Ediția: Duminică 22 Decembrie 2024. Nr 6784
Ediția: Duminică 22 Decembrie 2024. Nr 6784

Prognoza meteo până pe 24 mai

Vremea va înregistra variaţii temporar semnificative, în următoarele două săptămâni (11 – 24 mai), atât pe durata zilelor, cât şi pe parcursul nopţilor, în timp ce probabilitatea de apariţie a ploilor, pe fondul unui grad ridicat de instabilitate atmosferică, va apărea după data de 12 mai, precum şi începând din 17 mai, arată prognoza de specialitate publicată, luni, de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

În Moldova, pe durata următoarelor două săptămâni, regimul termic va fi caracterizat de variaţii, temporar chiar semnificative, astfel că zilele cu vreme răcoroasă, local chiar rece pentru această perioadă din an în special în nordul regiunii (cu probabilitate mai mare în 13 şi 15 mai) când media maximelor va fi de 16 – 19 grade, vor alterna cu zile calde când după-amiaza vor fi 22 – 25 de grade, mai ridicate în sudul regiunii. Aceleaşi oscilaţii vor avea şi temperaturile nocturne care se vor situa în marea lor majoritate între 8 şi 11 grade, valori mai mici, în medie de 4 – 8 grade, fiind în dimineţile de 13 şi 15 mai şi posibil în jurul datei de 19 mai. Ploile vor fi asociate manifestărilor de instabilitate atmosferică, astfel că distribuţia acestora va fi neuniformă, pe spaţii mici fiind posibile averse cu caracter torenţial, dar la nivel regional se estimează un regim pluviometric în general deficitar.

În Muntenia, întregul interval de referinţă va fi caracterizat de variaţii în evoluţia regimului termic, chiar semnificative, cu alternanţe între zile cu temperaturi în jurul celor normale în această perioadă din an, respectiv în 13 şi 15 mai şi cu probabilitate mare şi în perioada 18 – 21 mai, când maximele vor fi, în medie, de 22 – 24 de grade şi zile călduroase (în special pe 12, 14 şi 16 mai) când după-amiaza valorile se vor încadra într-un ecart mediu de 26 – 29 de grade. Aceeaşi evoluţie, deşi cu oscilaţii mai puţin importante, vor avea şi temperaturile minime care se vor situa în marea lor majoritate între 9 şi 13 grade, valori în jurul mediilor climatologice. Probabilitatea mai mare pentru ploi va fi asociată manifestărilor de instabilitate atmosferică, astfel că distribuţia acestora va fi neuniformă, pe spaţii mici fiind posibile averse cu caracter torenţial, dar la nivel regional va predomina un regim pluviometric deficitar. Ploi mai frecvente se estimează a fi doar în perioada 17 – 19 mai.

În Transilvania, pe parcursul întregului interval, deşi vor fi variaţii de la o zi la alta, media valorilor termice va fi apropiată de normalul acestei perioade din, cu unele zile mai răcoroase în special în nordul regiunii, dar şi cu temperaturi peste cele obişnuite în sud şi vest. Astfel, valorile diurne vor fi de 20 – 24 de grade, mediat regional, chiar mai ridicate în jurul datelor de 14 şi 16 mai. Valori în jurul celor climatologic specifice va avea şi temperatura minimă, cu 7 – 10 grade mediat regional, mai scăzute în dimineaţa de 13 mai, în medie 4 – 7 grade. Probabilitatea de ploi locale va fi relativ ridicată în majoritatea zilelor din intervalul de referinţă, dar în special în zilele de 12, 14 şi 17 mai.

La munte, zilele cu vreme caldă când temperaturile diurne vor fi, în medie, de 14 – 18 grade vor alterna cu zile mai răcoroase caracterizate de valori într-un ecart mediu de 10 – 13 grade. Aceleaşi oscilaţii vor avea şi temperaturile minime, dar în marea lor majoritate se vor situa între 4 şi 8 grade, valori mai mici, în medie de 2 – 3 grade, chiar uşor negative în masivele cele mai înalte urmând a se înregistra în dimineaţa de 13 mai. Probabilitatea pentru ploi (în general asociate unui grad mai accentuat de instabilitate atmosferică) va fi relativ ridicată în majoritatea zilelor din intervalul de referinţă, dar în special în zilele de 12 şi 14 mai, când vor fi local şi cantităţi de apă mai însemnate şi, din nou, după 17 mai.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?