FOTO: Garda de Mediu a descoperit depozitele ilegale de deșeuri din Homocea

0
1414

Un control al Gărzii de Mediu Vrancea a confirmat, joi, dezvăluirile prezentate de Monitorul de Vrancea despre depozitele ilegale de deșeuri de la Homocea. Controlul inopinat al comisarilor Gărzii de Mediu a descoperit cele două depozite, în punctul Horghidan, respectiv pe raza localității Homocea. Potrivit informării de presă, urmează aplicarea sancțiunilor și dispunerea măsurilor legale pentru contravențiile constatate.

Urmare a articolului apărut în presa locală, comisarii Gărzii de Mediu Vrancea s-au autosesizat și au întreprins un control neplanificat la U.A.T. comuna Homocea. În punctul HORGHIDAN, așa cum este precizat și în articolul din presă, au fost identificate deșeuri menajere răspândite pe o suprafață de circa 500 mp. De asemenea, pe raza localității Homocea, a fost identificat un depozit temporar neautorizat de deșeuri reciclabile provenite din spațiile special amenajate de către autoritatea administrației publice locale, existența acestuia, fiind explicată de autorități, că se datorează întârzierii ridicării deșeurilor reciclabile de către operatorul de salubritate cu care primăria are încheiat contract. Pentru contravențiile constatate, se vor aplica sancțiuni și se vor impune măsuri în conformitate cu prevederile legale, se arată în informarea Gărzii de Mediu Vrancea.

„Monitorul de Vrancea” a relatat, miercuri, despre situația depozitelor ilegale de deșeuri din Homocea. Situația era prezentată într-o sesizare transmisă de Neculai Ionescu către ministrul Mediului, Costel Alexe. Potrivit documentului respectiv, în punctul Horghidan deșeurile sunt acoperite cu pământ prin utilizarea a două utilaje (un buldoexcavator și un buldozer cu șenile). „NU există acest depozit de triere a deșeurilor, în sensul că nu se face nici o selectare a deșeurilor, ci pur și simplu se minte cu nerușinare (…) și efectiv se îngroapă toate gunoaiele în acele canale. Începând cu preluarea mandatului de primar al comunei Homocea, mai exact cu luna iulie a anului 2016, a dispus ca toate deșeurile colectate de la populație (din gospodăriile individuale) să fie depozitate și apoi acoperite cu pământ și balast, în apropierea albiei râului Siret (pe malul stâng)”, se arată în sesizarea transmisă de Neculai Ionescu.

Contactat telefonic, primarul Vasile Petrea a susținut că este vorba despre un depozit temporar unde se face selectarea deșeurilor. „Este un depozit temporar unde se face o colectare selectivă a deșeurilor, luăm plasticul, bidoanele, cartoanele. Noi colectăm circa o tonă de deșeuri pe zi și ne-ar costa foarte mult să le ducem zilnic la rampa de la Brăila. Nu putem să cheltuim toți banii primăriei pe transportul deșeurilor. De aceea am ales această soluție. Este un teren unde înainte a fost o baltă, care a secat. Nu sunt canale de irigații acolo. Strângem deșeurile acolo, se face selectarea deșeurilor și apoi sunt duse la Brăila. Dacă s-a făcut o sesizare pot veni autoritățile să controleze, să dispună măsurile legale. Dacă am greșit, vom plăti”, a spus primarul din Homocea.

Primarul comunei Homocea, liberalul Vasile Petrea, mai este acuzat și că împreună cu fiul său, care deține mai multe utilaje, ar extrage agregate minerale din albia râului Siret, fără a deține o concesiune în acest sens de la Apele Române. Articolul poate fi (re)citit în ediția noastră de joi, accesând linkul – https://bit.ly/2Zr171V

Sursa foto: Facebook/Garda de Mediu Vrancea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here