Un singur vrâncean are certificatul de calitate „produs montan”

0
404

Un singur vrâncean deține mențiunea de calitate „produs montan” pentru mierea de tei pe care o obține anual. Marian Trifan, un apicultor din Vânători, ce merge în pastoral în zona de munte a județului, este unul dintre cei 173 de producători din România care dețin dreptul de utilizare a mențiunii de calitate facultative „produs montan” pentru 662 de produse montane. Informații despre producătorii din zona montană pot fi obținute pe platforma www.produsmontan.ro creată de Agenția Națională a Zonei Montane. Este o platformă dedicată producătorilor care au obținut dreptul de utilizare a mențiunii de calitate facultative „produs montan”, în vederea promovării produselor montane. „Mențiunea de calitate „produs montan” are recunoaștere la nivel european și vine atât în sprijinul producătorilor, pentru a-i ajuta să comunice pe piață caracteristicile și proprietățile, care oferă valoare adăugată propriilor produse agricole, cât și în sprijinul consumatorilor, pentru a le facilita identificarea produselor de calitate.

De asemenea, Comisia Europeană dorește să se evite folosirea termenului „munte” într-un mod abuziv și să reglementeze faptul că produsul care a obținut dreptul de utilizare a acestei mențiuni este verificat și certificat ca fiind din zona montană”, arată reprezentanții ANZM. Prin această certificare, cumpărătorul are siguranța că atunci când ia de pe raft un produs cu logo-ul produs montan, acesta este într-adevăr un produs făcut la munte, din materie primă din zona montană, obținut dintr-o zonă cu un grad redus de poluare.

Producătorii sunt înregistrați pe site-ul www.produsmontan.ro de către reprezentanții ANZM după ce au primit Decizia de acordare a dreptului de utilizare a mențiunii de calitate facultative „produs montan”. Potențialul pentru dezvoltarea produselor alimentare din zona de munte este foarte ridicat, deoarece acestea au calități deosebite legate de locul de origine, precum și de metodele tradiționale de producție și procesare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here