VIDEO: Chirurgul Cristian Onia, apel către persoanele vindecate de Covid-19 să doneze plasmă

0
700

Chirurgul Cristian Onia a lansat din nou un apel la cei peste 10 mii de români vindecați de coronavirus, să meargă și să doneze plasmă pentru a-i ajuta pe bolnavii aflații în stadii grave ale acestei boli. Cristian Onia este primul donator de plasmă ce va fi folosită în tratarea pacienților bolnavi de Covid-19 recoltată direct cu cel mai sofisticat aparat. Acesta a precizat că un singur donator poate salva trei vieți. ,,Este extrem de importantă donarea de plasmă pentru tratarea celor grav afectați. Un donator poate salva 3 vieți. Fac un apel către toți cei care au fost infectați, care vor să doneze, să facă acest lucru deoarece așa vor putea fi ajutați mulți bolnavi aflați într-o formă gravă a acestei boli. Tratamentul cu plasmă este ultima lor șansă”, a afirmat chirurgul Cristi Onia.

Cristian Onia, medic chirurg la Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon” din Focșani, a donat plasmă pentru tratamentul pacienților bolnavi de coronavirus și aflați în stare gravă la terapie intensivă. Donarea de plasmă a avut loc la Centrul Național de Transfuzii București. De menționat că doctorul Onia a fost infectat cu Covid-19 dar s-a vindecat foarte repede. ,,Am luat decizia de a dona plasmă pentru bolnavii de Covid-19 aflați în stare gravă. În acest sens am luat legătura că directorul Centrului Național de Transfuzii, doctorul Doina Goșa și m-am prezentat la Centru unde am și donat plasmă. Sunt unul dintre puținii pacienți care am îndeplinit toate condițiile de donare și drept urmare sunt primul pacient care a donat plasmă la un aparat foarte performant cu care se colecteză plasma direct. Practic cu acest aparat, pe o parte este scos sângele din corp din care se colectează plasma, iar ulterior este reintrodus în organism”, a afirmat medicul Cristi Onia.

Lista de condiții ce trebuie îndeplinite de un pacient este destul de lungă, amintim doar câteva din cele mai importante criterii: să aibă două teste negative; să aibă minim 14 zile de la ultimul test negativ și 28 de zile de la simptomatologie; să nu aibă alte boli; să îndeplinească anumite criterii privind calitatea sângelui.

De altfel, chirurgul Cristi Onia a făcut acest apel încă de la momentul primei donări de plasmă. ,,Dacă există persoane vindecate de coronavirus și care doresc să doneze îi sfătuesc să doneze plasmă pentru a salva alte persoane aflate în stare gravă și mă ofer să îi îndrum și să îi ajut în acest demers”, a spus medicul chirurg Cristian Onia.

Sursa video: Gabriela Alexandrescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here