GALERIE FOTO: Din dragoste de țară și istoria sa – Ilie Roșu în Maratonul Independenței, la Adjudu Vechi!

0
137

Colonelul (r) Ilie Roșu, vrâncean de la Adjudu Vechi, a organizat sâmbătă, 9 mai, pe un traseu amenajat în grădina și curtea casei părintești, a cincea ediție a Maratonului Independenței, în memoria eroilor care s-au jertfit pentru țară în războiul de la 1877-1878, dar și în toate bătăliile care au stat la baza edificului național! Este primul maraton al Independenței pe care Ilie Roșu l-a organizat acasă. De ce aici? Ne spune chiar celebrul maratonist iubitor de țară și istoria sa: ”Pentru că și aici sunt eroi care s-au jertfit în Războiul de Independență… Și pentru că singurul loc unde aș fi putut alerga această cursă este locul în care m-am născut și am copilărit, casa părintească.” Condițiile din acest an au impus ca Ilie Roșu să alerge singur, în curtea și grădina casei, cei 42 kilometri și 195 de metri pe un traseu de 210 metri, pe care l-a parcurs de 201 ori. Așa cum a alergat și Maratonul Siretului în urmă cu puțin timp.

De această dată, Ilie Roșu a fost acompaniat de nouă vecini care au alergat, simbolic, fiecare în gospodăria sa – ”dar ne-am văzut prin gard”, așa cum mi-a spus – în ceea ce el a numit o cursă populară. ”Eroii acestei zile au fost vecinii mei care au alergat prin grădinile lor, transformând Maratonul Independenței într-o mare sărbătoare. Tanti Sofia – 85 de ani și Tanti Aurica – 75 de ani, au fost cele mai în vârstă participante. Vecinii au fost însoțiți în cursă de animalele din curte. Viorica a alergat împreună cu o mieluță, care a zburdat tot timpul pe ritmurile melodiei Drum bun, drum bun, toba bate, care a răsunat timp de 6 ore în grădinile noastre. La festivitatea de premiere, diplomele și medaliile au fost acordate peste gard”, a scris pe pagina sa de facebook Ilie Roșu.

Startul Maratonului Independenței a fost dat de fostul Ministru al Apărării, Mihnea Motoc, cel care a transmis, telefonic, în direct, de la Bruxelles, un mesaj referitor la semnificația zilei de 9 Mai pentru istoria României, dar și a Europei. Ne-am amintit împreună că acest maraton s-a născut în cadrul festivității în care domnul ministru mi-a acordat Emblema de Merit a Ministerului Apărării Naționale”, mi-a spus Ilie Roșu.

Înainte de start a fost intonat Imnul de Stat al Romaniei iar Ilie Roșu a fluturat drapele pe care le-a purtat în multe din maratoenele pe care le-a alergat pînă acum – steagul dacilor, steagul lui Ștefan Cel Mare, steagul lui Mihai Viteazul, steagul lui Alexandru Ioan Cuza, steagul Regelui Ferdinand, drapelul Uniunii Europene, drapelul României, steagul NATO, steagurile de reprezentare ale Statului Major General, Statului Major al Forțelor terestre, Statului Major al Forțelor Aeriene, Statului Major al Forțelor Navale.

Întreaga desfășurare a Maratonului Independenței, ediția a cincea, Adjudu Vechi, a fost un emoționat omagiu adus de Ilie Roșu și vecinii săi eroilor neamului, o pilduitoare lecție de patriotism manifest, nu doar declarat!

Foto: facebook Ilie Roșu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here