Vești bune pentru câteva sporturi – vor putea reîncepe de astăzi, 15 mai!

0
448
  • Este vorba despre aeronautică, alpinism, atletism, probele de alergare, automobilism, kaiac, canotaj, ciclism, echitaţie, golf, karting, motociclism, tenis – proba de simplu, tir cu arcul, bărci cu vele şi pregătirea fizică generală

„Sportul se reia treptat după 15 mai, vrem să redeschidem cât mai multe discipline sportive„, a declarat, într-o conferință de presă, Ministrul Tineretului și Sportului, Ionuț Stroe. Este o veste așteptată de toți actorii fenomenului complex numit sport, cu multiplele sale implicații. Așteptat de la conducători de cluburi la antrenori, de la jucători, la spectatori. Conducătorii de cluburi așteaptă limpezirea lucrurilor pentru a ști cum își organizează activitatea pentru viitorul sezon competițional la sporturile de echipă și cum își susțin sportivii pentru îndeplinirea obiectivelor asumate, una dintre condițiile esențiale pentru ca sportul să aibă finanțare, fie ea de la buget sau privată!

Antrenorii au nevoie de certitudini pentru a-și alcătui programele de pregătire, dar și pentru a-și stabili loturile pentru viitorul imediat sau mai îndepărtat. Sportivii așteaptă reluarea – cu voie de la autorități – a muncii și ieșirea din starea incomodă și financiar, dar și psihologic, a șomajului tehnic. Spectatorii, care știu că nu vor mai avea, pentru o lungă perioadă bucuria de a vedea în direct jocuri au întreceri sportive, așteaptă momentul în care își vor asuma statutul de telespectatori. Numai să poată vedea la lucru sportivii favoriți. Anunțul făcut de minsitrul sportului nu înseamnă, totuși, decât o fantă de lumină, întredeschiderea unei uși prin care se poate trece după un filtru sever! ”Vrem să redeschidem cât mai multe discipline sportive”, a spus ministrul. Nu a lămurit ce înseamnă ”redeschidere”, dar înțeleg că este vorba doar despre antrenamente, până la competiții rămânând un drum nedefinit ca lungime.

Din lista, oarecum, generoasă a sporturilor propuse redeschiderii, pentru performanță, în Vrancea, pot lucra atleții și jucătorii de tenis de câmp. Pentru atletism, federația de specialitate a comunicat un orizont de timp pentru reluarea competițiilor – finalul lunii iulie. Ceea ce este posibil să se și facă dacă nimic grav nu intervine în criza Covid-19. Cea mai importantă atletă a Vrancei și una dintre cele mai bune ale Romîniei, Claudia Prisecaru, de la CSM Focșani 2007, a respectat condițiile impuse și până acum de autorități și programul de pregătire individuală stabilit de Federație și detaliat cu antrenorul Cristian Orza, dar dincolo de alergare pe pista stadionului Milcovul are nevoie și de concursuri, de dorit, puternice, pentru îndeplinirea condițiilor pentru participarea la Olimpiada de la Tokyo, de anul viitor. Federația de tenis nu a comunicat un proiect de program pentru reluarea competițiilor, dar componenta Lotului Național, Maria Ciubotaru de la CSM 2007, s-a antrenat individual. Redeschiderea despre care a vorbit ministrul tineretului îi va permite să facă mai mult decât atât! Rămâne de văzut când vor avea loc și competiții la care să participe.

Sporturile de echipă vor mai avea de așteptat până la reluarea activităților, însă echipele focșănene din competițiile republicare nu sunt presate de nimic, fotbalul de Liga a III-a avînd încheiată competiția, situație în care se va afla și handbalul!

Și pentru că în viziunea Ministrului Tineretului și Sportului ”Totul este calculat, anticipat, nu la mica înţelegere sau după ureche”, domnia sa a comunicat și condițiile ce urmează să fie îndeplinite: ”În cazul în care disciplinele sportive enumerate mai sus sunt practicate în aer liber, dar în interiorul unor baze sportive, aceste condiții sunt:”bazele să fie împrejmuite; fiecare punct de acces al bazei să fie păzit; să se facă triajul epidemiologic al participanţilor la activitatea sportivă şi măsurarea temperaturii corporale la intrarea în bază; accesul să fie permis numai în funcţie de capacitatea bazei, pentru a evita aglomeraţia; accesul spectatorilor în bazele sportive nu este permis – prin excepţie, minorii pot avea ca însoţitor o singură persoană adultă; nu va fi permis accesul public la spaţiile care prezintă risc epidemiologic semnificativ; e permisă funcţionarea automatelor de distribuire a alimentelor, a băuturilor răcoritoare şi a cafelei, iar conducerea bazei sportive are obligaţia de a asigura dezinfectarea acestora în mod regulat; fiecare bază va avea asigurată cel puţin o cameră suplimentară (spaţiu de izolare), care să nu comunice cu celelalte spaţii definite, pentru cazul în care o persoană prezintă în timpul antrenamentului/al lucrului simptomatologie COVID-19”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here