Medicul Cătălin Graur, directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Vrancea, suspendat din funcţie în data de 13 aprilie a.c., în plină pandemie de coronavirus, pe motiv că aşa a “dorit” prefectul Gheorghiţă Berbece, a contestat Ordinul ministrului sănătăţii în instanţă. Dosarul ce are ca obiect “suspendare executare act administrative OMS” a fost înregistrat pe rolul Curţii de Apel Galaţi şi are termen astăzi. Graur nu a solicitat doar suspendarea ordinului prin care s-a hotărât înlăturarea sa din fruntea DSP pe perioada stării de urgenţă, ci şi celelalte două ordine prin care s-a decis numirea în funcţiile de director executiv şi director adjunct a celor două persoane agreate de PNL, respectiv Cătălin Bunghez şi Dragoş Cozma.
În cererea de chemare în judecată, se arată că nu sunt indicate motivele „în concret care au determinat conducerea organului administrativ central” să considere că Graur „nu şi-a îndeplinit atribuţiile de serviciu, pe de o parte, iar pe de altă parte nu este încunoştiinţat/ nu i-au fost communicate actele administrative indicate în cuprinsul Ordinului, cum sunt adresele MAI – Instituţia Prefectului nr. 4909/11.04.2020, nr. 960/13.04.2020 și nr. 4861/11.04.2020 sau referatul Direcţiei generale juridică și resurse umane aprobat de conducerea Ministerului Sănătății sub nr. NT 976/13.04.2020”, se precizează în cererea de chemare în judecată.
În acelaşi document se mai arată că în decursul celor 11 ani, timp în care medicul Cătălin Graur a condus instituţia, acesta şi-a îndeplinit atribuţiile de serviciu în mod corect, legal şi eficient, aspecte care sunt reflectate în calificativele obţinute de-a lungul anilor, dar şi prin menţinerea sa în funcţia ocupată. “Acelaşi mod de operativitate, legalitate, corectitudine şi eficienţă l-a adoptat şi pe fondul apariţiei epidemiei de Covid 19, ce avea să fie declarată pandemie la nivel mondial. Prin cotestaţia formulată împotriva Ordinului de Ministru am indicat măsurile întreprinse cu succes în timpul epidemiei de Covid 19, ce pot fi lesne verificate (…). Măsurile luate de Ministrul Sănătăţii, legitimate aparent de sintagma «neîndeplinirea atribuţiilor de serviciu», dar nesprijinită prin acuzaţii dovedite şi opuse subiectului vizat, sunt de apreciat ca fiind nejustificate, motiv pentru care solicitarea de a revoca ordinul se bucură de aparenţa cazului bine justificat”, se mai precizează în cererea de chemare în judecată.
Referitor la ordinele prin care au fost numiţi în fruntea DSP peneliştii Bunghez şi Cozma, în cerere se arată, printre altele, că cei doi „nu au nicio recomandare care să îi aşeze în centrul de interes al dispoziţiilor Ordonanţei de Urgenţă după calităţile manageriale sau al rezultatelor în sistemul public sau privat din perspectivă administrativă, de coordonare. Dânşii nu au fost angajaţi în instituţia pe care au fost desemnaţi să o coordoneze, dar nici în vreo altă instituţuţie cu atribuţii similare, fiind exclusă ocuparea anterioară a unui post de conducere. Este cât se poate de imposibil ca domnii…. să reuşească să îşi însuşească toate instrumentele administrative de care au nevoie pentru a gestiona entitatea la cârma căreia se află, să coordoneze activitatea unui personal cu privire la care nu cunosc competenţe şi capacităţi de reacţie, şi peste toate acestea să facă faţă provocărilor manageriale extraordinare, în decursul celei mai solicitante perioade pe care o instituţie de gen o poate traversa (…). Numirea domnilor….nu doar că nu răspunde motivelor pentru care Ordonanţa de Urgenţă a fost emisă, dar, în mod direct, prin neechivoca legătură de cauzalitate afectează chiar scopul pentru care a fost luată, respectiv dreptul la viaţă al persoanelor şi la sănătate (…)”.
La instanţă a ajuns şi întâmpinarea Ministerului Sănătăţii care nu este foarte bine argumentată. Din aceasta rezultă că medicul Graur a fost suspendat după ce prefectul a acuzat o serie de nereguli, printr-o Notă Raport din 11.04.2020.
În aceeași Notă Raport, prefectul propunea numirea la conducerea DSP Vrancea a lui Cătălin Bunghez, medic stomatolog la Soveja și iubitul consilierului local PNL Ana Maria Dimitriu. Adjunct era propus un alt medic stomatolog, liberalul Dragoș Cozma, asta deși funcția trebuia ocupată de un medic epidemiolog sau de sănătate publică. Ministrul Sănătății a aprobat cele două numiri, nu însă și alte două propuneri, prevăzute în aceeași Notă raport, și care vizau schimbarea conducerii Serviciului de Ambulanță Județean.
Prefectul penelist propunea schimbarea medicului Vitalie Bețișor, manager general SAJ Vrancea, cu medicul stomatolog Constantin Gavriloiu, unul din candidații în competiția internă a PNL pentru desemnarea candidatului liberal la Primăria Focșani. De asemenea, pentru verișoara sa, Elena Codruța Neagu (Mihalache), stomatolog la Păunești, prefectul solicita postul de director medical al SAJ Vrancea. Pentru verișoara sa, prefectul a obținut totuși postul de manager al Spitalului Județean, după ce managerul Constantin Mândrilă a fost ținut mai bine de 30 de zile în concediu medical.