IMM Invest, o glumă proastă pentru micile afaceri

0
1523

Singura soluție de relansare a economiei propusă până acum de guvernarea liberală este praf în ochii micilor investitori care au aplicat pentru fondurile acordare prin IMM Invest. Unul dintre micii întreprinzători care au aplicat pentru programul IMM Invest a povestit pe pagina de facebook experiența avută cu „marea soluție” de relansare a economiei.

Consilierul județean Cătălin Răducanu a aplicat pentru programul IMM Invest cu o firmă mică, înființată în 2019, cu un venit anual de aproape 70.000 lei și un profit de aproximativ 30.000 mii lei. Firma are doi salariați iar fondul de salarii doar pentru 2019 a fost de 27.000 lei, respectiv șase luni cu salariul minim pe economie. Investiția inițială în afacere a fost de 200 mii lei, respectiv în activele societății și în publicitatea afacerii. Este o mică firmă, precum zeci de mii din România. Firme care se luptă acum cu efectele crizei economice și încearcă să supraviețuiască. Ori, efectul prin programul IMM Invest pentru asemenea firme mici este practic inexistent.

În primul rând, suma aprobată a fost de trei ori mai mică decât cea solicitată, iar creditul era acordat doar dacă se aducea garanție un imobil. „FNGCIMM – anunță societatea că este eligibilă pentru finanțare (ulterior am aflat că doar certifică faptul că ești încadrat în categoria IMM). BANCA – solicită și primește documentele financiare ale firmei spre analiză. Și acum, țineți-vă bine, marea relansare.

Se aprobă creditul de doar 17.000 lei (suma solicitată prin program, pentru credit de lucru era de 3 ori mai mare) sub mențiunea garantării cu un imobil. Orice IFN din România, orice bancă, îți dă suma asta fără nici o garanție. Deci… concluzia este că firmele mici NU pot beneficia de acest ”ajutor” dacă se poate numi așa un credit cu dobânda RBR (la 3 luni) + 3% (aproximativ 5%) deoarece NU SUNT BANCABILE. Statul, de fapt, ne trimite să ne împrumutăm la bănci și nu susține în nici un fel micile afaceri care, domnule ministru, NU SUNT ÎN TOTALITATE BANCABILE. Așa că, mai bine ne lăsați să funcționăm în aceste 2 luni și nu aveam pierderi de 20.000 lei decât să ne aruncați praf în ochi cu ”marea relansare pentru IMM”. Mulțumim”, scrie Cătălin Răducanu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here