Peste două milioane de lei pentru Catedrală și alte biserici din Focșani

0
822

Primăria Focșani va aloca 2 milioane de lei pentru continuarea lucrărilor la Catedrala Ortodoxă „Nașterea Maicii Domnului și Sfânta Cuvioasa Parascheva“ dar și pentru alte unități de cult din municipiu. Banii vor fi alocați în cadrul ședinței Consiliului Local Focșani care va avea loc în această săptămână. Cea mai mare sumă, două milioane lei, este alocată pentru lucrările care mai trebuie executate în interiorul Catedralei din Focșani. Conform raportului de specialitate, este vorba despre realizarea și montarea catapetesmei și baldachinului sculptat, confecționare de panoplii, de lambriuri la pereți cu elemente decorative, tâmplărie de lemn, îmbrăcarea stâlpilor cu elemente decorative din marmură.

Tot din acești bani ar urma să fie realizată pictura bisericească, să fie achiziționat mobilierul specific dar și icoanele din interior. Doar pictura a fost estimată la peste 750 mii lei, la care se adaugă dotările specifice unei biserici, în valoare de peste 741 mii lei. Suma este aceeași cu cea alocată anul trecut pentru realizarea lucrărilor la Catedrală, iar banii vor fi cheltuiți doar în baza facturilor și situațiilor de lucrări transmise de reprezentanții Bisericii. „Ne-am propus să definitivăm lucrările la interiorul Catedralei, să procurăm obiectele de cult și toate cele necesare pentru desfășurarea activității de cult, să realizăm pictura sfântului altar, catapeteasma, să cumpărăm obiecte de mobilier bisericesc, să construim clopotnița și sediul administrativ. Iar centrala termică dezafectată și dată de Primăria Focșani Catedralei, va fi transformată în grup sanitar modern cu toalete pentru bărbați, femei și persoane cu dizabilități, la care va fi adăugată o cameră tehnică. În fața clopotniței va fi construit și un bazin de apă perntru situații de urgență. Așa cum am mai spus, în demersul nostrru de construire a acestei catedrale am fost sprijiniți în mod constant de Consiliul Județean Vrancea, de președintele Marian Oprișan. De asemenea, am beneficiat de sprijinul Primăriei Focșani, al Consiliului Local și al primarului Cristi Valentin Misăilă”, a precizat preotul paroh Florentin Răuță, care slujește la Catedrala din Focșani.

Până în acest moment, Primăria Focșani a alocat puțin peste 12 milioane de lei pentru realizarea Catedralei din municipiu. De reținut că din anul 2008 și până în 2019, la inițiativa președintelui Marian Oprișan, Consiliul Județean Vrancea a alocat tot 12 milioane de lei pentru lucrările de la Catedrala Ortodoxă din Focșani, la care se adaugă cei 2 milioane de lei prevăzuți pentru catedrală în bugetul Consiliului Județean pe anul 2020.

Proiectul Catedralei a fost demarat în anul 2000, la inițiativa lui Marian Oprișan și la solicitarea mai multor enoriași, dar și a clerului, care reclama că Vrancea nu are o Catedrală Ortodoxă. Pentru aceste lucrări au fost alocate fonduri în perioada 2001-2004. După 2004, investiția a fost sistată de puterea PNL – PDL, așa cum s-a întâmplat și cu celelalte investiții aflate în derulare în județ, la vremea aceea. Lucrările la Catedrala Nașterii Maicii Domnului și a Sfintei Cuvioase Parascheva au fost reluate în 2008. Catedrala Sfânta Cuvioasa Parascheva a prins contur după ce, în anul 2014, au fost montate turlele mici și turla mare, iar în 2015 au fost executate lucrări de închidere a acestor turle.

Bani pentru trei parohii din Focșani

Sume mai mici de bani vor fi alocate de Consiliul Local pentru alte trei parohii din municipiu. Banii sunt alocați la solicitarea preoților și vor fi cheltuiți în baza facturilor. Sunt bani solicitați fie pentru lucrări de reparație a bisericilor, fie pentru continuarea lucrărilor la lăcașele de cult: Parohia „Sf Apostoli Petru și Pavel”-15 mii lei pentru continuarea lucrărilor de reparație a bisericii, respectiv repararea șarpantei și învelitorii în vederea eliminării infiltațiilor pluviale precum și realizarea de reparații la fațade;

Parohia Sf Ierarh Teodosie-35 mii lei pentru continuarea lucrărilor de construcție a bisericii situate pe strada Calea Munteniei; Parohia Buna Vestire-Castelul de apă – 20 mii lei pentru continuarea lucrărilor de construire a bisericii din strada Vrancei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here