Moţiune împotriva ministrului Anisie: În ultimii 30 de ani, românii nu au trăit asemenea momente de haos în Educaţie

0
1542

O moţiune împotriva ministrului Educaţiei şi Cercetării, Monica Anisie, va fi dezbătută de Camera Deputaţilor săptămâna viitoare, în şedinţa de luni, iar votul va fi dat miercuri, a decis Biroul permanent.

Pro România şi PSD au depus, miercuri, moţiunea simplă „Pas cu pas am ajuns în colaps educaţional – PNL a creat România NeEducată”. Semnatarii moțiunii solicită demisia Monicăi Anisie, acuzând „haos” în domeniu, dar şi „lipsă de viziune şi de strategie, care a făcut ca preşcolari, elevi, studenţi, părinţi, bunici şi personal din învăţământ să trăiască luni de zile în panică şi nesiguranţă”.

„Această moţiune este o mică parte a răspunsului nostru la nepăsarea şi incompetenţa dovedite pas cu pas de ministrul Educaţiei şi Cercetării de la preluarea mandatului, culminând cu perioada coronacrizei. Este o mică parte a învăţământului preuniversitar. Nu vrem să detaliem incompetenţa de care ministrul Educaţiei a dat dovadă în ceea ce priveşte învăţământul universitar sau cercetarea. Nici măcar o dată, în ultimii 30 de ani, românii nu au trăit asemenea momente de haos în Educaţie. Lipsa de viziune şi de strategie a făcut ca toţi cei din sistem – preşcolari, elevi, studenţi, părinţi, bunici şi personal din învăţământ – să trăiască luni de zile în panică şi nesiguranţă. Astăzi, aici, trebuie să punem capăt acestei crize. Ne bazăm pe demisia doamnei ministru dacă această moţiune trece”, se arată în textul moţiunii simple depuse miercuri la Camera Deputaţilor.

Iniţiatorii moţiunii susţin că în perioada stării de urgenţă decidenţii de la Ministerul Educaţiei şi Cercetării trebuiau să vină cu un set de proceduri care să reglementeze situaţia cadrelor didactice de predare, a personalului didactic auxiliar, a directorilor, a inspectorilor şcolari şi a personalului nedidactic, dar ministrul „a preferat să se spele pe mâini”. „Doamna Anisie trăieşte în ‘bula ei de la partid’ şi pe zi ce trece, pas cu pas, creează şi mai mare haos în sistemul de învăţământ. Părinţii elevilor din clasele terminale sunt oripilaţi de ideile vehiculate cu atâta lejeritate de doamna Anisie. (…) În ultimele două luni am văzut cu toţii ce înseamnă ca un politruc neprofesionist să conducă învăţământul românesc. Situaţia de criză ar fi trebuit să evidenţieze abilităţile de leadership şi competenţele de manager ale ministrului Educaţiei. În schimb, am văzut bâlbâieli, răzgândeli neargumentate, declaraţii contradictorii ale tuturor reprezentanţilor guvernamentali, lipsă de înţelegere a riscurilor sistemului şi completă lipsă de viziune”, se menţionează în document.

De asemenea, semnatarii moţiunii susţin că nu au fost comunicate în timp util scenariile şi măsurile avute în vedere de minister, în contextul pandemiei de coronavirus. Potrivit acestora, nu au fost comunicate nici măcar acum variantele de metodologii pentru examenele din anii terminali, nici procedurile pentru concursurile de titularizare şi definitivat, nici graficul şi modalitatea în care se vor da probele de aptitudini pentru admiterea în unităţile de învăţământ vocaţional şi nici posibile scenarii pentru încheierea anului şcolar. Iniţiatorii demersului mai menţionează că nu a fost elaborată o procedură de lucru la domiciliu pentru cadrele didactice, pentru personalul didactic auxiliar, pentru directori, inspectori şcolari şi pentru personalul nedidactic, nu a fost implementat şi actualizat programul Euro 200, astfel încât toţi elevii să aibă la dispoziţie un computer, laptop sau tabletă pentru continuarea studiilor, şi nu a existat niciun fel de coerenţă cu privire la stabilirea unui calendar pentru începutul de an şcolar, nici pentru grădiniţe şi nici pentru şcoli.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here