GALERIE FOTO: Ai temperatură peste 37,3℃ ? Nu intri nicăieri

0
2661

Odată cu declararea stării de alertă în România, Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a stabilit noile măsuri cu privire la prevenirea și limitarea riscului de infectare cu virusul SARS-Cov-2. Conform noilor dispoziții, toți reprezentanții autorităților și instituțiilor publice sau private a căror activitate presupune lucrul cu publicul, într-un spațiu închis, au obligația de a asigura triajul epidemiologic atât în cazul angajaților, cât și al beneficiarilor. Mai sunt însă și alte reguli care trebuie respectate. Le aflați în materialul următor.

Masca și temperatura la control

Luni, în prima zi de „alertă”, accesul în interiorul supermarket-ului Kaufland din Focșani era strict interzis fără purtarea măștii de protecție. De asemenea, un angajat al supermarket-ului care se ocupă de pază, măsura temperatura tuturor persoanelor care veneau la cumpărături, ba chiar interzicea accesul celor care nu purtau mască de protecție. „Bună dimineața! Înainte de a intra în supermarket, dați-mi voie să vă iau temperatura”, astfel am fost întâmpinată luni dimineață la intrarea în Kaufland. Cu temperatura de 35,1 ℃ și cu masca de protecție care-mi acoperea atât gura, cât și nasul, am avut liber la cumpărături.

În spatele meu însă, un bărbat a intrat fără mască. Luat „la rost” de paznic, bărbatul s-a scotocit prin buzunare, a găsit masca, și-a acoperit gura și nasul, însă a mai avut un hop de trecut: măsurarea temperaturii. Și așa a trecut cu brio de „triajul epidemiologic”. Când am ieșit din Kaufland, paznicului i s-a mai alăturat un domn cu un temomentru digital, dat fiind faptul că numărul clienților crescuse. Cât despre masca de protecție, chiar și unii angajați o mai neglijau, purtând-o doar în dreptul gurii.

Ce spune legea

Începând cu data de 15.05.2020, pentru o perioadă de 30 de zile, România se află sub stare de alertă națională. Tot de la această dată, purtarea măștii de protecție, care să acopere și nasul și gura, este obligatorie în spațiile comerciale, mijloacele de transport în comun, la locul de muncă și în alte spații închise. Triajul epidemiologic este o altă măsură care trebuie respectată în această perioadă. Astfel, persoanele care au o temperatură corporală mai mare de 37,3 ℃ nu au voie la serviciu, cumpărături sau alte spații închise publice sau private.

Instituțiile publice și operatorii economici care desfășoară activități comerciale/de lucru cu publicul ce implică accesul persoanelor în interiorul clădirii iau măsuri pentru organizarea activității astfel:

  1. Accesul trebuie să fie organizat astfel încât să fie asigurată o suprafață minimă de 4 mp pentru fiecare client/persoană și o distanță minimă de 2 m între oricare două persoane apropiate;

  2. Să nu permită accesul persoanelor a căror temperatură corporală, măsurată la intrarea în incintă depășește 37,3℃;

  3. Să asigure dezinfectarea suprafețelor expuse și evitarea aglomerării de persoane, în special în zonele caselor de marcat/ghișeelor” – extras din Hotărârea nr. 24 din 14 mai 2020, publicată pe legislatie.just.ro.

Masca, distanțarea socială și… bunul simț

Masca de protecție: pentru unii mumă, pentru alții ciumă. Altfel nu ne explicăm de ce în loc să o poarte corespunzător (să acopere atât gura, cât și nasul), unii oameni stau cu măștile de protecție ba agățate de o ureche, ba sub bărbie, ba doar la gură…. deci, în niciun caz corect. Ca să nu mai vorbim despre distanțarea socială. Ce 1,5/2 m între clienți?! Dă-i și împinge-te, doar, doar s-or scana produsele mai repede.

Să vă povestesc pe scurt experiența din Lidl-ul de la fosta Autogară. Luni, orele prânzului. La intrarea în supermarket nimeni nu lua temperatura nimănui, „poate au un alt sistem”, îmi zic în gând. Merg la raft, îmi iau ce am nevoie și mă îndrept spre casele de marcat. Mă așez în spatele liniei roșii care indică păstrarea distanței de 1,5 m. În ceafa mea, o doamnă insistentă se tot împingea. Mă întorc și îi indic din ochi că nu acolo era locul ei. Cumva, face câțiva pași în spate, până când vede că banda cu produse începe să se miște. Ajung la casă, dau să plătesc, când în spate, un bărbat îi atrage atenția unui bătrân care se băgase în față: „Alo?! Eu de ce stau aici?!”, la unison cu o altă doamnă care aștepta la același rând: „Să știți că și aici așteaptă cineva”. Resemnat că nu a dat lovitura, găsind un loc liber la casa de marcat, bătrânul se dă bătut și trece în spatele rândului.

Am remarcat însă că majoritatea angajaților Lidl pe care i-am întâlnit purtau masca de protecție corect, fiindu-le acoperite gura și nasul.

Dacă la Lidl-ul de la fosta Autogară nu era nimeni care să măsoare temperatura clienților, am aflat că la Lidl-ul de la ieșirea din Focșani era luni o astfel de persoană instruită să facă triajul epidemiologic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here