GALERIE FOTO: Liceul cu Program Sportiv Focșani, o mare familie care așteaptă absolvenții de gimnaziu!

0
1954

Învățământul gimnazial din România se află într-o perioadă complicată, în care criza generată de pandemia de Covid -19 a dat peste cap calendarele pentru finalizarea studiilor, respectiv pentru admiterea în licee și alte forme de studiu post-gimnaziale. Ceea ce este sigur este că – spun un lucru comun – viața merge înainte. Și că va fi și absolvire, va fi și admitere. În consecință, absolvenții au de ales ce școli vor urma pentru ca să le fie de folos, să le deschidă uși pentru cariere profesionale sau, pur și simplu, pentru a reuși în viață. Pentru aceștia, în categoria școlilor vocaționale, Liceul cu Program Sportiv Focșani este o adresă atractivă. Este un nume de prestigiu, cu un renume câștigat în timp prin calitatea elevilor, a cadrelor didactice, a procesului de învățare și educare. Prin traiectoriile profesionale urmate în timp de absolvenții care au continuat ca sportivi profesioniști ori au optat pentru alte profesii.

„Mens sana in corpore sano!”

Minte sănătoasă în corp sănătos ori, cum spuneau anticii, ”Mens sana in corpore sano”. Aceasta este deviza liceului, așa cum este postată în preambulul prezentării făcute pe site-ul lpsfocșani.ro. Directorul adjunct al LPS Focșani, profesorul Ionel Agrigoroaiei, mi-a spus că ”Misiunea Liceului este să formeze adolescenți cu comportament sănătos, să-i ajute să se dezvolte armonios, instruiți în spiritul formării personalității autonome și creative. Al construirii omului modern, sociabili, activi, abili și perseverenți. Liceul contribuie, astfel, atât la împlinirea idealurilor personale ale elevilor cât și la păstrarea identitatii naționale în contextul valorilor europene”. Împlinirea anticei devize, de fapt a unui imperativ etic pentru cei care constituie marea familie a LPS Focșani este o preocupare cu final măsurabil în rezultate la concursurile naționale, europene sau mondiale la care elevii sportivi participă și unde obțin rezultate de vârf.

Ori în performanțele școlare de foarte bun nivel – de zece ani încoace, la examenele de bacalaureat, liceul are o promovabilitate în jurul a 70 la sută, cel mai bun pentru un liceu vocațional și foarte aproape de marile forțe liceale ale Vrancei. Iar absolvenții devin studenți ai unor facultăți de prestigiu, nu doar de sport, ci și în alte specialități, inclusiv în medicină, după ce au susținut examenul de absolvire la discipline umaniste – istorie, geografie -și au parcurs o programă școlară menită să le dezvolte universul de cunoaștere, de înțelegere a realităților sociale în care trăiesc, a nivelului de cultură generală.

Ca o pată de culoare, unul dintre foștii elevi ai LPS, Vlad Basarabescu, a devenit actor, după ce în școală a fost un bun jucător de fotbal. Iar în sport, abolvenți – sau încă elevi – ai LPS Focșani au devenit componenți ai unor echipe de primă mărime din țară sau străinătate, ai loturilor naționale, cu performanțe de excepție. În actualitatea imediată – atleta Claudia Prisecaru, medaliată la Campionatul European, judoka Laris Borș, multiplu câștigător de cupe europene și ocupant al locului 5 mondial la U 21, Georgia Hagianu, campioană la FOTE, Alexandru Matei, vicecampion la FOTE, rugbiștii Ionel Badiu, Marius Antonescu, Alexandru Savin, handbalistul Marian Valentin Mocanu, internaționali de seniori ai României. Ca și atleta Corina Ilinoiu, rugbiștii juniori Sergiu Puescu și Florin Anton, judoka Bogdan Drîmbă, fotbaliștii Ștefan Pădineanu – căpitan al CSM Focșani 2007 și Andrei Paizan. Toți aceștia, și mulți alții, sunt admirabili sportivi și oameni foarte bine integrați social.

Zece motive pentru care merită să faci sport și să devii elevul LPS Focșani

Dincolo de expunerea de mai devreme, profesorii Ionel Agrigoroaiei, directorul adjunct și Ionala Ilie, consilierul educativ al LPS Focșani, prezintă un decalog al motivelor pentru care absolvenții de gimnaziu să devină elevi ai liceului: sportul îți oferă încredere de sine, o componentă atât de importantă și definitorie în formarea tinerilor, precum și respectul față de tine însuți și colegi; sportul îți crește speranța de viață pentru aduce beneficii întregului organism; sportul te pastreză în formă fizică si psihică; sportul îți creează o atitudine pozitivă asupra vieții; sportul îți aduce un ‘boost’ de energie, mai ales pentru a face față provocărilor stilului de viață modern; sportul ajută la îmbunătățirea funcțiilor cognitive; sportul conferă un puternic efect socializator; sportul reduce semnificativ depresia si anxietatea; sportul este foarte accesibil; sportul este pentru toate vârstele”.

Liceul cu Program Sportiv Focșani, văzut de elevii săi…

Într-un material de prezentare, trei dintre elevi își spun opiniile despre liceu și anii trăiți aici!

Cosmin Stoica:Liceul, în ochii mei, este simbolul tinereţii şi mi-am demonstrat asta în fiecare zi când am intrat pe uşa Liceului cu Program Sportiv. În aceşti patru ani, LPS mi-a inspirat un sentiment de invincibilitate, simţeam că sunt capabil să realizez orice îmi propun indiferent de dificúltate şi despre asta este vorba în această “a doua casă”. Pe lângă cunostinţele pe care le acumulezi, te îmbogăţeşti în experienţe şi înveţi ce înseamnă dedicarea, performanţa şi profesionalismul.

Violeta Vlase: ”Pentru mine, LPS-ul a fost o a doua familie! Să fac parte din această colectivitate a fost o plăcere, o experiență de neuitat, în care am avut parte doar de oameni minunați. Îndecursul a celor patru ani de liceu, profesorii m-au învățat lucruri folositoare în viață, devenindu-mi modele. LPS-ul este una dintre experiențele mele preferate, un loc pe care îl voi păstra întotdeauna in inima mea!

Teodora Șușu: ”Liceul cu Program Sportiv mi-a dat oportunitatea de a avea timp să-mi urmez visul de a deveni o sportivă de performanță. Acest liceu le ofera elevilor un orar care le permite să-și desfășoare orele de antrenament si profesori dedicați care îi susțin pe elevi în activitățile lor sportive, educative și extrașcolare”.

Un îndemn!

Liceul cu Program Sportiv Focșani este o mare familie, cu profesori și antrenori foarte buni profesioniști, cu elevi care își înțeleg foarte bine rostul în școală și în afara ei, în sportul din care mulți fac profesie și în care fac și cariere impresionante. Cu absolvenți care aleg drumuri care pot să nu aibă legătură cu sportul, dar în care sunt ajutați în manieră consistentă de ceea ce au învățat și au similat în liceu. În final, directorul Ionel Agrigoroaiei are un îndemn pentru cei care au absolvit gimnaziul și își doresc să aleagă LPS Focșani ca pas următor în pregătirea lor: ”Veniți la noi, vă așteptăm cu brațele deschise pentru a vă ajuta să vă îndepliniți visul de a reuși în viață. De a vă forma ca oameni cu deschideri largi, integrați în societate în sens european și de a deveni apoi buni profesioniști în tot ce faceți!”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here