VIDEO și GALERIE FOTO: Primarul liberal de la Homocea, acuzat că exploatează ilegal balast din albia Siretului și că a înființat depozite ilegale de deșeuri

0
2314

Primarul comunei Homocea, Vasile Petrea, este acuzat că împreună cu fiul său, care deține mai multe utilaje, ar extrage agregate minerale din albia râului Siret, fără a deține o concesiune în acest sens de la Apele Române.

Există mai multe persoane care susțin că utilajele deținute de familia Petrea pot fi văzute aproape zilnic pe malul Siretului unde încarcă zeci de camioane cu balast care este transportat în diverse localități. Imediat după ce camioanele sunt încărcate, volele sunt retrase în liziera de pădure de pe malul Siretului pentru a fi ferite de ochii curioșilor.

Fostul primar al comunei Homocea, Neculai Ionescu, a făcut sesizări despre acest caz inclusiv la ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Costel Alexe, căruia îi prezintă mai multe nereguli de pe raza comunei Homocea. Tot în această sesizare, Neculai Ionescu explică cum are loc extragerea de agregate minerale din albia râului Siret.

,,Familia primarului deține în comuna Homocea, o balastieră situată pe malul râului Siret, la o distanță de aproximativ 900 de metri de podul de pe DN 11A, în aval. Din cauza faptului că de la balastieră sau acel teren proprietate a familiei primarului și până la albia minieră a răului Siret, distanța este extrem de scurtă (nefiind un gard sau ceva care să delimiteze suprafața), se crează falsa impresie că mijloacele auto intră acolo și sunt încărcate cu produse de balastieră, însă realitatea este că mijloacele auto de mare tonaj pătrund în curtea balastierei sau terenului, o traversează, unde sunt încărcate discret din albie, cu un utilaj de tip Wola, apoi, urmând același traseu, ies pe DC 16 sau DN 11A, pe un drum de exploatație agricolă, ulterior spre beneficiar. Această amplă operațiune de furt de balast, duce zilnic la dispariția unei cantități medii de 5-600 mc, iar lunar la 12-14.000 mc de balast. Dacă ne referim la actele de însoțire a balastului sau cele de proveniență a mărfii, probabil fie acestea nu există, fie sunt false. Această acțiune premeditată de furt de balast din albia Siretului, întrunește elementele constituirii unui grup infracțional – primar, beneficiar, poliție, autorități cu atribuții de control care “închid ochii” în față acestui jaf de proporții”, se arată în sesizarea transmisă ministrului Mediului, Costel Alexe.

Neculai Ionescu mai susține în aceeași adresă că ,,în unele situații, activitatea de încărcare a mijloacelor auto, direct din albie, este supravegheată îndeaproape de primarul și administratorul public (folosit de edil, pe post de șofer) al comunei Homocea, tocmai pentru a da impresia de legalitate în fața șoferilor (care se cam tem să între în albie)”.

În acest context, fostul primar Neculai Ionescu solicită ministrului Mediu să trimită Corpul de Control la Homocea pentru a verifica cele afirmate. ,,Domnule Ministru, cunoscând (din relatările publice) dorința dumneavoastră ca “toți să respecte legea” și că la nivelul instituției dispuneți de un corp de control, nu veți avea rezerve în a dispune un control și la nivelul comunei Homocea, pentru a verifica veridicitatea afirmațiilor mele, din prezenta sesizare, dar mai ales pentru a vă asigura că dorința dumneavoastră, este respectată”, se arată în sesizarea semnată de Neculai Ionescu.

Contactat telefonic, primarul PNL al comunei Homocea, Vasile Petrea, neagă acuzațiile aduse. Primarul spune că familia sa nu are nicio exploatare de balast. „Nu avem nicio exploatare de balast. Luăm balast doar când mai avem nevoie la primărie pentru intervenții pe drumurile din comună. Am avut o exploatare prin 2011-2012 însă după aceea nu a mai funcționat. Dacă s-a făcut o sesizare pot veni controalele să verifice, să constate care este situația de fapt”, ne-a spus primarul Vasile Petrea.

Utilajele au dispărut după ce oamenii au sunat la 112

Există și alte persoane care susțin că utilajele deținute de familia Petrea pot fi văzute aproape zilnic pe malul Siretului, unde încarcă zeci de camioane cu balast care este transportat în diverse localități. Oamenii spun că, imediat după ce camioanele sunt încărcate, volele sunt retrase în liziera de pădure de pe malul Siretului pentru a fi ferite de ochii curioșilor. Persoanele care au văzut și chiar au imortalizat acțiunile ilegale de extragere a agregatelor din albia Siretului au sunat la numărul unic de urgență 112 însă lucrurile nu s-au schimbat. Ba mai mult, s-au trezit că sunt căutate de polițiști care i-ar fi amenințat cu dosare penale pentru alarmare falsă la 112, deoarece în zonă nu a fost descoperită niciun fel de activitate.

Costel Caragia din Adjud este unul dintre cei care a anunțat la 112 că au loc extrageri ilegale de agregate minerale din malul Siretului. Acesta susține că polițiștii care au fost trimiși să verifice dacă se confirmă cele anunțate la 112 l-au amenințat că va suporta consecințele dacă îi mai pune pe drumuri. ,,Prima dată i-am văzut escavând balastru în malul Siretului sâmbătă dimineața, pe data de 9 mai. Erau două utilaje wola și foarte multe basculante pe malul celălat al Siretului și încărcau agregate în aceste mașini. Din ce știu eu, utilajele și mașinile sunt și ale lui Trif și ale lui Petrea, primarul. după ce încărcau basculele, wolele se retrăgeau în pădure. Cum reveneau basculele wolele iar veneau și încărcau după care se retrăgeau în pădure. Luni am sunat la 112 pentru că era aceeași activitate de excavare în malul Siretului. Operatoarea mi-a zis că o să vină un echipaj de poliție. A venit un echipaj de poliție dar, nu se știe cum, nu au mai găsit pe nimeni. Marți am sunat iar la 112, a venit iar un echipaj după care am fost sunat de șeful de post de la Homocea, Berdei, care mi-a zis să nu mai fac așa ceva că mă bagă pentru apel fals la 112, că îi pun pe drumuri degeaba, că nu e nimeni acolo, că o să suport consecințele. I-am spus șefului de post că am filmări și să vină la mine să i le arăt, dar nu m-a mai contactat nimeni”, a afirmat Costel Caragia.

Deși nu o spune în mod clar, din declarația lui Costel Caragia rezultă un alt lucru grav și anume că, după ce operatorul de la 112 a anunțat polițiștii din Homocea, cineva ar fi putut să anunțe muncitorii că urmează un control și să se retragă cu rapiditate utilajele și camioanele. Așa se face că atunci când au ajuns polițiștii la fața locului nu au găsit niciun fel de activitate. Oamenii din zonă spun că pe șeful de post Ghiță Berdei și primarul Vasile Petrea îi leagă o prietenie mai veche dar sunt și rude prin alianță, respectiv cumetri.

Reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean Vrancea ne-au confirmat că au fost sesizați prin 112 dar spun că la verificările din teren nu s-a găsit nimic. Aceștia au precizat că s-a discutat telefonic cu persoana care a făcut sesizarea prin 112, care ar fi spus că în timp ce suna au început să fie strânse utilajele. „Situația de acolo rămâne în atenția noastră, vom face verificări și vom dispune măsuri în consecință”, au precizat reprezentanții IPJ Vrancea.

Gunoiul menajer din Homocea, îngropat în canalele de irigații

În sesizarea mai sus menționată, Neculai Ionescu mai arată că, în punctul “HORGHIDAN”, încă din anul 1989, sunt amenajate câteva canale pentru irigații, care sunt acum “umplute” dintr-un mal în altul, cu deșeuri, apoi sunt acoperite cu pământ, prin utilizarea a două utilaje (un buldoexcavator și un buldozer cu șenile). Locul care este acoperit și unde sunt îngropate câteva sute de tone de gunoaie ar fi situat în vecinătatea balastierei primarului și a noii exploatații de agregate, deschisă de noul proprietar al celor 13.7 ha de teren, o firmă din Buzău. ,,NU există acest depozit de triere a deșeurilor, în sensul că nu se face nici o selectare a deșeurilor, ci pur și simplu se minte cu nerușinare (…) și efectiv se îngroapă toate gunoaiele în acele canale. Începând cu preluarea mandatului de primar al comunei Homocea, mai exact cu luna iulie a anului 2016, a dispus ca toate deșeurile colectate de la populație (din gospodăriile individuale) să fie depozitate și apoi acoperite cu pământ și balast, în apropierea albiei râului Siret (pe malul stâng). Fac precizarea că în imediata apropiere a acestui “cimitir pentru gunoaie”, primarul împreună cu familia sa, deține o balastieră și tot în acel perimetru, după ce primarul liberal, în mod premeditat s-a lăsat executat silit de un teren al comunei, în suprafață de 13.7 ha (pe care tot el, prin interpus l-a achiziționat în anul 2017, și pe care l-a vândut un an mai târziu, către (o firmă – n.r.) din Buzău) pe care s-a deschis o nouă balastieră, de către noul proprietar al celor 13.7 ha de teren. Începând cu februarie-martie 2020, acel depozit de deșeuri a “fost închis” prin acoperirea gunoaielor cu pământ, din dispoziția aceluiaș edil, s-a deschis un alt “depozit” (tot nelegal) la câțiva km mai la Sud, mai exact, spre comună Ploscuțeni (comună învecinată), în punctul “HORGHIDAN”. Acest nou depozit se află tot pe malul stâng al răului Siret, loc care după știința mea, face parte din Aria Protejată – Lunca Siretului Inferior, Natură 2000 și tot în apropierea cursului de apă”, se arată în sesizarea transmisă ministrului Mediului, Costel Alexe.

Primarul liberal recunoaște

Primarul Petrea recunoaște existența unui depozit pentru deșeuri însă susține că este doar teren pe care se face o selectare a plasticului, cartoanelor. Vasile Petrea spune că nu este rentabil pentru primărie să meargă în fiecare zi la rampa de gunoi de la Brăila și atunci s-a recurs la soluția acestui depozit temporar. „Este un depozit temporar unde se face o colectare selectivă a deșeurilor, luăm plasticul, bidoanele, cartoanele. Noi colectăm circa o tonă de deșeuri pe zi și ne-ar costa foarte mult să le ducem zilnic la rampa de la Brăila. Nu putem să cheltuim toți banii primăriei pe transportul deșeurilor. De aceea am ales această soluție. Este un teren unde înainte a fost o baltă, care a secat. Nu sunt canale de irigații acolo. Strângem deșeurile acolo, se face selectarea deșeurilor și apoi sunt duse la Brăila. Dacă s-a făcut o sesizare pot veni autoritățile să controleze, să dispună măsurile legale. Dacă am greșit, vom plăti”, a spus primarul din Homocea.

Conducerea Gărzii de Mediu Vrancea spune că nu există un depozit temporar pentru deșeuri la nivelul județului, cu atât mai puțin la Homocea. Comisarul șef al Gărzii de Mediu ne-a spus că deocamdată nu a primit nicio sesizare despre cazul de la Homocea urmând ca aspectele reclamate să fie verificate. „Dacă nu a fost respectată legislația de mediu vor fi aplicate sancțiunile legale”, a precizat comisarul șef Aurel Cristian.

Zeci de miliarde de lei vechi câștigați din afacerile ilegale cu agregate minerale

Un cunoscător al fenomenului de furt de agregate minerale din albia Siretului spune că persoanele care dirijează acest tip de afaceri câștigă foarte mulți bani într-un timp foarte scurt și fără să plătească taxe, impozite, redevențe. Este o afacere prin care se evită procedura de autorizare care poate dura și un an de zile și nu în locurile pe care le vor acești ,,băieți deștepți”. ,,În fiecare localitate există proiecte în reabilitarea infrastructurii, proiecte care se realizează cu agregate minerale, fie că vorbim de balastare de drumuri, realizare de fundație și platformă de drumuri sau asfaltare. Așa se face că apar situații în care cererea de agregate este mai mare decât oferta. În acest context își fac apariția băieții deștepti cu relații politice sus puse, care nu sunt deranjați de poliție sau instituții tip SGA, Garda de Mediu, etc. Bine organizați, trimit bateriile de utilaje în zone de dinainte ochite și exploatează sute de mii de metri cubi fără să plătească redevențe de exploatare statului, taxe și impozite, nimic. La negru, un camion cu agregate, sau popular balastru, se vinde cu minim o mie de lei. Zilnic sunt încărcate 20-30 de camioane mari din fiecare balastieră ilegală, care înseamnă 20-30 de mii de lei pentru cel care realizează operațiunea. Adică într-o lună se poate obține o sumă frumușică, 10-12 miliarde lei vechi. După ce scade cheltuielile rămâne cu 6-7 miliarde de lei vechi, bani negri pentru zile albe”, ne-a explicat sursa noastră.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here