Primăria Vidra va moderniza Spitalul N.N. Săveanu din localitate

0
522

Autoritățile locale din Vidra continuă modernizarea spitalului din Vidra. Serviciile de proiectare inclusiv asistență tehnică din partea proiectantului pentru proiectul „Extindere funcțională și dotarea ambulatoriului integrat din cadrul spitalului N.N. Săveanu Vidra, Comuna Vidra, Județul Vrancea“ vor fi realizate de societatea Inginerii Proiect SRL. Societatea amintită a câștigat licitația organizată pe SEAP. Proiectul este finanțat prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, Axa prioritară 8 – Dezvoltarea infrastructurii sanitare şi sociale, Prioritatea de investiţii 8.1, Obiectivul Specific 8.1, Operațiunea A – Ambulatorii.

Contractul de finanțare a fost încheiat cu Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, în calitate de Autoritate de Management și cu Agenţia pentru Dezvoltare Regională Sud – Est, în calitate de Organism Intermediar. Valoarea totală a proiectului este de 12.974.495,33 lei, din care valoarea sumei nerambursabile este de  10.485.833,58 lei. Obiectivul general al proiectului vizează îmbunătățirea calității infrastructurii destinată serviciilor de asistență medicală în zona rurală a județului Vrancea și în special în Comuna Vidra și comunele învecinate, în vederea creșterii accesibilității cetățenilor la servicii de sănătate, fiind în concordanță cu Obiectivul specific 8.1 – „Creșterea accesibilității serviciilor de sănătate, comunitare și a celor de nivel secundar, în special pentru zonele sărace și izolate”.

Obiectivele specifice ale proiectului sunt: îmbunătățirea accesului populației din comuna Vidra și comunele învecinate la servicii medicale de calitate de tip ambulatoriu, preventive și de îngrijire medicală primară prin extinderea funcțională și dotarea ambulatoriului integrat din cadrul spitalului „N.N. Saveanu” Vidra; modernizarea, extinderea și dotarea infrastructurii de sănătate din Comuna Vidra, prin intervenții specifice la ambulatoriul de specialitate din localitate; creșterea calității serviciilor medicale de tip ambulatoriu în Comuna Vidra, în urma extinderii spațiului destinat cabinetelor medicale de specialitate din cadrul ambulatoriului integrat și a dotării cu aparatură performantă a acestora. Durata de implementare a proiectului este de 44  luni, respectiv de  la data 07.08.2018 până la data 31.03.2022.

Spitalul N.N. Săveanu din Vidra este unul dintre primele spitale din Vrancea. Situat între dealurile comunei Vidra și considerat clădire monument istoric, spitalul a luat ființă între anii 1884-1887. Hotărârea de a construi un spital în comuna Vidra a fost luată într-o ședință a Consiliului de Miniștri din luna iunie 1883, iar cel însărcinat să ducă la bun sfârșit această lucrare a fost arhitectul Socolescu. Spitalul comunal Vidra și-a început activitatea la sfârșitul anului 1887, avându-l ca medic primar pe dr. Emilian Popovici Suceveanu, iar alături de acesta pe dr.Stefan Olkovsky, licențiat în medicină.

În anul 2012, Spitalul Comunal Vidra capătă numele de Spitalul „N.N. Săveanu”. În același an unitatea a fost clasificată în categoria IV de competență. N.N. Săveanu este o personalitate marcantă a perioadei interbelice, care a ocupat și funcția de prefect al Vrancei și de președinte al Camerei Deputaților. El a contribuit semnificativ la reabilitarea spitalului, care a fost distrus după Primul Război Mondial. Spitalul s-a numit așa și în perioada interbelică.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here