VIDEO și GALERIE FOTO: Afară, lângă biserică, de Sfinții Împărați Constantin și Elena

0
1122

Zi de mare sărbătoare joi, 21 mai: Sfinții Împărați Constantin și Elena. Pentru prima dată după multe săptămâni în care credincioșii s-au rugat de acasă, ieri s-au adunat în jurul bisericilor din Focșani pentru a participa la slujbă. Afară, pe scaune sau în picioare, la distanță unul față de celălat, fiecare om și-a plecat capul în fața lui Dumnezeu și s-a rugat.

Parcă din solidaritate pentru enoriași, cerul a oprit toate picăturile de ploaie care i-ar fi putut alunga spre case, ba chiar a îngăduit și soarelui să tragă cu ochiul spre pământ, luminând puțin chipurile oamenilor acoperite de măștile de protecție. A fost o altfel de atmosferă de sărbătoare, una mai solemnă și mai… rece. Și nu neapărat din cauza vremii de afară, ci mai mult din cauza vremurilor tulburi în care ne scăldăm de mai bine de două luni.

Separați… dar împreună

Nu-i poți ține pe oameni departe de Dumnezeu!”, asta a spus Mioara G., o doamnă care s-a oprit preț de câteva clipe în fața bisericii din Piața Unirii. După două luni în care nu a intrat să se închine sfinților din biserici, și nici nu a aprins o lumânare pentru cei morți, a putut participa la slujbă. În spate, alte două doamne, văzând oamenii răsfirați în curtea bisericii, își spuneau: „Te duci la biseică?”, „Mă mai duc, dar acum… cu timpurile astea…”.

La biserica din apropierea Cinematografului Balada, preoții au slujit în capela mortuară, iar oamenii s-au adunat în curte, încercând să păstreze distanța. Toți enoriașii prezenți în curtea bisericii purtau mască de protecție care le acoperea atât gura, cât și nasul.

La Catedrala „Sfânta Parascheva” din Focșani, câțiva credincioși au stat ba pe scaunele așezate în dreptul ușilor, ba în picioare. Un singur lucru a contat, faptul că au putut veni mai aproape de casa lui Dumnezeu. „Sunt sărbătorită astăzi, mă cheamă Constantina. Dar petrec singură, copiii mei sunt în străinătate, n-au venit acasă. E tare bine că au deschis bisericile, oamenii au nevoie și de rugăciune, pentru minte… pentru suflet. E o bucurie”, a spus doamna Constantina Nehoiu.

La mulți ani, mamaie!” de la distanță

Protejați-vă atât pe voi, cât și pe cei din jurul vostru”, acesta este mesajul pe care îl tot repetă autoritățile. Așa am și făcut. Am lăsat în urmă petrecerile, vizitele la rude sau la prieteni și ne-am urat „La mulți ani!” doar prin telefon sau cu ajutorul rețelelor de socializare. Cu câteva zile în urmă, bunica mi-a spus că se pregătește să facă dulcele cozonac. Știind că urmează ziua ei de nume, mă tot întreba dacă vin acasă. Nu m-am dus. Cozonacul cald, care altă dată mă ademenea să-l gust imediat ce era scos din cuptor, acum nu m-a mai convins să merg acasă. De ce?! Simplu! Încă trebuie să tratăm cu responsabilitate pandemia și să evităm deplasările care nu necesită o urgență, punându-i în pericol pe bunicii sau părinții noștri.

Deși sărbătoarea a trecut, vă urăm tuturor celor care, la botez, ați primit numele Sfinților Împărați Constantin și Elena, „La mulți ani!”. Până când ne vom recupera viețile de dinainte de pandemie, încercați să vă bucurați de lucrurile mărunte din viața voastră și să acordați mai multă atenție lucrurilor pe care, poate, le-ați ignorat în trecut.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here