Aproape jumătate dintre srilankezii aflați în spațiile de la Garoafa au fost duși în centrul de carantină de la Gălăciuc după ce au fost testați pozitiv pentru Covid 19. Măsura a fost luată de autoritățile sanitare după ce DSP Vrancea a recomandat „izolarea în spital a cazurilor confirmate cu formă medie sau gravă de boală”, decizia aparținând medicului infecţionist din cadrul secţiei de Boli infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă ”Sf. Pantelimon” Focşani. Adică fix invers decât au decis liberalii în cazul managerului Spitalului Județean, Constantin Mândrilă, pe care l-au luat practic pe sus din locația în care se autoizolase la recomandarea medicului specialist. O confirmare, dacă mai era nevoie, că internarea în spital a managerului unității a servit altor interese și nu a avut nicio legătură cu protejarea sănătății.
Referitor la situația cetățenilor srilankezi, cei de la DSP au anunțat, ieri, că au fost identificate 21 persoane unde testele au fost pozitive, dintr-un total de 47 testări. 19 cetățeni au ajuns în Centrul de Carantină de la Gălăciuc, unde vor fi cazați în cabane. De asemenea, ieri, a avut loc o întâlnire la Prefectură între angajatorul cetățenilor srilankezi, respectiv fostul senator PDL Sorina Plăcintă, reprezentanți ai DSP, Inspectoratului Teritorial de Muncă, Serviciului pentru Imigrări al județului și ai Crucii Roșii Vrancea.
Într-un comunicat, Prefectura se erijează într-un fel de purtător de cuvânt al fostei senatoare PD-L-iste, arătând că „angajatorul a adus precizări legate de modul în care au fost luate deciziile de management la nivel intern, toate cu respectarea reglementărilor în vigoare referitoare la legislația muncii, la drepturile și libertățile persoanelor și la normele de securitate în muncă și sănătate publică”. Nicăieri nu este prezentat vreun punct de vedere al muncitorilor infectați și/sau concediați de la fabrica Sorste.
Și-o fi aducând aminte prefectul Berbece de vremea când era în alianță cu PD-L-ul în Consiliul Local Focșani, el fiind consilier local din partea Partidului Ecologist? Sau de vremea când l-a pus PD-L-ul șef la Garda de Mediu? Da, pe atunci el și Sorina Plăcintă aveau aceeași culoare – portocalie. Amândoi au renunțat apoi la portocaliu pentru galben și iată-i acum din nou, alături, Berbece ca prefect penelist, Plăcintă ca femeie de afaceri, importatoare de forță de muncă ieftină. Par să se înțeleagă de minune!
„Pentru cei care vor să decline contractul de muncă, se va căuta o modalitate pentru a se întoarce în țara de origine, împreună cu alți conaționali din alte județe ale țării. Cei care rămân, în afară de faptul că sunt protejați conform legilor în vigoare, vor beneficia de sprijinul Crucii Roșii Vrancea mai ales pentru rezolvarea problemelor specificului gastronomic. DSP va supraveghea în continuarea starea lor de sănătate și modul în care sunt aplicate recomandările făcute”, se arată în comunicatul Prefecturii.
Pentru cetățenii srilankezi care au rămas în spațiile locative din comuna Garoafa se aplică măsura izolării la domiciliu, pentru o perioadă de 14 zile, începând cu 12 mai. Retestarea persoanelor izolate se va face în a șaptea zi de la data ultimului contact cu cazurile pozitive. „Se va face recomandare strictă de izolare între persoanele testate negativ/incerte şi pentru care s-a dispus măsura de continuare a izolării în spaţiile locative din localitatea Garoafa; se va desemna o persoană responsabilă cu efectuarea monitorizării stării de sănătate a persoanelor izolate, în locaţia din Garoafa, din rândul angajaţilor proprii sau prin Serviciul de medicină muncii cu care colaboraţi; se va monitoriza zilnic temperatura corporală şi urmărirea semnelor de infecţie respiratorie; se vor contacta organele abilitate pentru a verifica dacă sunt respectate măsurile de izolare la domiciliu; se va monitoriza video holul locaţiilor din centrul de izolare, pentru monitorizarea respectării măsurii de spațiere socială; este interzisă părăsirea zonei de izolare impusă conform recomandărilor Ministerului Sănătăţii; persoanele care nu respectă condiţiile izolării la domiciliu şi sunt identificate în afara spaţiului de izolare, vor fi sancţionate conform prevederilor Ordonanţei Militare nr. 4/2020 art. 3 alin. (2), şi vor fi obligate să intre în carantină 14 zile, suportând cheltuielile efectuate cu carantinarea lor; hrana persoanelor izolate se va asigura din bugetul propriu; pentru orice problemă medicală semnalată să se adreseze medicului/cadrului medical care monitorizează persoanele izolate sau să apeleze numărul unic de urgenţă 112; se va păstra distanţa socială intre persoanele care convieţuiesc împreună în centrul de izolare; se vor asigura soluţii de curăţenie şi dezinfecţie, pe bază de alcool sau clor, de către angajator”, se arată în informarea DSP Vrancea.
Potrivit declarațiilor date de unul dintre angajații din Sri Lanka pentru echipa Observator, în urmă cu câteva zile, cei 51 de conaționali ai săi erau nemulțumiți de condițiile de cazare. Acesta spunea că stau 9 persoane într-un dormitor, folosind o singură baie. Oamenii au mai acuzat că 21 de persoane ar fi fost date afară fără să fie plătite, la o zi distanță de la apariția primelor trei cazuri Covid pozitiv. „Acum locuim aici 51 de persoane, câţiva dintre noi au fost duşi la spital. 21 de persoane au fost date afară, fără niciun motiv. Când a început această epidemie de coronavirus, câteva persoane au avut simptome, s-au simţit rău şi au stat acasă vreo două zile. Când s-au întors la muncă, i-au dat afară. Din motive disciplinare. Pentru cele 21 de persoane concediate, compania nu a asigurat mâncare, apă, nimic. Doar cei de la Crucea Roşie ne-au ajutat. Din cei care stau aici, mai sunt unii cărora le mai e rău, au avut febră, dureri de cap… Dar nu ne-au testat pe niciunul. Am sunat la ambulanţă, au venit şi pe unii i-au luat la spital. O doamnă doctor vine aici şi ne ia temperatura zilnic. Înainte de aceasta, aveam un doctor în fabrică la care mai mergeam. Pentru probleme foarte grave mergeam direct la spital”, a declarat unul dintre muncitorii srilankezi cazaţi la Garoafa, conform hotnews.ro.
Muncitorii spuneau că au venit aici pentru a-şi face un viitor, însă acum ar vrea să se întoarcă în Sri Lanka, dar nu au bani. Acum speră că vor primi plata pe orele pe care le-ar fi lucrat suplimentar, mai ales că aceştia susţin că un contract au semnat la plecarea din Sri Lanka şi un altul când au ajuns în Vrancea.