VIDEO și GALERIE FOTO: Reorganizare pentru penelizare la Ministerul Dezvoltării, condus de Grindă. „Nu este doar redus intelectual, este și foarte rău”

0
1291

Penelistul Ion Ștefan „Grindă” a anunțat săptămâna trecută că va reorganiza Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, pe care (încă) îl conduce. Potrivit unor surse citate de cristoiublog.ro, acesta, sub paravanul unei reorganizări, vrea să facă loc oamenilor din partid. Funcționari, buni profesioniști, care nu au fost niciodată într-un partid, se tem că vor fi concediați pentru a face loc liberalilor pe care vrea să-i recompenseze ministrul. „Nu este doar redus intelectual, este și foarte rău”, a precizat sursa din minister pentru cristoiublog.ro.

De altfel, fostul ministru al Dezvoltării, deputatul Daniel Suciu, a reacționat pe pagina sa de Facebook scriind că angajații sunt „ținte numai bune de doborât” de către un ministru ce și-a aranjat rudele și pilele la vârful statului român. „Eu i-am condus pe acești oameni și văd profesioniștii ce au evitat dezangajarea fondurilor europene, văd funcționarii ce lucrau în cel mai impropriu sediu de minister dintre toate, văd responsabilii miilor de investiții peste tot în această țară și pe cei care i-au impresionat pe europeni organizând evenimente de succes pe perioada președinției noastre a Consiliului UE. Da, poate unii ar trebui să plece, se știu ei care, dar nu accept ca un ministru diletant, un ministru de care toată opinia publică râde copios, un ministru care este dovedit pentru imoralitatea angajărilor făcute prin toate instituțiilor statului să dea lecții de cinste și profesionalism unor angajați ce pot oricând să-i predea noțiuni elementare de logică, exprimare, profesionalism și seriozitate. Chiar lecții de organizare de șantier pentru grinzi puse greșit. Cu siguranță Ion Ștefan este cel mai nepriceput și cel mai slab ministru ce a condus vreodată acest minister și sper doar să nu fie neamul domniei sale așa de numeros încât să încapă toți la minister”, a scris deputatul Daniel Suciu.

Așa cum, poate, era de așteptat, funcționari publici din Ministerului Dezvoltării au depus, vineri, la Curtea de Apel București o cerere de suspendare parțială a Hotărârii de Guvern de reorganizare a instituției invocând crase încălcări ale legii în adoptarea ei, arată un articol semnat de Cora Muntean, pe cristoiublog.ro.

„Cererea este semnată de un fost secretar general adjunct, cu vechime de 10 ani în instituție, de directori care au contribuit la elaborarea Codului administrativ, cu peste 20 de ani vechime în administrația publică, directorii care au coordonat investițiile publice ale ministerului de la înființarea institutiei și foarte mulți executivi. Ministrul Ion Ștefan, zis Grindă, a trimis, chiar în ziua înregistrării acțiunii in instanță, spre aprobare la ANFP, statul de funcții nesemnat de directorii de resurse umane și de angajații de la Direcția juridică. În plus, în Monitorul Oficial a fost publicată o altă versiune a HG, diferită de forma adoptată de Guvern. Nu a avut avizul Ministerului Justiției, care a trimis observațiile la câteva zile după adoptare”, arată sursa citată.

În articol sunt publicate documente din care reiese, arată articolul citat, că „practic, au fost ignorate toate legile. Mai mult, măsura reorganizării încalcă flagrant textul și spiritul unor acte normative primare din care reiese clar că pe durata stării de alertă trebuie evitate concedierile. De fapt, așa cum am scris și într-un articol precedent, surse din minister spun că Ion Ștefan vrea să obțină două lucruri: să se debaraseze de unii pentru a face loc rudelor și celor din partid și să profite de starea de alertă, când procedura de achiziții nu mai este supusă controlului. Un document similar a fost trimis și premierului Ludovic Orban”.

Conform newsteam.ro, surse din cadrul Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației afirmă că Ion Ștefan ar vrea să obțină două lucruri prin intermediul acestei acțiuni de amploare: să se debaraseze de câteva sute de funcționari publici, pentru a face loc în special rudelor și clientelei de partid (un exemplu este consilierul județean Liviu Bostan, fost viceprimar PNȚCD al municipiului Focșani, adus în cadrul structurii Corp Control), dar și să profite de starea de alertă, când procedura de achiziții publice nu mai este supusă controalelor. Surse din minister au afirmat pentru NewsTeam că documentelele privind restructurarea ministerului au fost scrise într-o mare viteză, unele fiind lucrate chiar noaptea, pentru ca întreaga procedură să fie finalizată cât mai repede.

Nici usturoi n-a mâncat, nici gura nu-i miroase

Ion Ștefan și-a renegat rudele pe postul național de televiziune, afirmând într-o emisiune la TVR că n-are nicio legătură cu Dorina Ștefan, pusă șefă la APIA Vrancea, sau cu Nicolae Ștefan, consilier la Direcția Antigrindină, pentru care s-ar pregăti numirea la conducerea Direcției. În realitate, Nicolae Ștefan este văr de gradul III cu Ion Ștefan, iar Dorina Ștefan este soția consilierului de la Antigrindină. Zeci de rubedenii sau oameni de casă ai lui Grindă, lipitori de afișe ai PNL-ului au fost răsplătiți cu posturi în instituții publice. Se pare că există și un al doilea val care așteaptă funcțiile promise, restructurarea ministerului condus de Grindă fiind, în acest context, o ușă deschisă tuturor acoliților PNL-ului care încă nu și-au găsit locuri călduțe și bine (răs)plătite. Gradul de rudenie, este de acum arhicunoscut, primează în fața carnetului de partid, așa că tot ce-i posibil să-i vedem chiar pe liberali cu cereri de înrudire la biroul parlamentar al lui Grindă sau pe la minister.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here