Handbal, Liga Națională – Încheierea campionatului mai are nevoie doar de oficializare!

0
133

Campionatul Ligii Naționale de handbal masculin a fost oprit după etapa a 23-a. Era într-o vineri, 23 martie, la o zi după ce echipa Focșaniului jucase fără spectatori cu Steaua București în Sala Polivalentă. În acel moment – și de atunci încoace a devenit evident că este aproape imposibil să se mai joace meciuri de campionat ori de cupă. Evoluția pandemiei în lume nu lăsa loc pentru altă concluzie. Conducerea FRH a făcut scenarii pentru reluarea competițiilor, dar reprezentanții cluburilor cu echipe în Ligă, în ultima videoconferință, au spus limpede – cu câteva excepții – că doresc oprirea campionatului. La modul teoretic, era posibil să se joace ultimele trei etape care au mai rămas din ediția de campionat 2019-2020, dar condițiile de reluare a antrenamentelor impuse de Ordinul 549 din 4 mai nu au lăsat loc decât opțiunii exprimate de echipe în videoconferința din urmă cu trei zile.

Cu acel prilej, profesorul Viorel Ciubotaru, directorul CSM Focșani 2007 și-a exprimat opinia că sezonul trebuie încheiat fără disputarea altor jocuri, cu acordarea titlului, fără retrogradare și un viitor campionat cu 16 echipe. De altfel, în videoconferință, ideea unui viitor sezon în Ligă cu 16 formații, fără retrogradare în 2019-2020 și cu promovare a fost unanimă. Oficializarea, prin hotărâre a Consiliului de administrație al FRH a concluziilor videoconferinței, în ceea ce privește încheierea campionatului, devine necesară și pentru că cele mai recente hotărâri ale autorităților nu deschid vreo perspectivă limpede legată de reluarea competițiilor la jocurile de echipă. Dar și pentru că în multe țări campionatele de handbal au fost încheiate de ceva vreme, după ce oamenii care conduc acest sport au privit situația crizei pe termen lung!

În videoconferință au mai fost discutate câteva lucruri referitoare la regula jucătorilor extracomunitari, în care opțiunile majoritare au fost împotriva acesteia așa cum a fost decisă cu ceva timp în urmă de conducerea FRH, sau la obligativitatea ca din sezonul 2021-2022 echipele din Liga Națională să aibă sateliți în Divizia A. Rămâne ca asemenea chestiuni să fie limpezite – și tranșate, în interesul handbalului, în proxima ședință a Consiliului de administrație al FRH. Și ca, în criza de sănătate ce impune multe constrângeri și într-o viitoare criză economică echipele să aibă resursele financiare pentru a continua să practice un handbal de bună calitate în prima ligă!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here