Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785

I.P.J. Vrancea vă informează: violența domestică este o infracțiune, NU o modalitate de rezolvare a conflictelor sau metodă de educație

Prevenirea violenței domestice este unul dintre domeniile prioritare ale Poliției Române. Perioada stării de urgență, cu restricțiile impuse au readus membrii familiilor laolaltă, aceștia petrecând mult mai mult timp împreună. Pentru cele mai multe familii acesta a fost un lucru benefic, de redescoperire personală dar și a celuilalt, pentru alții au fost create circumstanțele favorizante apariției violenței: sărăcia/deprecierea nivelului de trai asociată cu sentimente de eșec și frustrare, lipsa locurilor de muncă/șomajul asociat cu sentimente de insecuritate, stresul asociat cu diverse evenimente neplăcute ( pierderea serviciului, teama de boală, etc.), starea de sănătate a unuia sau a ambilor parteneri.

Dacă la nivelul județului Vrancea în primele patru luni ale anului 2020 comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent s-au înregistrat scăderi la anumite genuri de infracțiuni precum cele stradale sau contra patrimoniului, infracțiunile de violență domestică au înregistrat o creștere semnificativă, îndeosebi în mediul rural.

Jumătate din faptele deosebit de grave înregistrate la nivelul IPJ Vrancea precum omorul sau tentativa de omor au avut loc în mediul familial. “Alcoolul este cauza pentru care bărbații își abuzează partenerele” este un mit, în realitate doar un sfert dintre faptele de loviri sau alte violențe comise în județul Vrancea în mediul familial au fost comise sub influența băuturilor alcoolice. Alcoolul nu este un factor declanșator al faptelor violente, ci este deseori folosit ca scuză de abuzatori pentru a evita să-și asume responsabilitatea pentru comportamentul lor. Totuși, faptele foarte grave precum omorul și tentativa de omor au fost comise doar de bărbați aflați sub influența băuturilor alcoolice.

Conform legii 217/2003, violenţa domestică înseamnă orice inacţiune sau acţiune intenţionată de violenţă fizică, sexuală, psihologică, economică, socială sau spirituală care se produce în mediul familial sau domestic ori între soţi sau foşti soţi, precum şi între actuali sau foşti parteneri, indiferent dacă agresorul locuieşte sau a locuit împreună cu victima.

Intervențiile polițiștilor la cazurile de violență domestică se realizează ca urmare a sesizărilor primite prin Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112, directe – formulate de către persoanele implicate în actele de violenţă domestică, de către persoanele care au asistat la producerea actelor de violenţă domestică sau de către alte persoane ori din oficiu.

Prin Ordinul nr. 146 din 11 decembrie 2018 s-a dat posibilitatea lucrătorilor de poliție să pătrundă în imobile/unități indiferent de proprietar, în vederea combaterii unor fapte de violență domestică prin întocmirea și evaluarea gradului de risc, astfel încât prin ordinul de protecție provizoriu emis să poată fi prevenite faptele antisociale și extragerea autorului din imobil.

Atenție, dacă victima decide să își retragă plângerea, atunci se va stinge acțiunea penală începută în prealabil, chiar dacă aceasta a fost pornită din oficiu!

Comunicat de presă

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?