Deputatul Angel Tîlvăr: “Era de așteptat ca un guvern construit doar pentru forțarea de alegeri anticipate să fie cel mai slab din Europa”

0
126

În urmă cu un secol, sociologul german Max Weber făcea un portret al politicianului, care, în viziunea sa, trebuia să aibă trei calități: să fie pasionat de ceea ce face, să dea dovadă de responsabilitate și să aibă un simț al proporției, al cumpătării și al bunei măsuri. Actualul-fost-viitor guvern Orban a fost format la sfârșitul anului trecut, cu un singur scop: forțarea cu orice preț, în ciuda oricărui argument care să țină de responsabilitate, a organizării de alegeri anticipate, pentru obținerea puterii absolute, de către cel mai ipocrit regim politic din România. Profilul miniștrilor desemnați, cu minime excepții, nu avea în vedere constituirea unui guvern puternic, cu personalități care să impună și să se impună intern sau în relațiile cu partenerii străini, ci contura o echipă obedientă în ansamblul său și dispusă să se acopere de ridicol, pentru a servi scopului propus: alegeri anticipate. Nicio viziune economică, niciun program serios de guvernare. Nimic.

Însă, pandemia de COVID-19 le-a cam dat planurile peste cap. Faptul că guvernul a ales oameni slabi, s-a văzut clar, în modul în care, până în acest moment, a fost gestionată pandemia de coronavirus în România (analogiile cu țările din Europa de Vest nu sunt relevante, iar dacă ne comparăm cu țările din jur, cifrele nu dau motive de liniște guvernului). Ezitările, demisiile în timpul crizei în desfășurare, improvizaţiile, gafele, preocuparea pentru acapararea aparatului de stat şi obsesia păstrării propriilor votanți în detrimentul interesului general, ilustrează limpede dimensiunea incompetenţei şi a limitelor în capacitatea de administrare a unui stat, pe care le dovedește actualul regim politic. Regim în care domnul Orban, înconjurat de un cor format din oameni cu vocea în schimbare, se poticnește într-o partitură pe care nu a scris-o, nu o înțelege, dar pe care vrea cu orice chip s-o interpreteze răcnind, acompaniat la chitară.

Neprefigurând o guvernare lungă, în Cabinetul Orban au fost aleși oameni slabi, de strânsură, fără vocație politică, neanticipând o provocare oricum dificil de gestionat, tocmai când era nevoie de „o tenace şi lentă luptă cu imposibilul”, de oameni politici capabili “să spună «și totuși!», continuând astfel să se zbată”(Max Weber).

În vremuri de criză, cum este pandemia prin care trece omenirea în momentul de față, prezența unor oameni ca cei din guvernul asimptomatic, dar și asimptotic în raport cu realitatea, în poziții-cheie, s-a dovedit a fi de-a dreptul dezastruoasă. Motivele ne sunt subliniate tot de către Weber: incompetență, lipsă de resposabilitate și ipocrizie – trăsături pe care echipa Orban le-a amplificat neobosit, din plin, în perioada pandemiei și pe care le girează, fără echivoc și fără să clipească, președintele țării.

Legitimitatea politică dată actualului executiv, așa cum s-a mai afirmat, nu se regăsește în niciuna dintre cele descrise de Max Weber: nu e nici „tradițională” (un PNL, parazitat de PDL, a salvat cariere politice condamnate, altfel, la oprobiu), nici „carismatică” (nu cred că e nevoie de vreun comentariu) și nici „rațional-juridică” (bâlbâielile și lipsa de pregătire profesională nu mai au nevoie de exemple).

În schimb, în locul unei abordări de oameni de stat, primim, ca cetățeni, dar și ca oameni care am girat un guvern, într-un moment în care lipsa unui executiv ar fi fost cel mai prost scenariu posibil, populism, demagogie și țâfnă primitivă. Nu cred că de aceste lucruri este nevoie acum, când modul de a face politică la nivel global se schimbă, când Europa se redefinește, când agenda cetățeanului se transformă cu o viteză nemaiîntâlnită, când munca așezată, bine și temeinic făcută, înlocuiește discursul jignitor și derizoriu și când solidaritatea este mai importantă ca oricând.

Cu toate acestea, lucrurile bune sunt posibile în țara noastră și ni se pot întâmpla și nouă. Vom putea însă să corectăm derapajele, gestionând bine domeniul intern, dar și relatiile internaționale. Însă nu cu acest guvern și nu în modul în care actualul regim politic se raportează la cetățenii acestei țări: bășcălios, primitiv, mincinos și tribal.

Angel TÎLVĂR, DEPUTAT PSD DE VRANCEA

Comunicat de presă, 20 mai 2020

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here