleul Eroilor Neamului din Mărășești, aduceam un pios omagiu jertifiților pentru neam, credință și țară, alături de reprezentanți ai autorităților administrative, culturale și militare locale / județene, dar și cu participarea unor asociații naționale axate pe activitatea de păstrare și promovare a istoriei și tradițiilor românești, dar și Corul de Copii ”Accord” condus de prof. Verona Calmîș.

Acum un an îl aveam alături pe col. (r.) Ion Durnescu, veteran al celui de-l doilea război mondial, iar elevi ai Liceului Tehnologic „Eremia Grigorescu” Mărăşeşti rosteau cu inimi curate și voci emoționate ”Jur credință patriei mele România!”…

Azi, cu sprijinul președintei de onoare a Cercului Cultul Eroilor „Regina Maria” din Liceul Tehnologic „Eremia Grigorescu” Mărăşeşti, dna. director prof. Daniela Iacob, adunăm laolaltă gândurile acelor elevi în încercarea de a le face cunoscute publicului larg, dar și cu încredere în neuitarea pe care eroii neamului o merită pe deplin. Elevii clasei a VI-a, în cadrul unui proiect educațional în Centrul de Documentare și Informare, au scris compuneri în limba engleză despre cum ar fi ei ca eroi, ce puteri ar avea și ce fapte ar săvârși. Ei, generația viitoare se simt eroi și își doresc să fie eroi, cultivând Binele, Dragostea, Speranța, Zâmbetul și Credința.

Redăm în rândurile următoare câteva fragmente din aceste compuneri. ”Puterea mea de erou este să zbor. Aș zbura deasupra lumii ca să văd oamenii care au nevoie de ajutor. (…). Aș zbura cu aripi de înger (…)” – Ionuț Grăjdeanu;”(…) În ziua aceea a trebuit să salvez Pământul. (…). Folosind super puterea mea am salvat lumea. (…)” – Mihai Stănescu; ”Mă consider supererou pentru că nu mă pot plictisi niciodată și găsesc mereu ceva de făcut. (…)” – Gabriel Amaici; ”Pot spune că sunt un supererou pentru că în această perioadă am reușit să stau acasă cu familia mea. (…) Totul va fi bine!” – Andreea Dascălu; ”(…) Copiii sunt întotdeauna supereroi pentru că împart emoții cu alte persoane. (…) ai nevoie doar de un zâmbet!” – Alexandru Dina; ”Puterea mea magică (…) este că mă gândesc mereu la ceva bun (…)” – Marian Ilie; ”Super puterea mea este Dragostea. Eu pot ajuta atunci când te doare (…) și te pot ajuta să fii mai bun. Iubesc lumea. Îmi doresc să ajut mult mai bine întreaga lume. Pace!” – Daniel Stamatin.

Fie ca lumina Zilei Eroilor din Ziua Înălțării la Ceruri a Mântuitorului Nostru Iisus Hristos să reverse în sufletele românilor de pretutindeni sentimentele înălțătoare ale iubirii de Dumnezeu, de Neam și Patrie, dimpreună cu sentimentul de recunoștință și iubire față de toți Eroii Neamului românesc, știut fiind că „Iubirea este mai tare decât moartea”…

Hristos s-a Înălțat! Slavă Eroilor Neamului!

Profesor documentarist

ANAMARIA ZAHARIA

Preşedinte Cercul Cultul Eroilor „Regina Maria”

din Liceul Tehnologic „Eremia Grigorescu” Mărăşeşti

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here