GALERIE FOTO: Atletism – Drumul spre Tokyo trece și pe la stadionul Milcovul!

0
444

Starea de urgență în România a trecut în istorie. Cu rigorile cărora toți au fost obligați să li se supună. Inclusiv sportivii. Mare chin pentru oameni ce trăiesc din sport și pe care interdicția de a se antrena – când antrenamentul pentru ei este o a doua natură – îi putea scoate din circuit. Unii dintre ei au găsit formule pentru a-și menține un nivel acceptabil de pregătire fizică – dacă au avut cum și unde să o facă, alții au rămas la barieră până la trecerea trenului cu ieșirea din urgență. S-a intrat, de luni, în starea de alertă. Ceea ce a adus o relativă libertate de mișcare pentru sportivii și antrenorii cluburilor care își permit să aplice măsurile de prevenție decise de Ministerul Sănătății și Ministerul Tineretului și Sportului. Oricum, de luni sportul a prins ceva culoare în obraji. De la speranța că se va mișca ceva în bine. Adică sportivii să se poată antrena așa cum spune metodologia, apoi să poată concura. Focșaniul are o atletă excepțională care a avut șansa de a putea să se pregătească în urgență așa cum au spus limitările stabilite de lege – individual, acasă ori alergare în apropierea locuinței. Este Claudia Prisecaru, multipla campioană a României și medaliată cu bronz la 3000 metri obstacole la Campionatul European de tineret din 2019.

Pe Milcovul, sub supravegherea antrenorului de la Lotul Național

Pe site-ul FR Atletism nu am găsit decât componența loturilor naționale. La senioare, foarte tânăra Claudia Prisecaru, de la CSM Focșani 2007, mai are ceva mai mult de trei luni până face 23 de ani – apare la 3000 metri obstacole pe prima poziție, la 1500 metri, pe poziția a patra iar la 5000 metri, pe poziția a treia. Este adică, o sportivă polivalentă în cursele de fond în care a performat spectaculos – în toate trei – până acum. Și în care poate continua, în aceeași manieră pentru că are dorință, talent cât cuprinde, are încredere.

Și are un antrenor – Cristian Orza – el însuși fost atlet de mare performanță și de lot național – care a înțeles, într-un moment foarte dificil pentru Claudia, ce și cum să lucreze pentru a o readuce acolo unde îi era locul indicat de marile ei calități. Atleta de la Focșani este și componentă al Lotului Olimpic la 3000 metri obstacole, proba ei de suflet, care i-a și adus cea mai mare satisfacție – împlinirea visului de a câștiga o medalie europeană. Următorul ei vis este să participe la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Pentru asta are nevoie să facă baremul de timp ori să intre între primele 45 de sportive ale lumii. Calificarea poate fi obținută. Claudia crede că va alerga la Olimpiadă, antrenorul ei crede. Și face tot ce trebuie pentru a-și pregăti eleva, în tot ce înseamnă această pregătire, să-și împlinească visul care – nu mi-a spus-o dar știu că este și al său! Pentru asta a venit, marți, la Focșani, și vreo oră mai târziu era cu Claudia pe Milcovul la antrenament.

Parcă altfel decât atunci când e doar cu cronometrul și cu indicațiile de la distanță!

Cristian Orza lucrează cu Claudia luni lungi de iarnă, primăvară și vară, în cantonamente, la Băile Felix, uneori la Izvorani sau la stadionul Lia Manoliu, la București sau merge la concursuri naționale ori internaționale. De această dată a venit la Focșani imediat ce a căpătat libertatea de mișcare, cu documente în acest sens de la Federație, dar și de la CSM 2007. A venit să lucreze, dar să și constate la ce nivel este Claudia după două luni de stare de urgență. ”Mulțumit?”, îl întreb. ”Foarte mulțumit”, îmi răspunde. În cele două luni a avut transmiși în timp real parametrii sportivi ai atletei în efort. În alergare sau în celelalte exerciții stabilite împreună. Acum își poate urmări sportiva la lucru, alergând pe pista de pământ ce înconjoară gazonul, covor de verde crud, dar inaccesibil sportivei care în curse concurează pe pistă ori, la cros, pe teren, de regulă accidentat.

Claudia își face pregătirile pentru începerea antrenamentului, cu un fel de ritual – își întinde prosopul, își scoate din rucsac sticla cu apă, se dezechipează pentru începerea încălzirii. Am mai văzut acest ritual. Altă dată sportiva părea extrem de degajată. Urma să fie doar ea și cronometrul. Acum este și profesorul. Schimbă câteva vorbe despre ce este de lucrat. Claudia începe încălzirea, care include și alergare ușoră. Apoi începe alergarea de antrenament. Fuleu frumos, sigur, aducător de rezultate, forță! Profesorul, care nu este în nici un caz un dur, își lasă eleva să lucreze în liniște. Sigur pe el. Știe! Meseriaș, ar spune fotbaliștii. Profesionist, spune reporterul care îl cunoaște de multă vreme, dar îl vede prima oară la lucru.

Se spune că ultima impresie contează. Cred cu convingere că și prima impresie poate da imaginea unui om. În cazul de față a unui profesor, antrenor, care a reușit performanțe înalte cu Claudia Prisecaru, dar și cu alți sportivi, ce-au câștigat patru medalii la Campionatele Europene, un titlu de campion la FOTE și un loc patru mondial. Urmează, în ordine firească, o participare la Olimpiadă. Cu Claudia Prisecaru, sportiva de la CSM Focșani 2007, marea certitudine a sportului vrâncean pe care îl domină cu autoritate de mai bine de trei ani încoace. Una din marile speranțe – ce devine certitudine – ale atletismului românesc!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here